Helse-Høyre står alene
Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at Høyre ikke har politisk grunnlag for å få gjennom sin helsereform.
Støres mulige etterfølger, Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie, hørte derimot noe annet fra Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet under den store helsepolitiske partidebatten i Arendal tirsdag.
- Jeg hører motforestillingene, jeg er jo ikke døv. Men jeg hører også at vi er enige om at vi vil utnytte den ledige kapasiteten i det private helsevesenet, sa Høie til NTB etter debatten.
For sentrumspartiene kom med klare motforestillinger, begrunnet i frykt for at Høyres forslag vil føre til at det offentlige helsevesenet blir sittende med de store, tunge og kostbare oppgavene, mens private helseinstitusjoner skummer fløten.
Hva skal du stemme? Velgerhjelpen hjelper deg!
Høyres resept for et kvikkere helsevesen er å innføre ubegrenset rett til offentlig finansiert behandling ved private sykehus. Det er en endring fra dagens system, der det offentlige helsevesenet kjøper tjenester fra private sykehus basert på kvoteavtaler.
Høyre har ennå ikke regnet på hva reformen vil koste, men har lansert muligheten for høyere egenandeler som en mulig løsning - for delvis inndekning.
Motbøren for Høyre under helsedebatten i Arendal tirsdag var betydelig, både fra mulige samarbeidspartnere i regjering eller Storting etter en eventuell valgseier i september - og fra fagmiljøene.
– Les også: Ønsker omsorg fra kommunen
Støre mener Høyre skal slite med å få gjort om resepten til medisin.
- Deres politikk vil systematisk overføre penger fra det offentlige til det private, uten at det er regnet på det. Ut fra debatten å dømme er Frp enige i prinsippet i forslaget, men de er jo fundamentalt uenige i finansieringen. Når det gjelder Venstre og KrF, så oppfatter jeg at de er veldig, veldig skeptiske. Jeg mener at Høyre har et veldig dårlig grunnlag for å gjennomføre en stor sykehusreform, sier Støre til NTB.
Høye vil helst ikke snakke om uenighetene.
På spørsmål fra NTB om det betyr at finansieringsmodellen i forslaget ikke er viktig for Høyre, svarer Bent Høie at han ikke vil ta slike forhandlinger med de andre partiene før valget.
– Les også: Knuste Knut Arild
Under debatten gjorde Frp-leder Siv Jensen det dessuten krystallklart at hun ikke er med på økte egenandeler, slik Høyre tar til orde for.
- Det blir ikke økte egenandeler fra en regjering der vi er med. Det er helt uaktuelt. Økte egenandeler er urettferdig og grunnleggende usosialt, sa hun.
Heller ikke i fagmiljøene, som vil bli direkte berørt av et mulig storinnrykk av private aktører, høster Høyres helsereform godord.
Legene frykter at Høyres modell vil føre til at ekstraressurser til opprustning blir kanalisert bort fra sårt trengende sykehus, mens sykepleierne frykter et offentlig helsevesen som blir tappet for kompetanse.
Mange vurderer overgang
- Vi vil få en strøm av fagfolk - i mitt tilfelle sykepleiere generelt og spesialsykepleiere spesielt - fra de offentlige til de private klinikkene. Og det vil ikke bidra til å redusere helsekøene. Vi får ikke noe større kapasitet, for vi ikke har nok fagfolk til det, sier Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.
I en undersøkelse forbundet har fått gjennomført, svarer 60 prosent av medlemmene at de vurderer å bytte jobb hvis de får tilbud av en privat klinikk.
(ANB–NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen