Faktisk så ille
I Norge snakker vi om at Arbeidsmiljøloven er en vernelov for arbeidstakerne. Det er dette vernet som ryker i Europa nå.
stig.christensen@lomedia.no
Er det virkelig så ille nedover i Europa at arbeidstakernes vern svekkes eller blir helt borte? Tar det ikke lenger tid å rasere viktige arbeidstakerrettigheter?
Finanskrisen har bidratt til at ting har gått rimelig fort. Etter å ha analysert land etter land, mener seniorforsker Isabelle Schömann ved forskningssenteret ETUI at kollektive lønnsforhandlinger bygges ned, oppsigelsesvernet svekkes og arbeidstiden utvides. Det er NTB som har intervjuet forskeren, og dette er bare en av mange rapporter som peker i samme retning.
At sentrale former for beskyttelse for arbeidstakerne faller bort, litt etter litt, gjør at resultatet over år blir svært bedrøvelig. Når krybben er tom, bites hestene. Mange europeere, særlig unge mennesker, føler seg tvunget til å akseptere jobber uten beskyttelse i tariffavtaler eller akseptable kontrakter.
Med nærmere 60 prosent arbeidsledighet blant ungdom i Hellas og Spania tar de unge det de får ut fra tankegangen om at ubeskyttet jobb er bedre enn ingen jobb. Det er derfor palestinere tar jobb i israelske bosettinger eller at unge europeere tar jobb i Ryanair til elendige betingelser. Konkurransen i det europeiske arbeidsmarkedet er blitt desperat.
ILO-konferansen som ble arrangert i Oslo for få dager siden satte søkelys på de samme problemstillinger. Flere, ikke minst fra norsk side, understreket betydningen av sosial dialog og trepartssamarbeid. Et sentralt element i dette er kollektive forhandlinger og landsomfattende tariffavtaler. Det er dette som trues i Europa nå, og det er det viktigste fagbevegelsen kan kjempe for.
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sa til frifagbevegelse.no at det viktigste suksesskriteriet er trepartssamarbeidet slik det praktiseres i den nordiske modellen . 25 arbeidsministre var samlet i Oslo, og Huitfeldt mente at vedtakene på denne ILO-konferansen ville få betydning for hvert enkelt medlemslands politikk. La oss håpe hun får rett, selv om det er langt fra et topptungt ILO-møte i Oslo til grasrota i de enkelte fagbevegelser i europeiske land.
Men i et større internasjonalt perspektiv fins det lyspunkter. I Klassekampen lørdag viser Dag Seierstad til South Center i Geneve som tar for seg hvordan Det internasjonale pengefondet ser for seg kriseutviklingen i de nærmeste årene. Asiatiske regjeringer har begynt å legge om den økonomiske politikken, fra eksportorienterte vekststrategier bygd på å utkonkurrere andre land ved å stramme inn mest mulig og over til jobbskaping bygd på rausere velferdsordninger.
I Latin-Amerika skjer mye av det samme. Fire land trekkes fram som gode eksempler: Thailand, Island, Ecuador og Kina, som har møtt krisa ved å holde fast på velferdssystemene. Det var da noe.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen