Et annet arbeidsliv er mulig!
Jobben er for alle! Hvis arbeidsgiveren vil.
jan.erik@lomedia.no
Da jeg vokste opp på Løvenstad i de harde 1950- og 1960-årene, var det ingen arbeidsmedisiner eller konsernoverlege fra NSB som fortalte mine arbeiderklasseforeldre at det var sunt å gå på jobb. Snarere tvert imot.
Mine salige foreldre, om de ikke akkurat sa det høyt, så viste de med all tydelighet at arbeidet, jobben, var noe jævla dritt som de ikke en gang unte sine verste fiender. Jobben var noe du gikk til for å overleve, ikke for å leve. Og engang skal du endelig pensjoneres – hvilken lykke! Sa min far og mor. Og sikkert mange andre.
Den gang kjente jeg ikke arbeidsmedisiner Ørn Terje Foss, men jeg kjente Bob Dylan. Heldigvis ga jeg blaffen i muttern og fattern, tenkte «the times they are a- changin», og dro ut i verden. Jeg kom i første omgang ikke lenger enn til Bergen, men det var langt nok. Det er noen mil fra Løvenstad til Torgalmenningen.
For jeg ville ikke ha det sånn, jeg ville ha en jobb hvor jeg kunne leve – jeg ville akkurat som Ørn Terje Foss at min framtidige arbeidsplass skulle være den beste arenaen for egen helse og velvære, et sted hvor jeg kunne bekrefte meg sjøl som skapende og sjølstendig menneske, som et fritt og likeverdig individ med drømmer, håp og muligheter for en bedre og bedre framtid for meg sjøl og alle andre jeg jobbet sammen med. Et sted uten undertrykking og maktmisbruk – et sted å utvikle seg. Et sted det var minst like bra å jobbe som å danse!
Et sånt sted, en sånn arbeidsplass var antagelig så langt unna mine foreldres som mulig, men likevel. Mitt valg av utdannelse, og forhåpentligvis de fleste andres, er basert på et syn om at du først lærer deg noen grunnleggende ferdigheter som du seinere ønsker å bruke i arbeidslivet. Det du lærer deg har du kanskje ervervet deg av ren kjærlighet til et livssyn, til et fag eller av andre aktverdige grunner.
Men vi bærer med oss ulike ferdigheter fordi vi er ulike som mennesker. Derfor kommer vi til arbeidslivet fra ulike steder, med ulike ferdigheter og evner – men med én ting felles: Vi ønsker å utvikle oss sjøl som mennesker, vi ønsker å bekrefte oss sjøl som mennesker, vi ønsker å virkeliggjøre drømmen om å bidra til fellesskapet.
Det gjelder å spille hverandre gode, mener Nils Arne Eggen. Jeg tror på et sånt menneskesyn, at det er nedfelt i oss alle bare vi samtidig får opplevelsen av at vi alle er med, at det gjelder både deg og meg. Skal alle være med, må spisskompetansen dyrkes. Annerledesheten. Det må være lov til å være både A3 og A5.
Vi er ikke alle like. Heller ikke i arbeidslivet. Vi kommer ikke bare til verden med ulik håndbagasje som den flotte poeten Inger Hagerup skriver så vakkert og klokt om, vi kommer til arbeidslivet med ulik bagasje også. Noen har med mye, andre lite. Noen har med rullestolen sin, andre kommer med blindestokk og høreapparat. Noen kommer med et levd liv, noen har tatt med seg tankene til mor og far, andre kommer med Bob Dylan på øret. Men alle skal med, alle skal inkluderes, det skal være plass til alle. For grunnleggende sett er vi likevel like.
Og da er vi ved det stedet om et bedre og mer inkluderende arbeidsliv som vi aldri kommer utenom, det stedet Peer Gynt kalte Bøygen og helst ville hoppe bukk over eller snike seg utenom, men som vi – om vi virkelig ønsker å ta arbeidslivs- og arbeidsmiljøproblematikken på alvor, ikke kan overse: Forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, den iboende konflikten mellom disse to rollene i et samfunn som vårt.
De som kjenner meg veit at jeg gjerne skulle ha opphevet dette skillet, at jeg ønsker meg et samfunn, og et arbeidsliv, hvor det ikke fins noen som er sjefer og en mengde andre som det blir sjefet over – at jeg ønsker meg et arbeidsliv omtrent som de praktiserer det ved Operasjon Ved på Etterstad i Oslo: Her har vi ingen sjefer, bare ulike arbeidsoppgaver. Var det opp til meg, kunne vi praktisere lik lønn også.
Men dette er en annen og lang debatt som neppe passer i desember.
La meg heller minne om at det er arbeidsgivers hovedansvar at arbeidsmiljøet er godt, og at alle arbeidstakere blir ivaretatt, at alle arbeidstakere er med. Det beste vi kanskje kan håpe på er et fornuftig samarbeid.
Nå kjenner jeg Ørn Terje Foss, den sympatiske konsernoverlegen i NSB, som nylig har utgitt boka «Jobbhelsa. Helsebok for arbeidslivet». I kapittel 3.2.2 Personkonflikter, skriver han følgende: «Å ha et godt samarbeidsklima på jobben er et viktig element i det psykososiale arbeidsmiljøet, og en forutsetning for å trives. Et arbeidsmiljø uten at det oppstår faglige diskusjoner og uenighet er nærmest utenkelig, og det er heller ikke ensbetydende med at det er dårlig arbeidsmiljø. Det er når man ikke klarer å bli enige om at det kan være akseptabelt å være uenige at det kan oppstå dårlige personforhold og konflikter.»
Det er etter min mening ledere og arbeidsgiveres ansvar å skape et miljø der vi klarer å bli enige om at det er akseptabelt å være uenig om en del ting. De som ikke tar dette ansvaret, bør slutte som ledere og arbeidsgivere – det fins mange flere arbeidsoppgaver i norsk arbeidsliv!
Jeg tror at et annet arbeidsliv er mulig, jeg tror på et arbeidsliv som inkluderer alle, jeg tror på Bob Dylan, som aldri har vært på Løvenstad, når han synger
Come mothers and fathers
Throughout the land
Don't criticize
What you can't understand
Your sons and your daughters
Are beyond your command
Your old road is
Rapidly agin'
Please get out of the new one
If you can't lend a hand
For your times they are a-changin.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen