JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tiltak koster penger

Jens Stoltenberg slår fast at det vil kreve strenge økonomiske prioriteringer å gjennomføre varslede sikkerhets- og beredskapstiltak.

– Jeg har lagt vekt på at dette grunnleggende sett handler om holdninger og kultur. Men det handler også om bevilgninger. Og det kommer til å kreve at vi prioriterer økonomisk, sa Stoltenberg i Stortingen i dag.



28.08.2012
10:20
16.12.2013 19:57

Han viste til blant annet til det nye nødnettet, nye redningshelikoptre og øvelser samt det nye beredskapssenteret for politiet og slo fast at det vil kreve investeringer i milliardklassen.

– Les også: – Alvorligste svikt siden krigen

Statsministeren var ikke forberedt på den omfattende og dype svikten i beredskapen som 22. juli-kommisjonen dokumenterte, og kom med flere beklagelser i sin redegjørelse for Stortinget.

Stoltenberg beklager at Grubbegata ikke var stengt, at gjerningsmannen ikke ble stanset tidligere og at flere tiltak ikke var iverksatt.

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg i Stortinget tirsdag.

Han erkjente også at han ikke var forberedt på den omfattende og dypere svikten i norsk beredskap og beredskapskultur som kommisjonen dokumenterer.

– Det er tungt å ta innover seg, sa Stoltenberg.

Men han mener ubehaget i 22. juli-rapporten gir mulighet til å lære og handle.

– Les også: Skarpskyttere kunne brukt politihelikopteret

Statsministeren fortsatte med å slå fast at man aldri kan rette opp feil i fortiden.

– Derimot kan vi lære av fortiden, erkjenne at vi gjorde feil og gjøre det vi må for å skape en tryggere framtid, sa Stoltenberg.

Han gjentok at han har det øverste ansvaret for beredskapen i Norge, men understreket at det ikke fritar statsråder og andre ledere for ansvar.

– Flere etater i både kommune og stat har ansvar for ulike deler av beredskapen. Politidirektoratet har ansvar for hvordan politiet fungerer. Helseforetakene har ansvar for den medisinske beredskapen. Dette må ligge fast, ellers risikerer vi ansvarsforvitring, ansvarspulverisering og uklarhet.

– Les også: Lover tøffere PST

Stoltenberg sa at enkeltvedtak ikke er nok for å møte utfordringene kommisjonen beskriver.

– Det minst krevende er å bevilge mer penger, vedta planer. Beslutte omorganiseringer. Den viktigste jobben er større. Det handler om ledelse, styrking av holdninger, endring av kulturer knyttet til beredskap. Å forstå farer i et trygt samfunn, sa Stoltenberg.

Han mener ansvaret for at dette skjer ligger hos lederne på alle nivåer. Regjeringen og Stortinget må sammen samle seg om kjerneoppdraget, nemlig borgernes og samfunnets trygghet, ifølge statsministeren.

Et av de konkrete forslagene han kom med i redegjørelsen var å varsle penger i neste års statsbudsjett for å prosjektere en felles beredskapsbase for politihelikopter, beredskapstroppen og hundetjenesten på Alnabru i Oslo. Fra og med neste år skal også militære helikoptre på Rygge kunne yte bistand til politiet ved skarpe oppdrag.

– Les også: – Ikke bare Stoltenberg sitt ansvar

Full åpenhet fremmer ikke sikkerhet, men et 100 prosent sikkert samfunn er ikke et åpent samfunn, mener Stoltenberg.

– Det er et samfunn som ingen av oss har lyst til å bo i, sa han.

Og påpekte hvordan arbeidet med å gjennomføre tiltak for å bedre beredskapen krever vanskelige avveininger i den politiske styringen.

En av dem er balansen mellom åpenhet og sikkerhet.

– Vi ønsker oss mer åpenhet. Men aldri naivitet. Dette kan være hensyn som står mot hverandre, sa Stoltenberg og trakk fram stengingen av Grubbegata som eksempel.

