JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frustrerte fagforeninger

Landets fagforeninger ytret høylytt støtte til politiets streik torsdag. Men bak kulissene er frykten stor for at andre yrkesgrupper blir rammet.

Politifolk over hele landet gikk torsdag til halvannen times politisk streik etter at regjeringen tvang på dem en forskrift om unntak fra hvilebestemmelsene.

Alle de store fagforeningene var raskt ute med å erklære støtte til politiet.

– Regjeringens handlingsmåte er uakseptabel, erklærte både LO, YS, Akademikerne og Parat.

Men bak støtteerklæringene ulmer det både en frustrasjon over politiets omstridte lønnskamp og en frykt for hva avgjørelsen kan bety for andre grupper.

– Det finnes nok noen som mener at politiet selv har satt seg i denne klemma og at dette nå kan gå ut over noen andre, sier leder i LO Stat, Morten Øye, til NTB.

Ikke i dialog

Leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen sier han er glad for pressemeldingene som LO, YS og andre fagforeninger sendte ut torsdag der de støtter politiet også på det viktige prinsipielle grunnlaget.

– Jeg må bare registrere at Øye sier det han sier. Jeg vil ikke gå i dialog med ham om det. Men det er mange andre yrkesgrupper som har særkompensasjoner, jeg kan nevne lokførere og yrkesgrupper innen helsevesenet, sier Johannessen.

Han mener flere andre yrkesgrupper har jobbet på samme måte og funnet løsninger.

– Hva som kommer ut av forhandlinger, er det ingen som vet i dag, understreker han.

Hardt mot hardt

Øye sier det finnes en oppfatning om at politiets mange omstridte lønnsaksjoner det siste året har skremt regjeringen til å møte politiet hardt mot hardt.

– Jeg tror regjeringen er redd for at de kan stå uten fungerende politi 1. juni, og det kan ikke en regjering tillate, sier han.

Han viser til at politiets fagforeninger har truet med å ikke lenger gi dispensasjoner i forhold til hviletid hvis de ikke får gjennom sine lønnskrav.

– Dette har nok av noen blitt oppfattet som utpressing, sier Øye, som samtidig understreker at det ikke rettferdiggjør regjeringens beslutning denne uken.

– De hadde hatt tid til å forhandle før de gikk til et eventuelt så dramatisk skritt. Det vi er redd for, er rett og slett presedensen dette skaper, sier Øye.

Frykter for barnevernet

LO Stat er blant annet bekymret for hvordan beslutningen vil slå ut når barnevernsansatte skal reforhandle sine dispensasjoner fra arbeidsmiljøloven neste gang.

Barnevernsansatte har en såkalt medlever-ordning som innebærer at de ansatte må bo sammen med pasientene i ukevis i strekk. De ansatte har så langt ikke ønsket å få unntakene regulert i forskrift. Øye frykter at de vil bli møtt med krav om dette neste gang, med henvisning til politiet.

Hva nå?

Han tror ikke politiet har så stort spillerom i den situasjonen som har oppstått og tviler på at regjeringen vil snu i saken.

På spørsmål om hvorfor de ulike fagorganisasjonene utad kunne uttrykke slik massiv støtte til politiet, samtidig som irritasjonen og frustrasjonen er stor internt, svarer Øye:

– Jeg tror de aller fleste som har uttrykt støtte, har gjort det på prinsipielt grunnlag. Vi har ikke uttalt oss om kravene til politiet. Personlig vet jeg ikke om jeg ville hatt sympati for kravene en gang, jeg kjenner ikke til dem, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse