Et snedig spill
Nå må noen snakke sammen før NHO Service lykkes med sitt svarteperspill overfor sykepleierne.
einar.fjellvik@lomedia.no
Når Petter Furulund i NHO Service skal forsvare sitt nei til å innfri Sykepleierforbundets krav om en tariffavtale med minstelønnsbestemmelser og sosiale bestemmelser, skyver han tariffavtalen med Fagforbundet foran seg.
– NHO Service har i dag en tariffavtale med Fagforbundet i LO som dekker sykepleiere. Det er umulig for NHO Service at et annet forbund, som vi i dag ikke har avtale med, skal få andre vilkår en nåværende tariffpart, sier NHO-direktøren.
Tilsynelatende en kurant argumentasjon. Å forskjellbehandle to konkurrerende fagforbund innen det samme tariffområdet er noe en arbeidsgiverforening bør være ytterst forsiktig med.
Men. Det er et stort men her. Arbeidet med å få på plass tariffavtaler for sykepleiere som jobber i private, NHO-organiserte sykehjem har en forhistorie som gjør Furulunds argumentasjon svært lite kurant.
Da Kommuneforbundet og Helse- og Sosialforbundet slo seg sammen til Fagforbundet, var endringer i Helse- og Sosialforbundets gamle tariffavtale med NHO Service et tema som fort dukket opp på forhandlingsbordet. Siden det nye forbundet også hadde en del medlemmer blant sykepleierne på disse sykehjemmene, krevde man minstelønnsbestemmelser og sosiale bestemmelser på linje med det som gjaldt i de andre tariffområdene.
Svaret fra NHO Service var blankt nei. Interessant nok var ett av argumentene til NHO Service at man var i dialog med Sykepleierforbundet om oppretting av tariffavtale. Siden dette forbundet var størst kunne man ikke fastsette minstelønninger og sosiale bestemmelser i tariffavtalen med Fagforbundet. Dette måtte avklares gjennom forhandligner med «storesøster» Sykepleierforbundet.
Den gangen, i 2002/2003, endte uenigheten med forhandlingsbrudd, mekling og streik – som ble stoppet med tvungen lønnsnemnd. I Rikslønnsnemnda opnådde Fagforbundet å få på plass minstelønnssatser for ufaglærte og faglærte, men ikke for høyskolegruppene (dvs. sykepleiere og spesialsykepleiere).
Nå er konflikten den samme. Forskjellen er at denne gangen er det «storesøster» Sykepleierforbundet som krever å få minstelønnsbestemmelser og sosiale bestemmelser inn i tariffavtalen. Og nå er det mangelen på slike bestemmelser i tariffavtalen med «lillesøster» Fagforbundet som gjør at arbeidsgiverne sier blankt nei.
Det er liten tradisjon her i landet for at fagforbund blander seg opp i hverandres konflikter. I de fleste tilfellene er det fornuftig. I akkurat dette tilfellet spørs det likevel om ikke Fagforbundet og Sykepleierforbundet burde snakke sammen. Vinner Petter Furulund og NHO Service fram med sin motstand mot å tariffeste minstelønninger, pensjonsordning, sykelønn osv. denne gangen også, vil de ha skapt et perfekt grunnlag for tariffhopping.
Sykehjem er nemlig medlemmer av ikke mindre enn fire ulike arbeidsgiverorganisasjoner. Både kommunenes interesseorganisasjon, KS, arbeidsgiverforeningen Spekter, servicenæringens HSH og NHO har medlemsbedrifter i denne bransjen. I de tre først nevnte finnes det nokså identiske tariffavtaler, med minstelønnsbestemmelser og diverse sosiale bestemmelser om pensjon, sykelønn osv som en del av avtalene.
Vinner NHO Service den pågående striden med Sykepleierforbundet, vil sykehjem som melder seg inn i NHO kunne slippe unna med tariffavtaler som verken har minstelønnsregler eller sosiale bestemmelser.
NHO vil ha skaffet seg konkurransefordeler på bekostning av sykepleierne, som lederen for Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann, påpeker.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen