JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tiltak koster penger

Jens Stoltenberg slår fast at det vil kreve strenge økonomiske prioriteringer å gjennomføre varslede sikkerhets- og beredskapstiltak.

– Jeg har lagt vekt på at dette grunnleggende sett handler om holdninger og kultur. Men det handler også om bevilgninger. Og det kommer til å kreve at vi prioriterer økonomisk, sa Stoltenberg i Stortingen i dag.
28.08.2012
10:20
16.12.2013 19:57

Han viste til blant annet til det nye nødnettet, nye redningshelikoptre og øvelser samt det nye beredskapssenteret for politiet og slo fast at det vil kreve investeringer i milliardklassen.

– Les også: – Alvorligste svikt siden krigen

Statsministeren var ikke forberedt på den omfattende og dype svikten i beredskapen som 22. juli-kommisjonen dokumenterte, og kom med flere beklagelser i sin redegjørelse for Stortinget.

Stoltenberg beklager at Grubbegata ikke var stengt, at gjerningsmannen ikke ble stanset tidligere og at flere tiltak ikke var iverksatt.

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg i Stortinget tirsdag.

Han erkjente også at han ikke var forberedt på den omfattende og dypere svikten i norsk beredskap og beredskapskultur som kommisjonen dokumenterer.

– Det er tungt å ta innover seg, sa Stoltenberg.

Men han mener ubehaget i 22. juli-rapporten gir mulighet til å lære og handle.

– Les også: Skarpskyttere kunne brukt politihelikopteret

Statsministeren fortsatte med å slå fast at man aldri kan rette opp feil i fortiden.

– Derimot kan vi lære av fortiden, erkjenne at vi gjorde feil og gjøre det vi må for å skape en tryggere framtid, sa Stoltenberg.

Han gjentok at han har det øverste ansvaret for beredskapen i Norge, men understreket at det ikke fritar statsråder og andre ledere for ansvar.

– Flere etater i både kommune og stat har ansvar for ulike deler av beredskapen. Politidirektoratet har ansvar for hvordan politiet fungerer. Helseforetakene har ansvar for den medisinske beredskapen. Dette må ligge fast, ellers risikerer vi ansvarsforvitring, ansvarspulverisering og uklarhet.

– Les også: Lover tøffere PST

Stoltenberg sa at enkeltvedtak ikke er nok for å møte utfordringene kommisjonen beskriver.

– Det minst krevende er å bevilge mer penger, vedta planer. Beslutte omorganiseringer. Den viktigste jobben er større. Det handler om ledelse, styrking av holdninger, endring av kulturer knyttet til beredskap. Å forstå farer i et trygt samfunn, sa Stoltenberg.

Han mener ansvaret for at dette skjer ligger hos lederne på alle nivåer. Regjeringen og Stortinget må sammen samle seg om kjerneoppdraget, nemlig borgernes og samfunnets trygghet, ifølge statsministeren.

Et av de konkrete forslagene han kom med i redegjørelsen var å varsle penger i neste års statsbudsjett for å prosjektere en felles beredskapsbase for politihelikopter, beredskapstroppen og hundetjenesten på Alnabru i Oslo. Fra og med neste år skal også militære helikoptre på Rygge kunne yte bistand til politiet ved skarpe oppdrag.

– Les også: – Ikke bare Stoltenberg sitt ansvar

Full åpenhet fremmer ikke sikkerhet, men et 100 prosent sikkert samfunn er ikke et åpent samfunn, mener Stoltenberg.

– Det er et samfunn som ingen av oss har lyst til å bo i, sa han.

Og påpekte hvordan arbeidet med å gjennomføre tiltak for å bedre beredskapen krever vanskelige avveininger i den politiske styringen.

En av dem er balansen mellom åpenhet og sikkerhet.

– Vi ønsker oss mer åpenhet. Men aldri naivitet. Dette kan være hensyn som står mot hverandre, sa Stoltenberg og trakk fram stengingen av Grubbegata som eksempel.

