JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Samarbeid, ikke sammenslåing

– Samhandlingsreformen truer ikke små kommuner. Løsningen ligger i samarbeid, ikke i tvangssammenslåing.

Det mener lege Anette Fosse.

Fosse er primærlege og medlem i helseministerens samhandslingsutvalg. Hun reagerer på samfunnsøkonom Jørn Rattsøs uttalelser til NRK tirsdag om at kommunene må ha minst 20.000 innbyggere for å være sterke nok til å gjennomføre reformen. Halvparten av landets 430 kommuner har under 5.000 innbyggere.

Fleksible løsninger

– Det er for enkelt å hevde at kommunesammenslåing er den eneste måten å sikre alle innbyggere et godt nok helsetilbud på. Det er heller ikke politisk mulig å realisere. Dersom det hadde vært en forutsetning for den nye helsereformen, kunne utvalget pakket sammen med det samme, presiserer Fosse overfor Rana Blad.

– Vi diskuterte også befolkningsgrunnlag og nedslagsfelt og kom frem til en slags trappetrinnmodell. En del tjenester kan små kommuner klare alene, mens andre krever et større befolkningsgrunnlag og atter andre krever et enda større folketall. Hjemmetjenester, noen type sykehjemstjenester og sosialtjenester er eksempler på oppgaver små kommuner kan håndtere selv. Noen legetjeneser og legevaktordninger kan være en fordel å organisere i større enheter.

Må starte nå

Fosse minner om at reformen sier noe om hvordan vi vil ha det i Norge noen år fram i tid.

– Poenget er at skal vi klare det så må vi starte nå, blant annet med utdanning av flere leger, sykepleiere, fysioterapeuter og alle andre typer fagfolk som kreves.

Hun er selv fastlege og en av ti sykehjemsleger i Rana. På Helgeland er det et tett samarbeid mellom primærlegene og spesialisthelsetjenesten. Ved Helgelandssykehusets tre avdelinger i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen er det primærleger som er praksiskonsulenter ukentlig, og Anette Fosse er koordinator for praksiskonsulentene på Helgeland. Hun er dessuten medlem i styret til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), aktiv samfunnsdebattant og representerer SV i Rana kommunestyre. På fastlegelisten har hun 900 pasienter.

2.000 nye fastleger

Helsereformen innebærer at en del fastleger må redusere pasientlistene sine for å få tid til en ekstra dag i det offentliges tjeneste hver uke. For å kompensere det skal det utdannes og ansettes 2.000 nye fastleger i årene framover. Dette er et behov Den norske Legeforening selv har anslått som nødvendig, men som nå møter motbør.

– Jeg forstår ikke protestene som kommer mot dette, men det som er viktig, er at det følger nok økonomi med omleggingen. Det nytter ikke å øke antall leger uten samtidig å øke den økonomiske kompensasjonen. Ingen yrkesgrupper godtar å gå ned i lønn. Helseministeren har imidlertid vært tydelig på at økonomien skal følge reformen, sier Anette Fosse, som allerede bruker to dager i uken ved sykehjem og sykehus. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse