Vil åpne LO
Tre unge delegater fra Fellesforbundet krever at avgjørelser flyttes ut av de lukkede rom ved LO-kongressen i 2013.
frode.ronning@lomedia.no
De er unge tillitsvalgte i Fellesforbundet og har vært på sin første LO-kongress, i mai. Steffen Høiland, Bjørn Sigurd Svingen og Katrine Anita Heggelund har allerede nå forslag til forbedringer til neste LO-kongress, i 2013.
– LO er en organisasjon som er avhengig av troverdighet hos medlemmene, men samtidig foregår prosessen før valget i all hemmelighet, sier Heggelund. Hun ønsker mer åpenhet til neste kongress. Heggelund er medlem i Vestnorsk grafiske fagforening og leder for Fellesforbundets ungdomsutvalg.
For stor innflytelse?
Heggelund reagerer også på hvordan forslagene som er sendt inn til LO-kongressen blir behandlet. Til kongressen ble det sendt inn 1411 forslag fra klubber og foreninger, og disse forslagene blir først behandlet i forbundene, deretter vurdert av LO-organet som møtes hver uke, sekretariatet, før de må gjennom redaksjonskomiteer på kongressen. Først etter alle disse leddene kan et forslag eventuelt bli tatt opp til avstemning på kongressen.
Heggelund mener LO-sekretariatet har for stor innflytelse på denne prosessen, og får støtte fra Svingen, som er klubbleder på Ragasco på Raufoss.
– Først har sekretariatet hatt innstillingsrett i forhold til de ulike sakene. Så er de sentrale i redaksjonskomiteene på kongressen, påpeker Svingen.
Steffen Høiland mener det ville vært en bedre løsning om «menige delegater» fra salen burde hatt alle plassene i redaksjonskomiteene, mens LO-sekretariatet kunne hatt lederen og sekretæren i komiteen. Høiland er medlem i Fellesforbundet og leder i LO i indre Ryfylke
– Har alle i salen på LO-kongressen nok erfaring og kunnskap til å sitte i komiteene?
– 300 av LOs 40.000 dyktigste tillitsvalgte møter på kongressen. Kunnskap er i høyeste grad basert på de erfaringer ordinære delegater har med seg fra sitt praktiske arbeid som tillitsvalgte i fagforeninger og lokale LO-avdelinger, svarer Svingen.
Les svaret fra Fellesforbundets leder Arve Bakke her:
Ungdommer fram
De tre representantene, som alle er blant de yngste på kongressen, synes komiteene på kongressen kunne trengt noen ungdommer.
– Ingen av komiteene har en representant som er under 35 år, bemerker Høiland.
Til kongressen i 2013 ønsker Høiland mer tid til politiske diskusjoner. Tida på årets kongress var redusert fra seks til 4,5 dager sammenlignet med 2005 – en reduksjon på nær 25 prosent.
De tre delegatene mener for mye av tida ble brukt til utdeling av priser og til kulturinnslag.
– De som er delegater på kongressen er tillitsvalgte som har lagt ned tid og krefter på å forberede seg. De er på kongressen for å diskutere og utvikle LO og LOs politikk. Utdelinger av priser kan fint legges til andre arrangementer, mener Svingen.
Høiland tegnet seg til debatten etter innledningene fra LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg om den faglig-politiske situasjonen, men ble skuffet da han opplevde at han ikke fikk snakke. 31 innledere ble strøket fordi det ikke ble tid til å la dem snakke. I debatten ble forbundslederne prioritert framfor «menige delegater».
Alle tre har stor tro på at diskusjonene i LO kan engasjere mange flere.
– Jeg er redd LO stagnerer om vi ikke åpner for mer debatt, sier Heggelund.
Åpenhet om valg
Valgene på årets LO-kongress ble preget av uvanlig mye dramatikk. Fagforbundet jobbet i kulissene for å kaste LO-sekretær Rita Lekang etter 12 år i ledelsen, uten å informere henne i forkant om at hun var uønsket. Siden LO setter ned valgkomiteen på selve kongressen, er det begrensede muligheter for å diskutere navn på kandidater i forkant av kongressen.
Flere av delegatene reagerte meget sterkt på hvordan Fagforbundet opptrådte i forkant av valgene. Terje Fjellum fra Fellesforbundets delegasjon var blant dem som reagerte sterkest:
– Denne prosessen vil jeg ikke være med på. Jeg legger igjen stemmekortet mitt her oppe, sa han fra talerstolen.
Valgkomiteens leder Sture Arntzen har etter kongressen tatt til orde for at LO endrer sine valgregler.
– Valgprosessen bør endres og bli mer åpen uttalte Arntzen til Dagens Næringsliv etter kongressen.
Han mener det vil være sunt for LO om valgkomiteen settes ned i god tid før kongressen.
– Det vil ivareta medlemsdemokratiet på en bedre måte og det vil være langt enklere for forbundene å komme med innspill på kandidater, mener Arntzen.
Tidligst i 2017
De tre yngre delegatene etterlyser nytenking. Noe kan skje allerede på kongressen i 2013. Nye valgregler krever imidlertid vedtektsendringer, som tidligst kan bli vedtatt på kongressen i 2013, og tidligst tre i kraft på kongressen etter – i 2017. De som ønsker endringer har derfor en lang vei å gå.
Artikkelen har stått på trykk i Magasinet nummer 6, 2009
LOs høyeste organ
Møtes hvert fjerde år. Neste gang i 2013
315 delegater fra alle forbundene og fylkene
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat