Vil dempe prisvariasjon
Terje Riis-Johansen vil ha likere strømpriser over hele landet.
Etter at Midt-Norge i vinter opplevde priser på opp til 12 - 14 kroner per kilowattime, satte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ned et utvalg som skulle se på hva som kan gjøres for å unngå slike ekstreme pristopper. Utvalget ble ledet av fagdirektør Torstein Arne Bye i Statistisk sentralbyrå.
Tirsdag mottok statsråden rapporten, som inneholder en rekke tekniske forslag for å dempe prisvariasjonene på strøm. En del av forslagene møter kritikk, og tiltakene vil neppe bety noe for å dempe prisøkningen på strøm i vinter.
Kan bli dyr vinter
Statsråden sa at den lave magasinfyllingen bekymrer ham. Han fastslår også at så høye pristopper som sist vinter er uakseptabelt. Det er et mål å få likere pris over hele landet, sa Riis-Johansen.
Blant forslagene i rapporten er å dele landet inn i mindre områder, noe utvalget kaller nodeprising. I dag fastsettes spotprisen på strøm i fem regioner. Ved å øke antallet prisområder, mener utvalget at de ekstreme prisutslagene fra sist vinter kan unngås.
Statsråden mottok rapporten i lokalene til NordPool Spot der spotprisen på strøm fastsettes. Administrerende direktør i NordPool, Mikael Lundin, er kritisk til utvalget.
– Teoretiske forslag
– Det er interessante teorier men svært vanskelig i praksis. En omlegging fra dagens fem regioner til flere tusen små noder vil i realiteten ta all makt i kraftmarkedet fra forbrukeren og legge det i hendene på produsentene. Det vil vi ikke, sier Lundin til NTB.
– Det vi trenger er mer kabler og infrastruktur slik at det blir lettere å flytte på strømmen og at markedet dermed blir større. Da vil økt konkurranse føre til jevnere strømpriser for forbrukeren, sier Lundin.
– Politisk endring
– Utvalget kommer med den samme virkelighetsbeskrivelsen som vi har av kraftbransjen. Jeg kan ikke se at forslagene betyr noe på kort sikt. Men det er en nyttig påminnelse om at noe må gjøres, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.
Han etterlyser en mer grunnleggende debatt om hva som må til for å skaffe økt krafttilgang.
– Det trengs politisk endring. Vi må ta en ny debatt om gasskraft i Norge, og vi kan bygge ut mer vannkraft. Vi må våge å ta en debatt om vernede vassdrag. Ikke for å ødelegge naturen, men teknologien er en annen i dag enn da vassdrag ble vernet på 1960- og 70-tallet, sier Solvik-Olsen som også ønsker endrede støtteordninger for energisparing og at handelssystemet på NordPool må bli mer gjennomsiktig.
Ikke mye å gjøre i vinter
– På kort sikt, altså for denne vinteren, kan jeg ikke se at disse tiltakene vil få betydning. Energibalansen for vinteren er lagt og det tar lang tid å bygge ut ny kapasitet, sier Kjell Rønningsbakk, redaktør av KraftNytt.
Han har ikke satt seg detaljert inn i forslagene, og ser ikke bort fra at det kan være forslag om små justeringer som kan få kraftnettet til å fungere bedre. Han nevner som eksempel at det i fjor ble eksportert strøm fra Midt-Norge samtidig som forbrukerne måtte betale en skyhøy pris i området.
– Det tiltaket som kan virke, er det som Sp og SV forsøkte på få gjennom overfor den tidligere regjeringen i 2004, nemlig begrensning i eksporten av strøm og nedtapping av magasinene om sommeren.
– Vi burde få begrensninger for hvor mye kraftprodusenter kan tappe ned magasinene i perioden mai til og med september måned. Det har ikke skjedd, og nå går vi inne i en ny vinter med nedtappede magasiner. I dag er det omkring 22 milliarder kilowattimer mindre enn normalt i norske og svenske magasiner. I tillegg står fortsatt flere reaktorer ved svenske kjernekraftverk, sier Rønningsbakk. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie