JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bankene har dårligere innskuddsdekning

Siden januar 1996 har bankenes innskuddsdekning, altså innskudd fra kunder i forhold til utlån til kunder, blitt redusert med nesten en tredjedel, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I januar 1996 var bankenes innskuddsdekning på 91 prosent, det vil si at 91 prosent av utlånsvolumet var finansiert med innskudd. I januar 2007 var denne andelen redusert til kun 63 prosent. Dette er en følge av at utlånsveksten har vært vesentlig sterkere enn innskuddsveksten, melder SSB.

Innskuddene billigst å bruke

Kundenes innskudd regnes normalt som en sikker, stabil og billig finansieringskilde for bankenes virksomhet. Innskuddsdekningen er derfor en viktig indikator for utviklingen i bankenes tilgang på langsiktig finansiering. Innskudd er en gunstigere finansieringsform for bankene enn obligasjonslån, som er den langsiktige finansieringskilden som nå vokser raskest, forklarer SSB.

Pengemarkedet, som tilbyr kortsiktig finansiering, er alternativet til å finansiere utlånene med innskudd og obligasjonslån. Dette består blant annet av sertifikatlån, interbanklån og lån fra Norges Bank.

Lån fra utlandet

Utenlandskeide banker i Norge har noe lavere innskuddsdekning enn norske, siden de ofte har (interbank-)finansiering fra sitt utenlandske morselskap. Av bankenes totale interbanklån er rundt 90 prosent lån fra utlandet, skriver SSB videre.

Å låne i pengemarkedet er normalt en mindre gunstig finansieringsform for bankene av flere årsaker: blant annet er det en fordel med samme løpetid på innlån og utlån. Bankenes utlån har normalt forholdsvis lengre løpetid enn pengemarkedslån.

Tilgangen og priser på lån i pengemarkedet varierer også mer, blant annet kan det i dårlige tider være vanskelig å få slike lån for mindre banker.

Annonse
Annonse