JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fryder seg over spenningen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nekter å spekulere på årsakene til Frps kraftige framgang. I stedet fryder han seg over at høstens valg blir en thriller.

Fremskrittspartiet går fram hele 8,5 prosentpoeng og oppnår en oppslutning på 30,1 prosent i mars-målingen som Norstat har utført for NRK. Arbeiderpartiet går tilbake 4,1 prosentpoeng, men er fortsatt landets største parti med støtte fra 31,3 prosent av velgerne.

– Det går opp og ned på meningsmålingene, sier Stoltenberg til NTB.

Mange ser Frps framgang i sammenheng med oppmerksomheten om innvandringspolitikken. En slik analyse vil ikke statsministeren uten videre underskrive på.

– Målingene viser at valget blir veldig spennende. Det er det viktigste, sier han.

Stoltenberg medgir imidlertid at hijab-saken ikke akkurat har vært positiv for regjeringen.

– Men vi har ryddet opp i den saken nå. Konklusjonen er god, sier han.

– Rot fra regjeringen

Frp-nestformann Per Sandberg var torsdag på tur til Malmö for å ta den utskjelte bydelen Rosengård nærmere i øyesyn. Han medgir at innvandringspolitikk er en vinnersak for Frp.

– Når det blir fokus på integrering og innvandringsdebatten, slår det positivt ut for Fremskrittspartiet, sier Sandberg.

Han oppgir også regjeringens egen håndtering av enkeltsaker som årsak til Frps framgang. Til NRK sier han at Frp har vunnet på at regjeringen «rotet det til for seg».

Nestformann Per Sandberg sier at det ikke er den eneste forklaringen. Han mener at også blasfemidebatten og «det at regjeringen har rotet det til for seg» kan ha gitt utslag.

Tro på krisen

Bakgrunnstallene i målingen viser at Frp stjeler velgere fra nær sagt alle andre partier. Flest tar de fra Høyre, som taper netto 10 prosent av sine velgere til rivalen. Erna Solbergs parti går tilbake 1,7 prosentpoeng til en oppslutning på 14,1 prosent.

Også SV avgir velgere til Frp, mens Aps tilbakegang først og fremst er ved at deres velgere har klatret opp på gjerdet.

Avtroppende Ap-sekretær Martin Kolberg er imidlertid ikke bekymret.

– Vi ser at Fremskrittspartiet har en tydelig framgang, og det kan henge sammen med den uroen det har vært om de forskjellige innvandringsspørsmålene. Men i den nærmeste framtid vil finanskrisen og arbeidsledigheten bli det dominerende i norsk politikk, og der står vi veldig støtt og har god tilslutning, sier Kolberg.

Blått flertall

Hadde målingen vært valg, ville de tre rødgrønne regjeringspartiene fått 75 mandater til sammen, mot 94 til de fire opposisjonspartiene til sammen.

Ap ville fått 56 mandater, ett mer enn Frps 55. Høyre ville som det tredje største partiet fått 22 mandater.

Målingen gir for øvrig mindre utslag for de øvrige partiene, som får slik oppslutning (med endring fra forrige måned i parentes): SV 6,6 (-0,2), Sp 5,0 (-0,5), KrF 5,7 (+0,4), Venstre 5,3 (-1,3), Rødt 0,8 (-0,5), andre 1,1 (-0,7). (ANB-NTB)

Annonse
Annonse