Tvinger fram «plan B»
Sverigedemokraternas vedvarende høye oppslutning på målingene tvinger de øvrige partiene til å klargjøre sin «plan B» før valget.
Innvandringskritiske Sverigedemokraterna ser på de aller fleste meningsmålingene ut til å komme inn i Riksdagen etter valget 19. september.
Dersom ingen av de to store blokkene får flertall, kan Sverige få en mindretallsregjering som må søke støtte på tvers av blokkgrensene for å få flertall.
Dette bekrefter statsminister Fredrik Reinfeldt fra det konservative Moderaterna og det liberale Folkpartiets leder Jan Björklund overfor NTB.
Styre i mindretall?
De er begge klare på at Sverigedemokraternas innflytelse for enhver pris må minimeres, noe også de rødgrønne har vært helt klare på. Årsaken til det er partiets meget omstridte og sterkt kritiserte innvandringspolitikk.
– Vi har sagt at om vi ikke får den flertallsstøtten som vi håper på, mener vi at det største av de to regjeringsalternativene skal regjere Sverige, sier Reinfeldt til NTB.
Björklund avviser også at det er aktuelt å samarbeide med Sverigedemokraterna i Riksdagen fra sak til sak.
– Hvis det blir sånn at vi får flere mandater enn de rødgrønne, er vårt utgangspunkt at vi fortsetter å regjere i mindretall. Da må man samarbeide i Riksdagen og i saksspørsmål være forberedt på å søke støtte på tvers av blokkgrensene, fra for eksempel Socialdemokraterna og Miljöpartiet, sier han.
Opposisjonsleder Mona Sahlin har åpnet for å regjere med støtte fra Centern eller Folkpartiet dersom ingen av blokkene får flertall og Sverigedemokraterna kommer inn.
– Politisk korrekthet
Sverigedemokraternas ledelse er ikke i tvil om hvorfor partiet seiler i medvind:
– Det finnes en veldig sterk opinion i samfunnet som mener at den svenske innvandrings- og integrasjonspolitikken har mislyktes totalt helt siden 1980-tallet, sier partiets talsmann Erik Almqvist til NTB.
Han mener den svenske samfunnsdebatten i dag er preget av politisk korrekthet og at alle tenker likt.
Almqvist legger ikke skjul på at kraftig begrenset innvandring er det mest sentrale for partiet. Men også bedring av pensjonisters levekår og hardere straffer for alvorlig kriminalitet står høyt på det utskjelte partiets dagsorden.
Han hevder oppslutningen om partiet alltid underrapporteres i målinger og sier «det ser ganske lyst ut» med tanke på å komme inn i Riksdagen.
De andre partiene vil ikke engang delta i debatter med Sverigedemokraterna, som på sin side åpner for å samarbeide både til høyre og venstre og i verdispørsmål anser seg som et sentrumsparti.
– Men vi kommer ikke til å bidra til at Mona Sahlin blir statsminister, sier Almqvist.
Hardt ut mot mediene
Men hva vil egentlig bli endret dersom Sverigedemokraterna får politisk innflytelse?
– I innvandringspolitikken vil man se den største effekten. Det vil bli en mye mer åpen diskusjon om disse spørsmålene og en større polarisering. Det er det behov for også. I dag er alternativene utydelige, men vi vil bidra til en mer vital debatt, sier Almqvist.
Han forstår at andre partier ikke vil møte Sverigedemokraterna til debatt, fordi de ikke ønsker kamp om velgerne fra nok en konkurrent. Men han fyrer løs mot svenske medier, som han anklager for å ha tatt politisk stilling til partiet.
– Når den vanlige, objektive nyhetsrapporteringen har politiske mål, blir det vanskelig for velgerne å bestemme seg, sier Almqvist.
Svensk TV4 nektet nylig å vise partiets reklamefilm og hevdet den var rasistisk og ulovlig. Filmen viser en pensjonist som jages av kvinner i heldekkende slør. (ANB-NTB)
Stiftet 6. februar 1988 i Stockholm
Går til valg i høst under slagordene «En ansvarsfull innvandringspolitikk», «Krafttak mot kriminalitet» og «En trygg og verdig alterdom»
Har aldri vært representert i Riksdagen, men har det siste året ligget på mellom 3,5 og 7 prosent på meningsmålingene. Sperregrensen er 4 prosent
Partileder er Jimmie Åkesson, som i 2005 etterfulgte Mikael Jansson i stillingen (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen