JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når levealdersjusteringen kommer og tar deg

Det var en svær jobb å lande det store pensjonsoppgjøret i offentlig sektor i 2009. De som trodde at nå var pensjonen deres sikret, satte kanskje kveldskaffen i halsen under Dagsrevyen for et par dager siden.

may.berg@lomedia.no

For der sto LO Stat-leder Tone Rønoldtangen i beste sendetid og sa at pensjonsordningen ikke duger for arbeidstakere som i dag er under 55 år. Ingen som er født etter 1958 er sikret 66 prosent av sluttlønna i pensjon. Det vil si at 80 prosent av ansatte i offentlig sektor på nåværende tidspunkt, skal vi tro NRK. Ettersom årene går, blir de flere og flere.

Hva skjer med deres pensjon? Jo, den kommer til å krympe gradvis, ifølge NRKs beregninger ned mot 50 prosent av brutto sluttlønn hvis du er født litt utpå 80-tallet. Andre sier at pensjonen kan bli enda lavere for de enda yngre årsklassene.

Så veldig overraskende er det ikke, viser det seg. Stortinget hadde allerede før pensjonsoppgjøret vedtatt at levealdersjustering og indeksering av pensjonene skulle innføres fra 2011. Og arbeidstakerorganisasjonene, som gikk inn i pensjonsforhandlene etter månedsvis med forberedelser kjente til regnestykket: At for hvert år den gjennomsnittlige levealderen øker, må offentlig ansatte jobbe åtte måneder lenger for at pensjonen skal utgjøre 66 prosent av sluttlønna.

Det gjelder vel å merke ikke for årskullene som er født før 1958. For dem ble den gamle pensjonsordningen videreført. Det er de som nå – langsomt, men sikkert – trekker stigen opp etter seg.

For de spreke kunne det være en løsning å jobbe noen år ekstra for likevel å oppnå full pensjon. Men så enkelt er det ikke. I Norge blir de aller fleste kastet ut av arbeidslivet enten de vil eller ei når de er 70 år. De som har særaldersgrense i staten, som lokførere og fengselsbetjenter, får ikke jobbe lenger enn til de er 65.

Ikke kan de ta seg en jobb ved siden av, for å spe på pensjonen heller, hvis de er AFP-pensjonist. Tjener de mer enn skarve 15.000 kroner i året, blir pensjonen avkortet. Ansatte i privat sektor, derimot, kan ta ut full pensjon og jobbe så mye de vil.

Det ser ut som om NJF-leder Kjell Atle Brunborg har sine ord i behold når han sier at dagens pensjonsordning ikke er til å leve med for yngre aldersgrupper. Han vil at arbeidstakerorganisasjonene som forhandlet sammen for tre år siden skal sette seg ned og snakke sammen. Og før eller siden må det komme til nye forhandlinger med staten, mener han.

Av de andre arbeidstakerorganisasjonene som sto sammen i pensjonsoppgjøret i 2009, er det bare Unio som vil stå ved dagens pensjonsordning. Både YS og Akademikerne er klare for omkamp.

Men NTL-leder Jon Leirvaag, som representerer det mest toneangivende forbundet i LO Stat, har ingen hast med å endre pensjonsreglene, i hvert fall ikke i vårens tariffoppgjør. Det er jo fortsatt noen år til levealdersjusteringen kommer og tar oss.

Annonse
Annonse