Om å være smart på stuepikenes bekostning
Dagens Næringsliv har beæret meg med å bruke en hel leder på hvor lite Fellesforbundet generelt og jeg spesielt har forstått av effektivitet i næringslivet. Det gjelder i dag så vel som i all fortid.
La meg derfor møte denne bedreviterholdningen med litt opplysning. Jeg har sittet i konsernstyret i ett av Norges største internasjonale konsern i 15 år. Jeg har i den forbindelse tatt universitetsgrad i styrearbeid og har i lang tid drevet med kursing i samme tema.
Nedlatenhet mot tillitsvalgte er ikke noe nytt. Heller ikke klokkertroen på at de tiltak bedriftsledere setter i gang er ”smarte og i tråd med markedets krav.” La meg her bare minne om Kværners oppkjøp av Trafalgar House og de moderne og smarte banktrendene i USA og Europa som havarerte fullstendig med krise i verdensøkonomien som resultat.
Dagens mote for ”smarte tanker” er outsourcing og bruk av billig arbeidskraft der bedriften tar sikte på å slippe unna heile regelverket som er bygd opp for å sikre velferdsnettet for de ansatte. Dette lovverket og avtaleverket som møysommelig er bygd opp i tiår. Alle som i det heile tatt gidder å sette seg inn i det løse arbeidsmarkedet som har vokst fram i Norge og Europa, ser at det er utrygghet og sosial dumping som er det ektefødte barnet til denne ”smarte” metoden. Og videre, at lojaliteten til hovedbedriften forsvinner i organiseringen. Eller som lederen i DN så treffende uttrykker det: ”Myhre beskylder Stordalen for å kvitte seg med ansvaret for ”sykdom, sykepenger, uføreutfordringer og tjenestepensjon.” Ja, det skulle bare mangle, ettersom de som lager maten og rer sengene ikke lenger er ansatt hos han.”
Og videre: ”Derimot vil smartere organisering av arbeidet sannsynligvis resultere i billigere og bedre hoteller”. Her renner hjertet til den gode kapitalist aldeles over. Logikken er tydeligvis at siden outsourcing er smart, blir hotellene både billigere og bedre. Dette er den markedsreligiøses logikk. Den vanlige gjest tar inn på hotell for å få et velstelt rom og en god frokost. Det er det stuepikene og kokkene som levere . De utgjør bedriftens kjernevirksomhet. Hvor smart kan det være å gjøre disse til utenforstående på hotellet? Hvor smart kan det være å øke arbeidskravet til stuepikene (antall rom) med 20 % for samme lønn, slik for eksempel ISS krever? Og da selvsagt med oppsigelser som resultat.
Stordalen sier at Food Story er bedre på mat enn han og ISS er bedre til å stelle rom. Dette er virkelig en falitterklæring fra en bedriftsleder som faktisk selger akkurat det. Mannen sier faktisk at han har gitt opp å bli god på å utvikle hotelltjenester. For å trekke en parallell til mediaverden. Det er som redaktøren i DN skulle si at journalistene heller må leies inn da redaktøren ikke er så god til å få sine ansatte til å skrive avis.
Det gjenstår å se hvordan Choice og Stordalen takler sine ansattes behov. Dersom det blir som i Oslo med et hav av klagesaker fra de ansatte, må vi Stavanger også tenke på de to storhotellene Choice har hos oss, nemlig Clarion og Quality Airport. Da vil vi gå bredt ut med informasjon til publikum om at disse hotellene tilbyr sine tjenester på ryggen av låglønte ansatte som de har sagt opp. Så får vi se om publikum kommer til å boikotte Stordalens hotell. Eller i DN sin språkdrakt. Vi får se hvordan markedet reagerer på slike opplysninger.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no