JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det var Arbeiderpartiet han var ute etter

– Dommen viser at terroren var utslag av en politisk bevisst handling fra en høyreekstremist, mener forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet.

stig.christensen@lomedia.no

Fagbevegelsen generelt er svært fornøyd med terror-dommen som kom fredag, der dommerne plasserer Behring Breivik inn i en høyreekstrem politisk kontekst.

– Vi må ta noen runder med diskusjon om det høyreekstreme miljøet og diskutere hvordan vi skal konfrontere dem, mener forbundsleder John Leirvaag i NTL.

Fanatiske holdninger

Retten er slått av «tiltaltes ordrike fremstilling av sine fanatiske høyreekstremistiske holdninger» (dommen side 69).

Retten er enige med psykiaterne Husby og Sørheim i at et selvopplevd ansvar eller kall til å bestemme hvem som skal leve og dø, er fullstendig umulig i etisk forstand.

«Som forsvaret har fremholdt, utgjør imidlertid forestillingen om å ha et slikt kall selve kjernen i politisk eller religiøst begrunnet terrorisme. Tiltalte har på en fanatisk og kynisk måte fastholdt at valg av ofre og objekt for hans udåd 22. juli 2011 var politisk motivert», heter det i dommen. Det var Arbeiderpartiet og AUF som skulle rammes.

– Anders Behring Breivik er en politisk ideolog på ytterste høyre, og det er svært viktig at han straffes for sine handlinger på den måten dommen fastsetter, sier Hans O. Felix.

Han mener at bomben aldri hadde blitt plassert ved regjeringsbygget, hvis vi hadde hatt en borgerlig regjering.

– Da hadde den heller blitt plassert på Youngstorget. Det var Arbeiderpartiet han var ute etter.

Ikke psykotiske vrangforestillinger

Der de sakkyndige Husby og Sørheim finner psykotiske vrangforestillinger, finner de sakkyndige Aspaas og Tørrisen ekstreme politiske oppfatninger. Det er ingen tvil om at dommerne slutter seg til de sistnevnte. Dette er leder av LO Stat, Tone Rønoldtangen, glad for.

– Dette oppleves helt riktig, og er i tråd med det vi har tenkt hele veien.

Lederen i LO Stat trekker fram den debatten som har vært på internett og de holdningene som der har kommet for dagen fra ekstreme krefter.

–Alle disse er ikke utilregnelige, men har ekstreme holdninger, mener hun. Rønoldtangen mener fagbevegelsen må ta debatten om dette og ulike holdninger til innvandring opp på kurs og konferanser. Også Breiviks «statsfeminisme» vil hun sette et sterkt søkelys på.

Ikke glemme

NTL-leder John Leirvaag mener det er viktig å holde debatten varm, slik at det ikke gror fast høyreekstreme miljøer her i landet. Han minner om at internett går over landegrensene, og ser skremmende tegn til nyfascisme i Europa, med Ungarn som ett eksempel. Den høye arbeidsledigheten ute i Europa bekymrer.

Rettsoppfatning

LO-leder Roar Flåthen uttrykker på LOs nettsider anerkjennelse til dommerne i saken og mener dommen vil styrke folks rettsoppfatning.

Annonse
Annonse