JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Virker straff?

Det er rundt 4000 innsatte i Norge, men lite debatt om kriminalomsorgen. Det ønsker bokredaktør Ståle Olsen og de andre forfatterne bak boka «Virker straff?» å endre på.

nina.hanssen@lomedia.no

Ståle Olsen sier det er tilfeldig at lanseringen av den nye boka om situasjonen i norsk kriminalomsorg kommer ut dagen før dommen mot Anders Behring Brevik faller.

– Men jeg håper at vi likevel klarer å sette kriminalomsorgen på dagsorden. Nå har det vært mye fokus på han «fangen» Anders Behring Brevik og lite fokus på at de andre innsatte.

Tatt lærdom?

Olsen forteller at et mål med boka er å løfte fram de historiske erfaringene med de ulike straffeformene i norsk kriminalomsorghistorie. I boka forteller forfatterne at den politiske strategien i Norge de siste årene har vekslet mellom å stramme til og å løsne tommeskruen på straffesaksfeltet.

– To retninger har stått mot hverandre: Den som går inn for en strengere reaksjonsform med lengre fengselsstraffer og den som hevder at det viktigste med straffen er dens innhold og at den ivaretar den straffedømtes behov for rehabilitering. Begge retninger har påberopt seg samfunnsvern som et viktig motiv for sine standpunkter. Men kriminalomsorg er langt mer komplisert, og i boka bidrar både tidligere ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk, Inger Marie Fridhov, Yngve Hammerlin, Tom Hetland, Torfinn Langelid, Terje Manger, Ståle Olsen, Jan-Erik Sandlie og Frode Ulvund med tekster. Alle sammen har fra ganske ulike posisjoner fullt kriminalomsorgen tett de siste årene. Fridhov og Hammerlin er for skikkelige veteraner å regne.

– Vi har stilt spørsmål om vi har lært av erfaringer med ulike strafferegimer. Er det bare produsert dokumenter og er virkeligheten annerledes? spør redaktør Ståle Olsen, tidligere seniorrådgiver i Kriminalomsorgen region sørvest.

Nyttig for alle?

– Jeg tror det er en nyttig bok for alle som arbeider i kriminalomsorgen, studenter innenfor tilgrensende fagområder og for den som vil sette seg grundigere inn i de utfordringer kriminalomsorgen har, sier han.

Olsen mener kriminalomsorg er underkommunisert i den offentlige debatten i Norge. Nå vil han og de andre forfatterne igjen sette i gang en debatt om kriminalomsorg.

– Vi stiller mange spørsmål og deler erfaringer med ulike tiltak som er prøvd ut. Kanskje er det noe man kan bygge videre på eller noe man har testet ut tidligere. Vi ser om noen av forslagene til nyordninger egentlig er nye eller om det dreier seg om resirkulering av gamle ideer.

Ny bok?

Etter 30 år i kriminalomsorgen gikk Ståle Olsen av som pensjonist i sommer, men har ingen intensjoner om å ligge på sofaen.

– Dette er min andre bok om kriminalomsorgen (den første er om Åna fengsel, et fengsel han kjenner godt fra egen erfaring, red. anmerk.), og jeg ser ikke bort fra at det blir flere. Det er fortsatt mye mer å skrive om kriminalomsorgen, sier han før lanseringen på Spartacus Forlag.

At det er mye å skrive om fra en etat som ikke gir ut bøker hvert år, er nok sikkert. Men om forlaget vurderer det på samme måten som Olsen, gjenstår å se.

Annonse

Flere saker

Annonse