– Den kom for sent, og det er tragisk. Men om gata hadde vært stengt, betyr ikke det at et angrep mot Oslo sentrum nødvendigvis hadde vært avverget. Vi ser fra andre land med vesentlig mer sikringstiltak rundt myndighetsmål, at terroren rammer mer ubeskyttede mål, sier Stoltenberg.

– Les også: Beredskapssenter flere år unna

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen inviterer de andre partiene på Stortinget til et «bredt og konstruktivt samarbeid» om oppfølgingen av 22. juli-rapporten.

– I dag starter arbeidet her i Stortinget med å komme til bunns i hvorfor det går så galt, sa Pedersen etter at statsministeren og justis- og beredskapsministeren hadde redegjort for oppfølgingen av rapporten tirsdag.

Hun mener det er tydelig at de tar kritikken på alvor og nevner Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps varslede kontroll av Justisdepartementet som et eksempel på dette.

– Vi som politikere må ta ansvaret for at vi ikke evnet å forhindre at en slik ugjerning kunne gjennomføres med så grusomme konsekvenser, sa Pedersen.

Hun mener kommisjonens rapport utgjør en plattform for å lære og et grunnlag for å handle.

– På vegne av Aps stortingsgruppe vil jeg invitere til et bredt og konstruktivt samarbeid med de andre partiene på Stortinget, sa Pedersen.

– Les også: – Hva gjorde dere i 2007?

Senterpartiets Lars Peder Brekk mener også Stortinget må beklage det som gikk galt 22. juli. Partiets parlamentariske nestleder sa i sin redegjørelse i Stortinget at når det snakkes om ansvar etter terrorangrepet i fjor, gjelder det også alle i stortingssalen.

– Rapporten har rystet meg. Vi må bøye hodene og beklage overfor alle som mista sine. Som landets nasjonalforsamling må vi si: Beklager, vi har feilet, sa Brekk.

Han støttet statsministeren og justis- og beredskapsministerens iverksatte og planlagte tiltak, og sa han mener beredskapen i Norge har blitt bedre etter 22. juli. Brekk påpekte at det er politikernes ansvar å lede an i jobben med risikoerkjennelse, men at hele samfunnet må bidra.

– Vi må selv være villige til å erkjenne risiko og påpeke ting som ikke fungerer, selv om det innebærer å gå tilbake på tidligere vedtak. Og vi må sørge for at tiltakene fungerer der folk bor, sa den tidligere landbruks- og matministeren.

– Les også: – Alvorligste svikt siden krigen

SV-leder Audun Lysbakken var raus med rosen etter at statsminister og justis- og beredskapsministeren hadde gjennomført sine redegjørelser for Stortinget tirsdag.

– SV er glad for at regjeringen tar ansvar gjennom å handle. Vi har fått to konkrete redegjørelser med konkret oppfølging, sa Lysbakken, som også ga 22. juli-kommisjonen ros for sin grundighet og ærlighet.

– Den avdekket med all mulig tydelighet at den norske samfunnsberedskapen var for dårlig 22. juli 2011. Det avgjørende nå er å lære av våre feil, sa Lysbakken.

Han varslet at SV vil gå nøye gjennom kommisjonens anbefalinger og støtte de som fører til økt trygghet og bedre beredskap.

– Det slående med kommisjonens rapport er den systemsvikten som avdekkes, sa han og mente at det viktigste framover er å rette opp systemsvikten framfor å lete etter syndebukker.

Lysbakken sa også at det er på sin plass å diskutere om de tiltakene som skulle gi en mer effektiv og mindre byråkratisk sektor kan ha ført til det motsatte.

– Har vi fått en kultur som legger for mye vekt på detaljstyring istedenfor å oppmuntre til ansvar og kreativ tenkning hos den enkelte? spurte han.

Lysbakken var åpen for at personvernhensynet kan ha blitt tillagt for stor vekt i enkelte tilfeller, men stilte også spørsmål om enkelte tiltak kan ha gått for langt, og nevnte da innføringen av datalagringsdirektivet spesielt. (ANB-NTB)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.08.2012
10:20
16.12.2013 19:57Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident


Flere saker