JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvinger fram «plan B»

Sverigedemokraternas vedvarende høye oppslutning på målingene tvinger de øvrige partiene til å klargjøre sin «plan B» før valget.

Innvandringskritiske Sverigedemokraterna ser på de aller fleste meningsmålingene ut til å komme inn i Riksdagen etter valget 19. september.

Dersom ingen av de to store blokkene får flertall, kan Sverige få en mindretallsregjering som må søke støtte på tvers av blokkgrensene for å få flertall.

Dette bekrefter statsminister Fredrik Reinfeldt fra det konservative Moderaterna og det liberale Folkpartiets leder Jan Björklund overfor NTB.

Styre i mindretall?

De er begge klare på at Sverigedemokraternas innflytelse for enhver pris må minimeres, noe også de rødgrønne har vært helt klare på. Årsaken til det er partiets meget omstridte og sterkt kritiserte innvandringspolitikk.

– Vi har sagt at om vi ikke får den flertallsstøtten som vi håper på, mener vi at det største av de to regjeringsalternativene skal regjere Sverige, sier Reinfeldt til NTB.

Björklund avviser også at det er aktuelt å samarbeide med Sverigedemokraterna i Riksdagen fra sak til sak.

– Hvis det blir sånn at vi får flere mandater enn de rødgrønne, er vårt utgangspunkt at vi fortsetter å regjere i mindretall. Da må man samarbeide i Riksdagen og i saksspørsmål være forberedt på å søke støtte på tvers av blokkgrensene, fra for eksempel Socialdemokraterna og Miljöpartiet, sier han.

Opposisjonsleder Mona Sahlin har åpnet for å regjere med støtte fra Centern eller Folkpartiet dersom ingen av blokkene får flertall og Sverigedemokraterna kommer inn.

– Politisk korrekthet

Sverigedemokraternas ledelse er ikke i tvil om hvorfor partiet seiler i medvind:

– Det finnes en veldig sterk opinion i samfunnet som mener at den svenske innvandrings- og integrasjonspolitikken har mislyktes totalt helt siden 1980-tallet, sier partiets talsmann Erik Almqvist til NTB.

Han mener den svenske samfunnsdebatten i dag er preget av politisk korrekthet og at alle tenker likt.

Almqvist legger ikke skjul på at kraftig begrenset innvandring er det mest sentrale for partiet. Men også bedring av pensjonisters levekår og hardere straffer for alvorlig kriminalitet står høyt på det utskjelte partiets dagsorden.

Han hevder oppslutningen om partiet alltid underrapporteres i målinger og sier «det ser ganske lyst ut» med tanke på å komme inn i Riksdagen.

De andre partiene vil ikke engang delta i debatter med Sverigedemokraterna, som på sin side åpner for å samarbeide både til høyre og venstre og i verdispørsmål anser seg som et sentrumsparti.

– Men vi kommer ikke til å bidra til at Mona Sahlin blir statsminister, sier Almqvist.

Hardt ut mot mediene

Men hva vil egentlig bli endret dersom Sverigedemokraterna får politisk innflytelse?

– I innvandringspolitikken vil man se den største effekten. Det vil bli en mye mer åpen diskusjon om disse spørsmålene og en større polarisering. Det er det behov for også. I dag er alternativene utydelige, men vi vil bidra til en mer vital debatt, sier Almqvist.

Han forstår at andre partier ikke vil møte Sverigedemokraterna til debatt, fordi de ikke ønsker kamp om velgerne fra nok en konkurrent. Men han fyrer løs mot svenske medier, som han anklager for å ha tatt politisk stilling til partiet.

– Når den vanlige, objektive nyhetsrapporteringen har politiske mål, blir det vanskelig for velgerne å bestemme seg, sier Almqvist.

Svensk TV4 nektet nylig å vise partiets reklamefilm og hevdet den var rasistisk og ulovlig. Filmen viser en pensjonist som jages av kvinner i heldekkende slør. (ANB-NTB)

Stiftet 6. februar 1988 i Stockholm

Går til valg i høst under slagordene «En ansvarsfull innvandringspolitikk», «Krafttak mot kriminalitet» og «En trygg og verdig alterdom»

Har aldri vært representert i Riksdagen, men har det siste året ligget på mellom 3,5 og 7 prosent på meningsmålingene. Sperregrensen er 4 prosent

Partileder er Jimmie Åkesson, som i 2005 etterfulgte Mikael Jansson i stillingen (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Stiftet 6. februar 1988 i Stockholm

Går til valg i høst under slagordene «En ansvarsfull innvandringspolitikk», «Krafttak mot kriminalitet» og «En trygg og verdig alterdom»

Har aldri vært representert i Riksdagen, men har det siste året ligget på mellom 3,5 og 7 prosent på meningsmålingene. Sperregrensen er 4 prosent

Partileder er Jimmie Åkesson, som i 2005 etterfulgte Mikael Jansson i stillingen (ANB-NTB)