LO - en likestillingssinke?
Arbeiderbevegelsen har kjempet fram mange rettigheter for norske kvinner, men LO har fortsatt lite å skryte av når det gjelder rekruttering av kvinner i tillitsvalgtapparatet. Må det være sånn?
Det er 8.mars og tid for å se hvor langt vi har kommet i kampen for likestilling. Klassekampen presenterer i dagens utgave tall som viser at menn fortsatt har makta i fagbevegelsen. Verst i klassen er LO, der bare tre av ti lokale tillitsvalgte er kvinner. Dette til tross for at halvparten av medlemmene i landsorganisasjonen er kvinner. Noen unntak finnes i LO. Det er kun FO som har flertall av kvinner blant lokale tillitsvalgte, men også HK og Fagforbundet har mange kvinner i sitt apparat. Aller verst er det i Lokomotivmannsforbundet der 100 prosent av de tillitsvalgte er menn, men heller i toppsjiktet av LO er det mange kvinner. I YS og Akademikerne er det 54 prosent og 56 prosent menn, mens UNIO har hele 65 prosent kvinnelige tillitsvalgte i sin organisasjon.
Dette er statistikk som LO bør ta innover seg når de i dag feirer at det er 100 år siden den første internasjonale kvinnedagen ble markert. Det skjedde i 1908 i New York der kvinner kjempet for stemmerett. Det var først to år etterpå at dagen ble vedtatt som i internasjonal kvinnedag, etter forslag fra den tyske sosialdemokraten Clara Zetkin på kvinnekongressen i København.
Det er flere grunner til å markere en egen kvinnedag. Blant annet som en anerkjennelse av at det å sikre sosial fremgang og frihet krever aktiv deltakelse, likestilling og utvikling av kvinner, er en viktig grunn. Men også for det å anerkjenne kvinners bidrag til styrking av internasjonal fred og sikkerhet.
Sammenlignet med kvinner i andre land, har vi kommet et stykke på vei, men hvis vi skal se med kritisk øyne på likestillingen her hjemme, er resultatet ikke fullt så imponerende.
Ikke bare går rekrutteringen til politiske verv trått. Vi har fortsatt vi et kjønnsdelt arbeidsmarked, fortsatt er det store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn og vi ser heller ingen økning av kvinner i topplederstillinger. Ifølge en gjennomgang Teknisk Ukeblad har gjort har bare 21 kvinner fått plass i konsernledelsen i landets 20 største teknologiselskaper. De er omgitt av 131 menn. Tre av de ti største selskapene har ikke kvinner i konsernledelsen i det hele tatt.
I en bok som lanseres i dag oppsummerer Ingunn Yssen og Marie Simonsen, likestillingskampen i Norge i dag på denne måten: – Vi er tilbake på 70-tallet. Forfatterne advarer kvinner mot konsekvensene av å få barn. Kvinner med barn kommer dårligere ut på alle indekser både når det gjelder lønn, levekår og lykke, hevder de. Dette har vi hørt fra både Likelønnskommisjonen og Mannspanelet. Mennene løper fra oss på arbeidsmarkedet i det øyeblikket vi føder barn. Ekspertene mener at lengre permisjoner og reduserte stillinger fører til dårligere lønns- og karrieremuligheter i arbeidslivet. Jo flere barn, jo lenger bak på lønnsstatistikken havner mammaen. Da hjelper det heller ikke at mammaene har like høy utdanning og samme yrkeserfaring som sine mannlige kolleger.
Altså er det fortsatt grunn til å markere 8.mars i Norge, selv om høyresiden mener dagen er avleggs. Men for å få til endringer, må vi starte med oss selv og vår egen organisasjon.
I 2008 gav Fafo ut en rapporten ”Kvinner i fagbevegelsen 2008-representasjon i LO og forbundene” som slo fast at to typer verv fortsatt er mannsdominerte. Det var forbundsledervervet og ledervervene i forbundenes grunnorganisasjon.
Dette er viktige posisjoner i likestillingsperspektiv. Ledervervene lokalt er posisjoner som ofte ligger til grunn for representasjon på landsmøter og LOs kongress og dermed også rekrutteringen til mer sentrale verv. Avveiningen mellom arbeid, forpliktelser hjemme og frivillige verv, gjør at kvinner kvier seg til å si ja til slike verv, beskriver Fafo-rapporten. Særlig er det en utfordring for kvinner med små barn. Må man som kvinne være barnløs eller ha voksne barn for å gjøre karriere i LO?
Nei, slik bør det ikke være. Det er viktig at LO, som landets største og viktigste arbeidstakerorganisasjon nå tar seg selv i nakken og ser på kultur og årsaken til at kvinnene i dag overlater til mennene å styre klubbene på arbeidsplassene. Kvinner må oppmuntre hverandre til å ta verv og støtte opp kvinner som tar denne utfordringen.
For selv etter 100 år med markering, er ikke likestillingskampen vunnet!
Den har så vidt begynt.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
Martin Guttormsen Slørdal