Frp vurderer forbud mot slør
Norge må «sette grenser for islam», mener Frps Per Willy Amunsen. Han sier forbudet mot minareter i Sveits – og debatten om slør – viser at Europa er i ferd med å våkne.
Søndag sa sveitserne overraskende nei til bygging av minareter i en folkeavstemning. I Dagsavisen mandag karakteriserte Amnesty og andre menneskerettighetseksperter vedtaket som et klart brudd på religionsfriheten. Men Frp synes avgjørelsen er spennende.
Slørforbud
– Jeg synes det er et interessant utgangspunkt for en større debatt som vi har i hele Europa som handler om å sette grenser for islam. Den har vi også tidvis sett her i Norge, for eksempel med hensyn til bruk av hijab. I Frankrike og Danmark pågår det en stor debatt om heldekkende slør, og i flere byer i Belgia er det allerede innført et forbud. Dette er en veldig interessant debatt, fordi den viser at Europa er i ferd med å våkne opp, sier Per Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Frp.
Han mener likevel forbud mot minareter likevel ikke nødvendigvis er veien å gå, fordi det forskjellsbehandler religioner. Forbud mot heldekkende slør er han mer åpen for.
– Vi har foreløpig ikke fremmet forslag om forbud mot heldekkende slør i Norge. Men vi følger debatten tett, og avhengig av hva som skjer i Frankrike og Danmark ser jeg ikke bort fra at det kan skje, sier Amundsen.
Tyren ved hornene
Christian Tybring-Gjedde, Frp-representant fra Oslo, forstår at seks av ti sveitsere sa nei til nye minareter.
– Jeg skjønner frykten sveitserne har for islamiseringen av Europa. Jeg regner med at vedtaket er et uttrykk for at folk i Sveits vil reagere i forkant, ta tyren ved hornene og gjøre noe nå, sier Tybring-Gjedde.
– Jeg synes absolutt vi skal være oppmerksomme på hva minaretene symboliserer. Moskeene og minaretene skal vise fram islamsk kultur og religion, og de bygges stort og prangende for å markere islams styrke, fortsetter han.
Tybring-Gjedde mener minaret-forbudet ikke bryter med islam, fordi det fortsatt vil være lov å bygge moskeer i Sveits.
– Jeg har ikke registrert at det har vært noe folkekrav i Norge å forby minareter. Men det skal ikke være noen bønnerop verken her i byen eller i resten av Norge, fastslår Tybring-Gjedde.
Lydregulering
Frp har tidligere foreslått at bønnerop skulle forbys i Norge, men i stedet ble resultatet en støygrense. I Oslo er denne på maksimalt 65 decibel.
– Det er ikke så veldig langt fra resultatet av folkeavstemningen i Sveits til den norske reguleringen av bønnerop. Med den støygrensen som er satt kan du knapt høre bønneropene fra minaretene i Norge, mens kirkeklokker klinger fritt i hele landet, sier Njål Høstmælingen, forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter.
Han mener det sveitsiske forbudet representerer et klart brudd med religionsfriheten, mens det norske støyforbudet er mer i grenseland.
– Reguleringen av lydnivået fra minareter fungerer diskriminerende når ikke kirkeklokker reguleres på samme måte. Hvis noen moskeer har lyst til å kjøre dette som en diskrimineringssak vil jeg tro de kan få medhold, men det er vel ikke helt klima for å være retthaversk for muslimer i Norge i dag, sier Høstmælingen.
Ola Borten Moe, leder av kommunalkomiteen på Stortinget og innvandringspolitisk talsmann for Senterpartiet sier klart nei til minaretforbud.
– Dette er ikke aktuell politikk her i landet. Den sveitsiske regjeringen og parlamentet uttrykte det presist når de sa vedtaket var i strid med religionsfriheten, Grunnloven og menneskerettighetene. Sånn vil det være i Norge også, sier Moe. (ANB)
Mest lest
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Kvinnedagen:
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.
Eirik Dahl Viggen
Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.
Leif Martin Kirknes
Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.
Helge Rønning Birkelund
– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på
Kommentar
Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.
Leif Martin Kirknes
«Høyre skjøt seg i foten»
RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.
Saipem