OL tente atomopprør
Hvorfor ble den japanske troppen vist ut fra åpningsseremonien for OL i London?
nina.hanssen@lomedia.no
De fleste av oss satt klistret foran TV-skjermen under den direktesendte åpningsseremonien fra London, men selv om medier som Wall Street Journal (http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2012/08/01/hey-japan-welcome-to-the-games-heres-the-exit/) og andre journalister synes det var merkelig at alle de 44 utøverne i den japanske delegasjonen ble vist ut døra og aldri komme tilbake under åpningsseremonien, var det ingen som stilte spørsmål om hvorfor det skjedde.
Reaksjonene i Japan kom først da en blogger som var til stede under seremonien stilte spørsmål til hvorfor dette skjedde. I kjølvannet av bloggen raste debatten på sosiale medier. Noen mente britiske myndigheter diskriminerte Japan, politikere mente det var en generaltabbe av den olympiske komiteen. Idrettsfansen var mest skuffet over at ikke idrettsutøverne fikk delta på den historiske åpningen og synge med på «Hey Jude» med Paul Mc Chartney. Men idrettsutøverne selv sa ingenting om hendelsen.
Tre dager etter bekreftet Tokyos varaordfører Naoki Inose at den japanske delegasjonen ble vist ut, men sa heller ikke noe om hvorfor.
Parlamentsmedlem Kouta Matsuda mener at myndigheten i Storbritannia bør be Japan om unnskyldning.
En japansk professor som for tiden er i Norge stiller seg undrende til at ingen norske journalister har skrevet om det som skjedde under OL-seremonien og sett at dette har en sammenheng med atomopprøret som for tiden pågår i Japan.
Atomulykken på Fukushima-kraftverket etter det kraftige jordskjelvet i fjor, der titusener av mennesker måtte flykte fra sine hjem, har skapt dyp mistro til atomkraft i den japanske befolkningen. Nesten 16.000 mennesker omkom i jordskjelvkatastrofen, og over 3000 er fremdeles savnet. Ifølge bloggere er mer enn 2000 værmeldinger om radioaktivt avfall sensurert av japanske myndigheter som hevder at alt er bra nå og at de vil starte opp reaktorer ved flere kraftverk.
I japanske medier ble det før OL-seremonien fortalt at statsministeren hadde sendt med OL-atletene sine en hilsen fra skoleelever fra Ishinomaki som var laget av ved fra Fukushima-kraftverket.
Protesten var overveldende. Noen mente at OL-komiteen også burde hindret de japanske atletene å delta i idrettsarrangementet, men slik ble det ikke.
Men da BBC kringkastet dette under OL-sendingen valgte arrangøren å vise ut det japanske teamet etter press fra publikum. Dette overrasket både publikum og journalister, men verken arrangørene eller utøverne fortalte oss hvorfor dette skjedde.
Nå slås flomlyset fra OL-arenaen i London av og den japanske OL-troppen reiser hjem med 21 skinnende medaljer fra London.
Men fortsatt er de tause om hvorfor de ikke fikk delta under åpningsseremonien.
Også japanske myndigheter er tause.
For de vil ikke ha fokus på den radioaktive strålingen som fortsatt er å tilstede etter Fukushima-ulykken i Japan. Folk som kritiserer myndigheten er i fare. Det finnes snart ikke kritiske journalister i Japan. Kun internasjonale medier dekker det gryende folkeopprøret mot myndighetene. Lite informasjon går til det japanske folk. Også værmeldingene blir sensurert forteller professoren. Over 2000 værmeldinger som viser radioaktivt avfall og beckerell-målinger er konfiskert av myndighetene med begrunnelse at dette kan skape en panikk-situasjon.
Den japanske professoren i Norge sier at mange i akademia er frustrert over at ikke sivilbefolkningen får informasjonen de har krav på om helsefaren. De forventer mange med kreft. Noen bloggere sammenligner atomkrisen i Japan nå med krisen etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki.
Igjen vokser uskyldige barn og unge opp med en stor atomtrussel i sitt nærmiljø og muligens er maten forgiftet, men ettersom det ikke lenger blir gjort målinger er det vanskelig å vite.
Hun har en klar beskjed fra Japan til resten av verden:
«HELP!! HELP! HELP!»
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Bjørn Inge Bergestuen/Frp