JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjøv problemene foran seg

Nå kommer kostnadene for bedrifter som permitterte medarbeidere under finanskrisen.

– Mange bedrifter som permitterte deler av arbeidsstokken under finanskrisen skjøv problemene foran seg. Nå må de ta konsekvensene, sier direktør Herman Bay i Naviga Lee Hect Harrison, Adeccos selskap for endring og utvikling, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Full lønn - en udetonert bombe

Ved permitteringer overtar Nav utbetalingene til de ansatte i inntil 12 måneder. For bedriftene betyr det at de kan kutte kostnadene hurtig. Men nå er de permitterte tilbake på jobb igjen, og bedriftene må betale den reelle prisen for nedbemanningen, mener Bay.

– Oppsigelsesprosesser tar tid, og de ansatte skal ha full lønn i oppsigelsestiden. Disse kostnadene ligger som en udetonert bombe i bedrifter som i dag har mye lavere inntjening enn før finanskrisen, sier Herman Bay.

Permitteringsbølge

I finanskrisens første måneder gikk det en permitteringsbølge over landet. Bølgen traff alle typer bedrifter og bransjer, til og med forsknings- og utviklingsmiljøer som jobber med langsiktige prosjekter for det offentlige.

– Permitteringer ble brukt i et omfang vi ikke har opplevd før. I mange tilfeller uten at det var riktig å gjøre ut fra bedriftens behov, sier Bay.

Heller gradvis nedbemanning

Mange bedrifter burde heller tilpasset seg de dårlige tidene med en mer gradvis nedbemanning, mener Naviga-sjefen.

– Frykten var så stor i finanskrisens første måneder at mange ledere handlet hals over hode. Men permitteringer skal bare brukes når det er midlertidig bortfall av arbeid. For mange bedrifter har finanskrisen ført til varig nedgang i produksjonen, og da er oppsigelser bedre for alle parter, mener Herman Bay.

Tok like lang tid

Overraskende nok viser det seg at det ikke var vanskeligere for oppsagte å skaffe seg nytt arbeid under finanskrisen.

– Det tok akkurat like lang tid å hjelpe folk over i nye stillinger som før krisen satte inn. Det er gjennomgående i alle omstillingsprosjektene vi var inne i, uansett bransje og geografi, sier han til Newswire.

– Bedre med oppsigelse

Han tror mange permitterte hadde kommet bedre ut av det med en oppsigelse.

– Mange permitterte arbeidstakere gikk merkbart ned i inntekt og ble kastet ut i en personlig økonomisk krise. 14 dager etter permitteringsvarselet kom, var de over på dagpenger. Hadde bedriftene gått til oppsigelser, hadde de hatt full lønn i oppsigelsestiden og hatt bedre tid til å lete etter ny jobb, sier Naviga-direktøren.

Annonse

Flere saker

Annonse