JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toleranse for hvem?

Den svenske debatten rundt Omar Mustafa og Socialdemokraterna har satt arbeiderbevegelsens grunnleggende verdier på prøve.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

I dag, fredag 3. mai, braker det løs. 315 representanter, samt et stort antall gjester og tilhørere samles i Folkets Hus i Oslo når LOs 33. ordinære kongress starter i formiddag.

Mindre kjent for alle representantene er trolig at 3. mai også er FNs internasjonale dag for pressefrihet. Dette er dagen som blant annet skal rette søkelyset mot angrep på journalister verden over. At pressefolk kan arbeide uten frykt for angrep og sensur er en forutsetning for et velfungerende demokrati. Dessverre er det nok av eksempler på det motsatte.

Her, lengst nord i Europa, kan journalister og pressefolk i all hovedsak arbeide med betente saker uten å frykte personlige følger. Men også her må ytringsfriheten forsvares. For to uker siden skrev redaktøren av svensk LOs ukeavis Arbetet, Martin Klepke, en lederartikkel som kommenterte bråket i Socialdemokraterna, der Omar Mustafa måtte trekke seg fra partiledelsen. Det var summen av flere uheldige ytringer og bånd til personer som angivelig fremmer antisemittisme og homofobe holdninger, som tvang Mustafa til å fratre.

Arbetet-redaktørens lederartikkel fikk det åpenbart til å svartne for enkelte. I lederen påpekte Klepke at alle som sitter i Socialdemokraternas ledelse må kunne forsvare arbeiderbevegelsens grunnleggende tese om alle menneskers – herunder homofiles – likeverd. «For arbeiderbevegelsen må det viktigste (…) være i alle sammenhenger å stå opp for alle menneskers likeverd, uinnskrenket og overalt», skrev Klepke.

Aldri, forteller Klepke, har han mottatt så mange illsinte, verbale angrep på en artikkel. Da redaktøren så opplevde å få innbrudd og hærverk i eget hjem, så han seg nødt til å ta en skrivepause.

Hvem som brøt seg inn hos Klepke, vites ikke. Debatten i Sverige har vekket sterke følelser i mange leire. Og det skal være stor takhøyde i den offentlige debatten. At et forsvar for alle menneskers likeverd – uavhengig av kjønn, etnisitet og seksuell legning – får noen til å gå til angrep på en redaktørs hjem, er imidlertid uakseptabelt og vanskelig å forstå. Det viser med tydelighet at dette er ord som må gjentas oftere.

Når debattene nå starter i Folkets Hus i morgen, skal ingen være i tvil om verdigrunnlaget LO bygger på. «LO ønsker mangfold i det norske samfunnet. Vi jobber for et rettferdig samfunn preget av solidaritet, humanisme og toleranse i mellommenneskelige forhold. Dette er i samsvar med arbeiderbevegelsens ideer og holdninger», heter det i forslaget til LOs nye handlingsprogram. Det gjelder på arbeidsplassen, så vel som i den offentlige debatten.

Med toleranse og respekt skal vi møte våre meningsmotstandere. Kjør debatt!

Annonse
Annonse