– 2010 blir et usikkert år
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) frykter at ledigheten vil øke neste år.
Dessuten kan massiv gjeldsoppbygging i mange land utløse en uro som ingen i dag kan forutse virkningene av.
– Krisen er ikke over. Norge har en liten, åpen økonomi. Halvparten av det vi lager, selger vi til utlandet. Når det er opp mot 10 prosent ledighet i våre naboland, er det ingen selvfølge at vi fortsatt skal lykkes med å ha 3 prosent, sier statsministeren til NTB ved årsskiftet.
Han påpeker at mange land har opparbeidet store underskudd og enorm gjeld.
– Det er ikke bærekraftig og kan ikke fortsette. Når disse landene begynner å stramme til for å få ned underskuddene, kan det føre til ny nedgang i verdensøkonomien. Det akutte tilbakeslaget i produksjonen kan nok være over, med vi ser at ledigheten vokser i alle våre naboland, sier Stoltenberg.
Milliarder
Han viser til at Hellas sliter med gjeldsforpliktelsene, men at landet ikke er alene. De fleste europeiske regjeringer lånte store milliardsummer for å tilby redningspakker til sine banker og bedrifter under finanskrisens verste måneder i fjor vinter. De landene kommer i en alvorlig skvis når lånene skal betale tilbake.
Selv med så mye usikkerhet i horisonten synes ikke statsministeren det tilligger ham å be folk flest bygge seg opp en buffer ved å dempe forbruket.
– Men det er viktig å være forberedt på at det kan komme vanskeligere tider. Dessuten har Norges Bank varslet høyere rente. Vi har for tiden et unormalt lavt rentenivå, og vi kan ikke regne med at det vil vare, minner statsministeren om.
Stoltenberg sier at den sterke offentlige stimulansen i økonomien, gjennom veibygging, ekstra vedlikehold og byggevirksomhet, vil avta etter hvert som den normale veksten kommer tilbake. Både han og finansminister Sigbjørn Johnsen har varslet at den ekstraordinære bruken av oljepenger i 2009 og 2010 vil falle ned mot det nivået handlingsregelen tilsier.
Hva med 2011?
– Hvordan dette vil slå inn i 2011 må vi komme tilbake til. Jeg kan ikke være mer presis eller konkret i dag. Mye av avhengig av hvordan verdensøkonomien utvikler seg. Uansett snakker vi ikke om reduserte offentlige utgifter, men mindre vekst. Mye av de offentlige utgiftene er bundet opp i trygdeutbetalinger, så det kan bli nødvendig med strengere prioriteringer på andre områder, sier statsministeren.
Han legger imidlertid til at det store flertall av nordmenn også neste år vil ha en trygg økonomi og ha en god utvikling i kjøpekraften.
– Det skyldes at Norge fortsatt vil ha lav ledighet sammenlignet med andre land og samlet sett en sterk økonomi. Men jeg er redd for en todeling av økonomien, der de som er avhengige av å selge varer til utlandet, er sårbare for at det går dårlig internasjonalt, sier Stoltenberg.
FN-sporet
Statsministeren er ikke enig med dem som i kjølvannet av de uinnfridde forventningene i København sier at FN er uegnet som forum for klimaforhandlinger.
– FN har vært rammen for alle internasjonale forhandlinger av denne typen, som Rio-avtalen fra 1992, Kyotoavtalen fra 1997, havrettstraktaten og andre viktige traktater. Problemene i København skyldes i mindre grad FN som institusjonen, og mer at verden er et uhyre komplisert sted, sier Stoltenberg.
Han viser til at det pågår mange dialoger utenfor FN, så det er ikke mangel på møteplasser for dem som vil drøfte klimaspørsmål. For Norge er imidlertid FN hovedsporet, selv om framdriften kan være frustrerende liten.
– Det er en kjempeutfordring med klimaproblemet at det blir for fjernt for mange. Men den dagen du ser konsekvensene foran deg og har de endelige bevisene, så er det for sent. Andre ganger har vi sett konkrete ting som død fisk, sure vann og utslipp fra industrien, mens dette er et framtidig problem. Men vi har mer enn nok dokumentasjon til at det er uansvarlig å se bort fra global oppvarming, sier Stoltenberg.
Sammensveiset
Stoltenberg sier det er en sterkt sammensveiset gjeng som nå tar fatt på sin andre periode.
– Vi vant valget, og det er det som gir tillit for fire nye år. Men det er tre ulike partier og helt sikkert ulike meninger om enkeltsaker. Det har det vært, og det vil det være. Styrken i denne regjeringen er at vi kan håndtere uenighet, sier statsministeren.
Stoltenberg har hatt møte med stortingsgruppene til både SV og Sp og insisterer på at han der bare fant entusiasme og full oppslutning om regjeringssamarbeidet. Han tror ikke at revisjonen av forvaltningsplanen for Norskehavet, inkludert potensiell petroleumsaktivitet i Lofoten og Vesterålen, vil by på uoverstigelige problemer.
– Min erfaring er at når vi setter oss ned og bruker tid, så finner vi gode løsninger. Noen ganger blir det et kompromiss, andre ganger en helt ny måte å håndtere en sak på. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox