Politisk skapt fattigdom i Danmark
Mens begrepet relativ fattigdom huserer i den norske valgkampen, har danskene gått et langt skritt videre. Den såkalte starthjelpen fører til absolutt fattigdom, konkluderer fersk rapport.
– Om regjeringen ikke holder opp med å skjære i sosialhjelpen, vil vi i løpet av få år oppleve ikke bare relativ, men absolutt fattigdom i Danmark. Det sier Preben Brandt, formann i regjeringens rådgivende organ, Rådet for Socialt Udsatte, til dagbladet Arbejderen.
Rådet offentliggjorde fredag en forskningsrapport utført av to universiteter og CASA, Center for alternativ samfundsanalyse.
Grunnleggende behov Mens relativ fattigdom måles i forhold til den gjennomsnittlige inntekten, handler absolutt fattigdom om ikke å ha råd til å dekke helt basale behov, slik man ser det i de fattigste utviklingslandene.
– Over halvdelen som er på nedsatt sosialhjelp, har opplevd ikke å ha råd til sko, klær, tannlege eller frisk frukt og grønt daglig. Og rundt hver fjerde har måttet gi opp å spise tre måltider om dagen eller kjøpe legeordinert medisin, sier forskeren Finn Kenneth Hansen fra CASA.
Starthjelp Starthjelpen er en særlig form for sosial ytelse for innvandrere og asylsøkere som er kommet til Danmark etter 1.7.2002 og ikke kan forsørge seg selv. Borgere fra Norden og EU er unntatt.
Starthjelpen er langt lavere enn vanlig sosialhjelp, for barnefamilier 50-55 prosent lavere. Etter tre år avløses starthjelpen av én av to tilsvarende lave ytelser. Derfor har ordningen lenge vært kritisert av blant andre Amnesty International og Dansk Flygtningehjælp som hevder at det handler om å skremme folk som har problemer med å forsørge seg selv, fra å flytte til Danmark.
Inspirere til selvforsørging Regjeringen har på sin side hele tiden hevdet, og hevder fortsatt i dag, at det handler om å ”inspirere” folk til å gjøre en innsats til å bli selvforsørget. Dette argumentet ble tilbakevist allerede i 2006 av Søren Krarup, talsmann for regjeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. DFs pris for å gi regjeringen flertall har helt siden 2001 vært stadige stramminger på utlendingsområdet – en politikk som nå roses av Frp i den norske valgkampen.
Avskrekke – Starthjelpens virkelige formål er å avskrekke asylsøkere fra den tredje verden fra å komme til Danmark. Den har helt avgjort vært en sentral brikke i regjeringens og Dansk Folkepartis politikk, sa Krarup til avisen Information.
Preben Brandt karakteriserer starthjelpen som ”politisk skapt fattigdom”.
– Regjeringens politikk er forfeilet. Selv om noen av de rammede er kommet i arbeid, har konsekvensen for over halvdelen vært et uakseptabelt lavt forsørgelsesgrunnlag, sier han.
Avviser kritikken Ellen Trane Nørby, sosialordfører i det dominerende regjeringspartiet, Venstre, og leder i Folketingets sosialutvalg, avviser kritikken blankt.
– Det er ikke alle problemer som kan løses med en sjekk, sier hun til Jyllands-Posten.
Preben Brandt ser på sin side ”all grunn til å heise fareflagget”:
Nøden biter seg fast – Det går en avgjørende skillelinje ved de aller laveste ytelsene i forhold til de andre. Det er her det går galt, og med det mønsteret av savn ender den sosiale nøden med å bite seg fast og bli ført videre til barna, sier han.
Politikken skaper nå splid hos de borgerlige, etter at den konservative arbeidsmarkedsordføreren Knud Kristensen nylig kritiserte at de svakeste flyktningene med store psykiske og/eller fysiske problemer også er omfattet av starthjelp.
70 000 personer er eller har vært på nedsatte sosiale ytelser siden 2004.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com