Beretningen om et varslet avismord
Verden endrer seg fort. Det gjør også folks medievaner. Hvis kulturminister Anniken Huitfeldt er opptatt av å bevare et mediemangfold, bør hun si nei til forslaget om moms på aviser og tidsskrifter.
nina.hanssen@lomedia.no
Aviser og tidsskrifter er en avgjørende forutsetning for en reell ytringsfrihet og et levende deltakerdemokrati. Denne delen av media har vært ansett så viktig at den ikke har vært avgiftsbelagt i Norge. En klok beslutning. Det var tidligere kulturminister Trond Giske som i fjor satte ned Mediestøtteutvalget som skulle vurdere framtidens mediestøtte. Denne uka ble rapporten «Lett å komme til orde – vanskelig å bli hørt» overlevert fra utvalgsleder Yngve Slettholm til Annikken Huitfeldt.
Det er ingen tvil om at Internett og sosiale medier blir stadig viktigere for folk, men den har ikke erstattet den funksjon etablerte medier har i å fremme nyheter og samfunndebatt. Papiravisene spiller heldigvis fortsatt en rolle. Mye takket være at de ikke er momsbelagte i dag.
Utvalget er enige om at treffsikre støtteordninger og gode rammebetingelser er viktig, men er altså delt i midten i synet på om nullsatsen på papiravisene bør videreføres.
Momsfritaket har vært et av samfunnets viktigste virkemidler for å gi kunnskap om samfunn og politikk. Jeg tror også at denne ordningen har vært en av årsakene til at Norge har hatt flere avistitler enn i de fleste land målt i forhold til folketallet, og at vi er et av verdens mest avis-lesende folk. En slik ny avismoms kan bli katastrofalt.
Jeg frykter at både mange blader og mange arbeidsplasser vil forsvinne hvis en slik moms blir vedtatt. En moms på 8 prosent vil også være tøft for mange fagblad. Det vil for eksempler koste LO-Aktuelt 1.184.200 kroner mer, og for Fagbladet vil dette bety 6.899.706 kroner mer å betale. Derfor er det viktig at også faglige tillitsvalgte engasjerer seg i denne saken. Forslaget skal ut på høring etter nyttår og da bør både LO-tillitsvalgte og folk som støtter et fortsatt mediemangfold engasjere seg.
Å gå fra null til 8 eller til og med 25 prosent som Finansdepartementets kan få store følger for ditt fagblad, men også for resten av papiravis-Norge.
Vi har akkurat vært igjennom en tøff finanskrise og mange medier står ovenfor store utfordringer. Da er ikke tiden inne for å eksperimentere ved å fjerne en ordning som har fungert godt i 43 år og sikret nordmenn rimelig tilgang til nyheter, debatt og samfunnsinformasjon.
En ny lav moms for aviser og tidskrifter vil også gi åpning for å øke denne momsen når framtidige statsbudsjetter skal i havn. Mediene blir direkte avhengige av de årlige statsbudsjetter – det skaper uforutsigbarhet.
Nå skal denne innstillingen ut på en omfattende høringsrunde, og politikerne vil muligens konkludere til våren.
Det er all grunn til å lytte til presseorganisasjonene og fagpressen som advarer sterkt mot å røre et velfungerende momsfritak som gir forutsigbarhet til de som er med å sikre ytringsfrihet og sørger for et levende demokrati.
Det vil være alvorlig for mangfold og kvalitet om det innføres moms på kjøp av aviser og tidsskrifter. Verken folk flest eller vi i mediene er tjent med en slik endring.
Så slå ring om nullmoms for papiravisene og ditt fagblad, før det er for sent.
(Artikkelforfatteren er leder av Fagpressens redaktørforening FRF)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB