Syk av mindre
Politikk kan være følsomme greier. Et av mange politiske områder som kan engasjere voldsomt lokalt, er sykehus.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Jeg har selv engasjert meg i å beholde et lokalt sykehus jeg sorterte under i mange år fram til i fjor sommer. Et lett tilgjengelig lokalsykehus med rask timeavtale på kort varsel og et helsepersonell som sitter med god oversikt og kunnskap om det geografiske området og befolkningen de skal ivareta. Det føles veldig mye mer betryggende enn de stadig større enhetene som vokser fram i helse-Norge. Så selv om jeg har skiftet geografisk bosted og ikke lenger sorterer under Stensby sykehus, krysser jeg fingrene for at både det og andre lokale sykehus fortsatt skal ha livets rett.
Det er både tryggheten og nærheten som appellerer til de fleste av oss når det gjelder de lokale helseforetakene. Et par egne opplevelser og en del mediaomtale omkring de stadige større sentrale sykehusene har nedfelt en gryende mistanke om at det kanskje nærmer seg en smertegrense. Hvor sentralt og forvokst kan vi organisere og effektivisere helseforetakene før de blir helt uhåndterlige? Hvor store og upersonlige skal de få lov til å bli uten at det vil gå ut over den stoppeklokkefrie nærheten til pasientene? Hvor effektivt skal foretakene kunne organiseres uten at det vil ta knekken på de mange tusen som skal gjøre en best mulig jobb der? Og hvor mange timer reisetid er sentraliseringsivrige politikere villige til å gamble på at en fødende eller en akutt syk pasient tåler før det kan gå riktig galt?
Når noen hundre lokale aksjonister en kald søndagskveld reiser i timevis inn til Oslo med 30.000 protestunderskrifter i bagasjen med en eneste appell: bevar lokalsykehusene! – er det tankevekkende. De rødgrønnes Soria Moria-erklæring lover å bevare lokalsykehusene, men tvetydige signaler fra rødgrønne politikere varsler av og til det motsatte. Det er ganske uholdbart, det. Og når selv helseministeren på den ene siden svarer aksjonistene med at lokalsykehusene skal bevares, og samtidig tuller seg ut på å definere hva et lokalsykehus egentlig er, er det lett å forstå aksjonistene.
Det er mange ting vi borgere ønsker å ha en rimelig nærhet til i hverdagen. En god del tjenester og funksjoner er noe vi tar som en selvfølgelig trygghet med kort avstand til. Diverse helsetjenester er absolutt blant disse. Det har foreløpig ikke kommet gode argumenter på bordet for at norske helseforetak er best tjent med å bli så få og store som mulig. Ingen har så langt overbevist om at den generelle folkehelse er tjent med en så sentral organisering. Derfor har de mange lokalsykehusene rundt om i landet bevist sin avgjørende posisjon i helse-Norge for lenge siden.
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.
Jan-Erik Østlie
Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen
Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com