Meklingsfristen utsatt
Arbeidsminister Dag Terje Andersen har fått ei uke ekstra på seg for å finne en løsning på pensjonsfloken i offentlig sektor. Nå er det arbeidstakersidens modell for framtidig tjenestepensjon som er grunnlaget for de videre drøftingene.
einar.fjellvik@lomedia.no
nina.hanssen@lomedia.no
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Det var litt før klokka 19 i kveld at arbeids- og inkluderingsministeren kunne fortelle at han og partene i lønnsoppgjørene for de offetlgie ansattevar blitt enige om å be Riksmeklingsmannen utsette meklingsfristen for å få mer tid til å gjennomdrøfte pensjonsspørsmålet. Den nye fristen for å komme til enighet er fastsatt til onsdag 3. juni klokka 24.
Da kunngjøringen kom hadde statsråden nettopp gjennomført dagens tredje drøftingsmøte med partene. Det lille som sivet ut fra møtene gikk ut på at man hadde en konstruktiv dialog, men at man fortsatt var langt unna en løsning på det vanskelige spørsmålet om hvordan tjenestpensjonene til de offentlig ansatte skal tilpasses den store pensjonsreformen som trer i kraft fra 2010/2011.
Trengte mer tid
På spørsmål om hva som kom fram under dagens møte, var svaret at det som ligger på bordet først og fremst er forhandlingsvilje.
– Det er aldri heldig når det oppstår en slik situasjon, men vi skylder våre medlemmer å følge et spor som kan gi oss et godt resultat på pensjonsspørsmålet, sier Morten Øye, leder i LO Stat i en kommentar for LO Stats eget nettsted.
Også Unios leder, Anders Folkestad har tro på en løsning i de videre drøftingene med arbeidsministeren.
– Eg reknar med at regjeringa no vil vise større vilje til å imøtekomme pensjonskrava frå organisasjonane, og dermed styrkje grunnlaget for å finne ei løysing, sier han til Unios nettsted.
Meklingspause
Dagens møter med arbeidsministeren kom i stand etter at meklingsmennene i lønnsoppgjørene for de stats- og kommuneansatte i natt tok pause i meklingene og overlot initiativet til ei arbeidsgruppe med arbeidsministeren som leder. I gruppa deltar også forhandlingslederne for LO, YS, Unio og Akademikerne i både staten og kommunesektoren.
– Dette er en stor og vanskelig sak å finne løsning på, var alt Dag Terje Andersen ville si før han sendte mediene på dør og startet det første møtet med partene klokka ti i formiddag.
To modeller
Også under opptakten til årets lønnsoppgjør i offentlig sektor ledet Dag Terje Andersen ei arbeidsgruppe som utredet hvordan tjenestepensjonene i offentlig sektor kan tilpasses den store pensjonsreformen. Den arbeidsgruppa serverte forhandlerne i alt fire mulige modeller. Under forhandlingene og meklingene er det særlig to modeller som har blitt stående i fokus:
– De fire hovedsammenslutningene krever at dagens bruttoordninger i hovedsak videreføres. Det vil si at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.
– Staten på den andre siden skal gå inn for en påslagsmodell der tjenestepensjonen blir et tillegg til den pensjonen hver enkelt har opparbeidet rett til fra Folketrygden. Denne modellen legger i større grad opptil at det vil lønne seg å stå i jobb lengst mulig - noe som er en av bærebjelkene i pensjonsreformen.
Da Dag Terje Andersen i kveld ble spurt om hva man hadde drøftet p ådagens møter svarte han slik:
– Jeg vil ikke si hva vi er kommet fram til på møtene, men det er en kjent sak at vi drøfter ulike former for bruttomodeller.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet