JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et retningsvalg i utenrikspolitikken

Mange organisasjoner har de siste ukene lansert kåringer og vurderinger av partienes internasjonale politikk. Slike karakterbøker framstilles nesten som om de er vitenskapelig basert, men er selvfølgelig basert på politiske vurderinger og ønske om å promotere egne programmer.04.09.2013
11:20
16.12.2013 23:43

Slik er det også med våre synspunkter. Vi i Norsk Folkehjelp er opptatt av demokrati og rettferdig fordeling. En mer urolig verden vil slå hardt inn også på vår velferd og sikkerhet her hjemme. Derfor er vi dypt bekymret for det valget som står foran oss. Det er fem grunner til det.

For det første er det stor forskjell på å si som regjeringspartiene at norsk bistand skal være minst 1 prosent av brutto nasjonalinntekt, og å si som høyresiden at vi skal kutte i bistanden. Frp ønsker de største kuttene, men Høyre har også foreslått reduksjon. Frp sier de er sterkt kritiske til tvungen statlig utviklingshjelp, fordi det bidrar til å svekke folks personlige ansvarsfølelse og giverglede. Frp får det til å høres ut som om bistand er tvunget nedover nordmenns hoder. Men nordmenn har faktisk selv gjentatte ganger stemt inn partier med høye internasjonale ambisjoner. Norsk bistand og solidaritetsarbeid har høy støtte i befolkningen. Pengene er selvfølgelig viktig i seg selv for en rekke norske utviklingsprogrammer og humanitær innsats. Men nivået på norsk bistand har også ringvirkninger: Andre land vil spørre hvorfor de skal bidra med 1 prosent dersom ikke engang steinrike Norge gjør det?

Vårt andre poeng er at norsk engasjementspolitikk har gitt oss nettverk og kontakter som vanskelig kan måles i kroner og ører, og som mange, inkludert stormaktene etterspør og som gir oss fordeler på andre områder. De siste årene har vi stått i spissen for store internasjonale prosesser for å få forbud mot klasevåpen og nå det siste året også satt dagsorden for de humanitære konsekvensene av atomvåpen. Selv om det er tverrpolitisk enighet om et forbud mot atomvåpen vil alle slike initiativ kreve en evne og vilje også til å gå foran der stormaktene tviler eller står imot. Norge går i spiss internasjonalt når det gjelder humanitær nedrustning; internasjonal gjeldsrevisjon; arbeid mot skatteparadiser; for likestilling; og i kampen for å stoppe økende undertrykking. Vil Høyre videreføre dette hvis de kommer til makta? Vi håper det. Vil Frp? Neppe!

For det tredje forventer vi en viss samstemthet mellom politikk på ulike områder. Enkelte måler dette som samsvar mellom for eksempel handels- og utviklingspolitikken. Minst like viktig er det å finne samsvar mellom de prinsippene partier legger til grunn for utvikling ute og her hjemme. Og det er grunn til å tro at både Høyre og Frp ville gjort det dårligere i det kommende valget hvis de hadde programfestet den samme politikken hjemme som de tar til orde for internasjonalt. Hva om Erna Solberg hadde argumentert for at vi her hjemme skal ha mer frihandel, mest mulig markedsliberalisme, og mer fokus på enkeltindividets mulighet til å ta vare på seg og sin familie, uten å nevne velferdsordninger? Og om Siv Jensen hadde supplert med at hun på prinsipielt grunnlag er sterkt kritisk til ordningen med tvungne bidrag til å finansiere bestemte politisk målsettinger ved beskatning? Det ville blitt ramaskrik, som K. Bilden påpekte i Dagsavisen i februar i år.

For det fjerde understreker Høyre og Frp at vekst og jobbskaping må være overordna mål i norsk utviklingspolitikk: Land i sør ønsker først og fremst å klare seg selv. Vi er helt enig i at fokus på vekst, jobbskaping og å bidra til at land står på egne bein er viktig og at veldedighetstilnærming i norsk utviklingsarbeid er fundamentalt feil. Erfaringene med utvikling og byggingen av velferdsstaten her hjemme viser imidlertid at «skaping og deling» går hånd i hånd, og at begge forutsetter sterke organisasjoner og demokrati. Da er det stor forskjell mellom på den ene siden regjeringens prinsipp om å arbeide aktivt for å styrke demokrati og oppbygging av sterke organisasjoner og Høyresidens fokus på vekst og enkeltindividets mulighet til å ta vare på seg selv.

Så til vårt siste poeng. Et Midtøsten i brann stiller oss overfor store taktiske skillelinjer. Utviklingen i Syria, Egypt og Nord-Afrika er dramatisk og kan få ringvirkninger langt utover regionens grenser. I dette ligger også Israels forhold til nabolandene, og palestinakonflikten. Palestinakonflikten vil kun finne løsning dersom man supplerer forhandlinger og dialog med partene med press på Israel, for å få en slutt på okkupasjonen. Parallelt med gjentatte forhandlinger de siste årene har nemlig Israel tatt over stadig større områder på bakken. Det er ikke alltid vi er fornøyd med den norske regjeringens stemme her, men alternativet som Frp støtter, om å fremme tettere og mer aktiv støtte til Israel og mindre dialog med palestinerne vil undergrave kampen for folkeretten, en reell løsning i Midt-Østen og bidra til mer ustabilitet i hele regionen. Alternativet er med sterk klar stemme å tale for folkeretten, støtte demokratiske krefter og å forstå at innimellom krever internasjonale forhandlinger og konfliktløsning press på begge parter, men vurdert ut fra styrkeforholdet partene imellom og de målene man ønsker å bidra til.

Vi lever i en urolig og uforutsigbar verden. Som et lite land er vi svært avhengig av utviklingen i resten av verden. Valget i september vil ha minst like store konsekvenser for utenrikspolitikken som for den nasjonale og vil ha store innenrikspolitiske konsekvenser. Vi er en del av verden. Vår politikk i Midt-Østen påvirker vårt forhold til amerikanerne, russerne og kineserne. Vårt brede engasjement, omfattende ressurser og nettverk henger sammen. Det er ikke en separat «utviklingspolitikk» som man kan kaste terning om, eller måle gjennom noen få utvalgte spørsmål i en «utviklings-valgomat». Det er heller ikke som FN-Sambandet sier få forskjeller mellom partiene. Dette er et retningsvalg hvor vi må velge hva slags verden vi vil bidra til og hvilken rolle Norge skal spille og hvor forskjellene er store.

Norsk Folkehjelp er en partipolitisk nøytral organisasjon. Vi er ikke fornøyd med alt denne regjeringen gjør. Vi synes de burde vært tydeligere på overgrep både i Sudan og Midt-Østen. Vi har kritisert dem gjentatte ganger for å gi for lite støtte til sivilsamfunn og sosiale bevegelser. Men vi må likevel si fra når vi mener kampen for demokrati, norske interesser og omdømme settes under press. Det står langt mer på spill her enn det enkle analyser av partiprogrammer og valgomater kan besvare. Dette er et retningsvalg!

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.09.2013
11:20
16.12.2013 23:43Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL)  er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL) er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Anders Hauge-Eltvik

Øyvind Reidar og 148.000 LO-medlemmer er ikke i tvil: Faste jobber er viktigst


Flere saker