– Den kom for sent, og det er tragisk. Men om gata hadde vært stengt, betyr ikke det at et angrep mot Oslo sentrum nødvendigvis hadde vært avverget. Vi ser fra andre land med vesentlig mer sikringstiltak rundt myndighetsmål, at terroren rammer mer ubeskyttede mål, sier Stoltenberg.

– Les også: Beredskapssenter flere år unna

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen inviterer de andre partiene på Stortinget til et «bredt og konstruktivt samarbeid» om oppfølgingen av 22. juli-rapporten.

– I dag starter arbeidet her i Stortinget med å komme til bunns i hvorfor det går så galt, sa Pedersen etter at statsministeren og justis- og beredskapsministeren hadde redegjort for oppfølgingen av rapporten tirsdag.

Hun mener det er tydelig at de tar kritikken på alvor og nevner Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps varslede kontroll av Justisdepartementet som et eksempel på dette.

– Vi som politikere må ta ansvaret for at vi ikke evnet å forhindre at en slik ugjerning kunne gjennomføres med så grusomme konsekvenser, sa Pedersen.

Hun mener kommisjonens rapport utgjør en plattform for å lære og et grunnlag for å handle.

– På vegne av Aps stortingsgruppe vil jeg invitere til et bredt og konstruktivt samarbeid med de andre partiene på Stortinget, sa Pedersen.

– Les også: – Hva gjorde dere i 2007?

Senterpartiets Lars Peder Brekk mener også Stortinget må beklage det som gikk galt 22. juli. Partiets parlamentariske nestleder sa i sin redegjørelse i Stortinget at når det snakkes om ansvar etter terrorangrepet i fjor, gjelder det også alle i stortingssalen.

– Rapporten har rystet meg. Vi må bøye hodene og beklage overfor alle som mista sine. Som landets nasjonalforsamling må vi si: Beklager, vi har feilet, sa Brekk.

Han støttet statsministeren og justis- og beredskapsministerens iverksatte og planlagte tiltak, og sa han mener beredskapen i Norge har blitt bedre etter 22. juli. Brekk påpekte at det er politikernes ansvar å lede an i jobben med risikoerkjennelse, men at hele samfunnet må bidra.

– Vi må selv være villige til å erkjenne risiko og påpeke ting som ikke fungerer, selv om det innebærer å gå tilbake på tidligere vedtak. Og vi må sørge for at tiltakene fungerer der folk bor, sa den tidligere landbruks- og matministeren.

– Les også: – Alvorligste svikt siden krigen

SV-leder Audun Lysbakken var raus med rosen etter at statsminister og justis- og beredskapsministeren hadde gjennomført sine redegjørelser for Stortinget tirsdag.

– SV er glad for at regjeringen tar ansvar gjennom å handle. Vi har fått to konkrete redegjørelser med konkret oppfølging, sa Lysbakken, som også ga 22. juli-kommisjonen ros for sin grundighet og ærlighet.

– Den avdekket med all mulig tydelighet at den norske samfunnsberedskapen var for dårlig 22. juli 2011. Det avgjørende nå er å lære av våre feil, sa Lysbakken.

Han varslet at SV vil gå nøye gjennom kommisjonens anbefalinger og støtte de som fører til økt trygghet og bedre beredskap.

– Det slående med kommisjonens rapport er den systemsvikten som avdekkes, sa han og mente at det viktigste framover er å rette opp systemsvikten framfor å lete etter syndebukker.

Lysbakken sa også at det er på sin plass å diskutere om de tiltakene som skulle gi en mer effektiv og mindre byråkratisk sektor kan ha ført til det motsatte.

– Har vi fått en kultur som legger for mye vekt på detaljstyring istedenfor å oppmuntre til ansvar og kreativ tenkning hos den enkelte? spurte han.

Lysbakken var åpen for at personvernhensynet kan ha blitt tillagt for stor vekt i enkelte tilfeller, men stilte også spørsmål om enkelte tiltak kan ha gått for langt, og nevnte da innføringen av datalagringsdirektivet spesielt. (ANB-NTB)

28.08.2012
10:20
16.12.2013 19:57



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker