Ja med forbehold
Høyre sier ja til datalagringsdirektivet, men vil stille strenge krav.
Partileder Erna Solberg inviterer også DLD-motstanderne til samtaler, men blir møtt med en ganske kald skulder. Talspersoner for de fem partiene som sier nei til direktivet, mener Høyres vedtak først og fremst er en invitasjon til samarbeid med Arbeiderpartiet om å få datalagringsdirektivet inn i norsk lov fordi Høyre i prinsippet sier ja til lagring av data.
– Vi er svært skuffet over at Høyre vil gå i forhandlinger med Ap. Høyre svikter både personvernet og folks rett til privatliv, sier Senterpartiets talsmann Geir Pollestad.
– Vi hadde håpet å komme i forhandlinger med Høyre først, legger han til.
– Et nederlag
Høyres stortingsgruppe behandlet saken onsdag kveld. Det var avstemming om ledelsens forslag, som etter det NTB kjenner til, ble vedtatt med solid flertall. Et forslag fra Torbjørn Røe Isaksen om at Høyre ikke skulle si ja til lagring ut fra de premissene som ligger i DLD, ble forkastet.
– Vedtaket er et nederlag for direktivmotstanderne i Høyre. Vi legger ikke opp til noen omkamp. Det avgjørende nå er hvordan de strenge kravene Høyre stiller får gjennomslag, sier Røe Isaksen til NTB.
I vedtaket heter det at Høyres utgangspunkt har vært å sikre en nasjonal lovgiving som ivaretar balansen mellom personvern og kriminalitetsbekjempende hensyn, mer enn å ta stilling til datalagringsdirektivet.
– Betydelig innstramming
Partileder Erna Solberg sier at Høyres løsning tilfredsstiller direktivets minimumskrav, men at det vil være en betydelig innstramming sammenlignet med dagens praksis.
– Dagens regelverk består ikke Høyres personverntest, konkluderer Solberg.
Blant kravene er at lagringstiden halveres sammenlignet med Aps forslag som er på tolv måneder. De lagrede dataene skal sikres gjennom konsesjonsplikt, kryptering, lukket lagring og strenge krav til dem som skal håndtere lagrede data. Domstolskontrollen skal skje ved en spesialdomstol.
Høyre vil også kreve begrensninger i adgangen til å avlytte telefoner/lokaler som brukes av journalister. Nav skal få begrensede muligheter til å innhente personopplysninger og komplette pasientjournaler.
– Et angrep på personvernet
DLD-motstanderne på Stortinget forsøkte i siste øyeblikk å få Høyre over på sin side da de inviterte Høyre til drøftinger om et mulig nasjonalt regelverk for datalagring. Svaret som kom onsdag kveld, var en skuffelse.
– Invitasjonen til forhandlinger med oss er skrevet inn i en tekst der vi ikke passer inn. Høyre legger opp til å kjøre i tospann med Ap, sier Fremskrittspartiets talsmann Bård Hoksrud til NTB.
Han mener også at ledelsen i partiet overkjører grasrota i sitt eget parti og viser blant annet til vedtak i flere fylkeslag om å si nei til DLD.
Venstres nestleder Helge Solum Larsen sier at Høyre velger bort den liberale rettsstaten.
– Motstanderne av DLD har en annen grunnleggende holdning til borgernes integritet, sier han til NTB.
– Høyres vedtak betyr at partiet blir medansvarlig for norgeshistoriens største inngrep i personvernet. Om det blir seks eller tolv måneders lagringstid, endrer ikke dette, sier Geir Pollestad.
– Svikter telekomnæringen
IKT-Norge er svært skuffet over Høyre og mener at partiet ikke har tatt hensyn til noen av innspillene partiet har fått fra en samlet telekomnæring i Norge.
– En samlet næring har sagt at vi ikke ønsker DLD. Vårt viktigste krav har vært at Norge må avvente EUs evaluering av DLD før implementeringen behandles i Stortinget. Dette punktet har Høyre utelatt. IKT-Norge frykter at dette vil kunne bidra til at norske telekombedrifter blir påført unødvendige ekstrakostnader og ekstra arbeid, sier direktør for myndighetskontakt, Hallstein Bjercke, i en pressemelding. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen