Mer pappaperm gir ikke likelønn
Tredelt foreldreperm er et viktig virkemiddel for likere lønn mellom kvinner og menn. Det har bare én hake: Det virker ikke!
Ved siden av forslaget om tre milliarder kroner i en likelønnspott er det nettopp statlig styring av foreldrepermisjonen som skal dra kvinner opp av lønnssumpa i Norge. Likelønnskommisjonen og andre pappapermpådrivere viste til Island, der tredelt foreldreperm gradvis ble innført i årene 2000-2003.
Virker ikke
Men ifølge en av Islands fremste likestillingsforskere, professor Inglfur Gíslason ved Universitetet på Island, har ikke økt pappaperm på Sagaøya hatt noen effekt for utviklingen av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Islandske kvinner tjener fortsatt omtrent 80 prosent av menn, om man ser på timelønn. Ser man på rene lønnsutbetalinger, tjener de enda mindre, siden kvinner der som her oftere jobber deltid.
Gíslason har ingen god forklaring på at det fortsatt er langt fram til likelønn.
– Det er på en måte merkelig at lønnsforskjellene ikke har minsket mer de siste årene, særlig fordi vi samtidig har sett store endringer på andre felt. Det er flere kvinner i politiske posisjoner i regjering og parlament, og kvinner tar i større grad høyere utdanning enn før. Samtidig tar menn større ansvar for omsorgs- og husarbeid, de tar ut mer foreldrepermisjon og gjør gjennomsnittlig 40 prosent av ubetalt arbeid i familien, sier Gíslason til likestillingsportalen kilden.
Ifølge Gíslason burde disse faktorene ha kunnet bidra til likelønn. Han tror forklaringen kan være at så vel arbeidsmarkedet som fordeling av arbeid i hjemmet fortsatt er sterkt kjønnsdelt.
Finanskrisen «hjelper»
Finanskrisen som sendte Island ut i total kollaps i fjor, har derimot hatt stor betydning for likere lønn. Men det er ikke mye å glede seg over, etter som krisen heller har sendt mannslønningene ned enn kvinnelønnen opp. Og nå blir det enda verre: Strammere offentlige budsjetter vil trolig ramme typiske kvinnearbeidsplasser i omsorgssektoren i årene som kommer.
Og det er ikke bare Island som sliter med å oppnå likere lønn mellom kjønnene.
– Vi synes å ha stagnert i alle de nordiske landene med hensyn til å tette lønnsgapet mellom kvinner og menn. En mulig årsak er at selv om mange fedre har endret adferd og bruker mer tid på barna og familien, har mødrene endret adferd i mye mindre grad. Svært mange av dem blir hjemme i minst et år etter fødsel, noe som gjør dem mer «upålitelige» på arbeidsmarkedet enn fedre, sier Gíslason til Dagsavisen.
Dette har mer åpenbare årsaker på Island enn i Norge, ettersom permisjonstiden der fortsatt er alt for kort i forhold til når barna kan begynne i barnehage.
Har lykkes
Målene med økt pappaperm på Island var imidlertid flere enn likelønn. Og på de andre feltene har man lykkes svært godt, ifølge professor Gíslason: Barn har fått langt større tilgang til begge foreldrene og langt flere menn har i større grad fått – og benyttet seg av – muligheten til å kombinere familie- og yrkesliv.
– Islandske fedre har aldri før vært mer involvert i å ta vare på sine små barn enn de er i dag. Kvinner og menns opptreden i familien og på arbeidsmarkedet er langt mer likestilt i dag enn det var før endringene i foreldrepermisjonen. Så endringene i år 2000 er en suksess, sier Gíslason.
Den islandske professoren er heller ikke klar for å skrote pappaperm som tiltak i likelønnsarbeidet, etter som alle kjente studier peker nettopp på skjevdelingen av foreldrepermisjon og den skjeve fordelingen av ubetalt arbeid i hjemmet når de skal forklare lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.
– Den beste måten å møte det på er enda større individuell fleksibilitet i permisjonsordningene og pålagt deling av permisjonstiden. Uten større likhet på dette feltet vil vi aldri bli kvitt forskjellene i lønn mellom kjønnene, sier Gíslason. (ANB)
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning