Arbeidslivet skvises i Europa
Midlertidig ansatte, vikarbyråer og høy arbeidsledighet blant unge er noen av de største utfordringene europeisk arbeidsliv og fagbevegelse står ovenfor i dag.
csd@lomedia.no
Faste ansettelser, tariffavtaler, gode lønns- og arbeidsvilkår er ikke en selvfølge for alle. Spesielt ikke for arbeidstakere i Europa. Det er en enkel oppsummering av gårsdagens konferanse som LOK (Landsoverenskomsten for elektrofagene) arrangerte. Dag Seierstad, EU/EØS-rådgiver for SV og forfatter av boken «Den nye kampen om arbeidslivet», tegnet dystre bilder av hva som er i ferd med å skje med folks rett til et anstendig arbeidsliv i Europa. Et eksempel på dette hentet han fra Tyskland. Seierstad kunne fortelle at her har en stor andel arbeidstakere så lav lønn at de også må ty til sosial hjelp ved siden av lønnen for i det hele tatt å overleve. Mye av årskaen til dette er at bruken av midlertidig ansatte og vikarer er økende. Tariffavtaler skvises og lønninger dumpes. Seierstad mener at fri flyt og EU-direktiver er med på å svekke arbeidslivet i Europa. Norge er også berørt av det som skjer, siden vi er EØS-medlemmer. For å forsvare norsk arbeidsliv mener Seierstad at det kun er en løsning:
– Si opp EØS-avtalen. Det er det letteste. Å gjøre dette vil likevel skape en debatt, men jeg tror uansett det er den beste løsningen, sier Seierstad.
Vanskelig å organisere
Fellesforbundets internasjonale sekretær, Atle Høie, var også invitert på konferansen for å fortelle om hva som skjer i de europeiske bransjeorganisasjonene. Det Høie ser på som det største problemet i europeisk arbeidsliv er utbredelsen av atypisk arbeid, altså bruken av midlertidig ansettelser, vikarer og ansatte på såkalte tilkallingskontrakter. I disse yrkene står fagbevegelsen svakt siden det er svært vanskelig å organisere folk.
– Dette er den største trusselen for et anstendig arbeidsliv, og det bør fagbevegelsen, både her hjemme og i utlandet, kjempe i mot, slår Høie fast. En annen utfordring for fagbevegelsen i Europa er den høye ungdomsledigheten. Denne utfordringen diskuteres på tvers av landegrensene, og fagbevegelsen internasjonalt har fokus på dette, kan Høie forklare.
Starte en debatt
Leder for forhandlingsavdelingen i EL & IT, Jan Olav Andersen, virker godt fornøyd med konferansen. Målet med den er å sette i gang en debatt, slik at fagorganiserte skal bli enda mer bevisste på den utviklingen som er i ferd med å skje ute på kontinentet.
– Vi i fagbevegelsen vil alltid forsvare et anstendig arbeidsliv. Dessverre ser vi at midlertidig ansettelser og innleie ødelegger dette, og er med på å svekke fagbevegelsen. Den beste kampen mot sosial dumping er organisering, derfor blir det viktigere enn noen gang tidligere, at vi i fagbevegelsen viser at vi har innflytelse, og at vi er til det beste for arbeidstakere både her hjemme og i andre land, sier Andersen. Han håper at konferansen vil inspirere deltakerne til å starte en diskusjon om temaet på sine arbeidsplasser og i sine organisasjoner.
– Det blir viktig nå å vise at arbeidstakere får det best med oss, slår han fast.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Bent Høie
Leif Martin Kirknes