JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et retningsvalg i utenrikspolitikken

Mange organisasjoner har de siste ukene lansert kåringer og vurderinger av partienes internasjonale politikk. Slike karakterbøker framstilles nesten som om de er vitenskapelig basert, men er selvfølgelig basert på politiske vurderinger og ønske om å promotere egne programmer.04.09.2013
11:20
16.12.2013 23:43

Slik er det også med våre synspunkter. Vi i Norsk Folkehjelp er opptatt av demokrati og rettferdig fordeling. En mer urolig verden vil slå hardt inn også på vår velferd og sikkerhet her hjemme. Derfor er vi dypt bekymret for det valget som står foran oss. Det er fem grunner til det.

For det første er det stor forskjell på å si som regjeringspartiene at norsk bistand skal være minst 1 prosent av brutto nasjonalinntekt, og å si som høyresiden at vi skal kutte i bistanden. Frp ønsker de største kuttene, men Høyre har også foreslått reduksjon. Frp sier de er sterkt kritiske til tvungen statlig utviklingshjelp, fordi det bidrar til å svekke folks personlige ansvarsfølelse og giverglede. Frp får det til å høres ut som om bistand er tvunget nedover nordmenns hoder. Men nordmenn har faktisk selv gjentatte ganger stemt inn partier med høye internasjonale ambisjoner. Norsk bistand og solidaritetsarbeid har høy støtte i befolkningen. Pengene er selvfølgelig viktig i seg selv for en rekke norske utviklingsprogrammer og humanitær innsats. Men nivået på norsk bistand har også ringvirkninger: Andre land vil spørre hvorfor de skal bidra med 1 prosent dersom ikke engang steinrike Norge gjør det?

Vårt andre poeng er at norsk engasjementspolitikk har gitt oss nettverk og kontakter som vanskelig kan måles i kroner og ører, og som mange, inkludert stormaktene etterspør og som gir oss fordeler på andre områder. De siste årene har vi stått i spissen for store internasjonale prosesser for å få forbud mot klasevåpen og nå det siste året også satt dagsorden for de humanitære konsekvensene av atomvåpen. Selv om det er tverrpolitisk enighet om et forbud mot atomvåpen vil alle slike initiativ kreve en evne og vilje også til å gå foran der stormaktene tviler eller står imot. Norge går i spiss internasjonalt når det gjelder humanitær nedrustning; internasjonal gjeldsrevisjon; arbeid mot skatteparadiser; for likestilling; og i kampen for å stoppe økende undertrykking. Vil Høyre videreføre dette hvis de kommer til makta? Vi håper det. Vil Frp? Neppe!

For det tredje forventer vi en viss samstemthet mellom politikk på ulike områder. Enkelte måler dette som samsvar mellom for eksempel handels- og utviklingspolitikken. Minst like viktig er det å finne samsvar mellom de prinsippene partier legger til grunn for utvikling ute og her hjemme. Og det er grunn til å tro at både Høyre og Frp ville gjort det dårligere i det kommende valget hvis de hadde programfestet den samme politikken hjemme som de tar til orde for internasjonalt. Hva om Erna Solberg hadde argumentert for at vi her hjemme skal ha mer frihandel, mest mulig markedsliberalisme, og mer fokus på enkeltindividets mulighet til å ta vare på seg og sin familie, uten å nevne velferdsordninger? Og om Siv Jensen hadde supplert med at hun på prinsipielt grunnlag er sterkt kritisk til ordningen med tvungne bidrag til å finansiere bestemte politisk målsettinger ved beskatning? Det ville blitt ramaskrik, som K. Bilden påpekte i Dagsavisen i februar i år.

For det fjerde understreker Høyre og Frp at vekst og jobbskaping må være overordna mål i norsk utviklingspolitikk: Land i sør ønsker først og fremst å klare seg selv. Vi er helt enig i at fokus på vekst, jobbskaping og å bidra til at land står på egne bein er viktig og at veldedighetstilnærming i norsk utviklingsarbeid er fundamentalt feil. Erfaringene med utvikling og byggingen av velferdsstaten her hjemme viser imidlertid at «skaping og deling» går hånd i hånd, og at begge forutsetter sterke organisasjoner og demokrati. Da er det stor forskjell mellom på den ene siden regjeringens prinsipp om å arbeide aktivt for å styrke demokrati og oppbygging av sterke organisasjoner og Høyresidens fokus på vekst og enkeltindividets mulighet til å ta vare på seg selv.

Så til vårt siste poeng. Et Midtøsten i brann stiller oss overfor store taktiske skillelinjer. Utviklingen i Syria, Egypt og Nord-Afrika er dramatisk og kan få ringvirkninger langt utover regionens grenser. I dette ligger også Israels forhold til nabolandene, og palestinakonflikten. Palestinakonflikten vil kun finne løsning dersom man supplerer forhandlinger og dialog med partene med press på Israel, for å få en slutt på okkupasjonen. Parallelt med gjentatte forhandlinger de siste årene har nemlig Israel tatt over stadig større områder på bakken. Det er ikke alltid vi er fornøyd med den norske regjeringens stemme her, men alternativet som Frp støtter, om å fremme tettere og mer aktiv støtte til Israel og mindre dialog med palestinerne vil undergrave kampen for folkeretten, en reell løsning i Midt-Østen og bidra til mer ustabilitet i hele regionen. Alternativet er med sterk klar stemme å tale for folkeretten, støtte demokratiske krefter og å forstå at innimellom krever internasjonale forhandlinger og konfliktløsning press på begge parter, men vurdert ut fra styrkeforholdet partene imellom og de målene man ønsker å bidra til.

Vi lever i en urolig og uforutsigbar verden. Som et lite land er vi svært avhengig av utviklingen i resten av verden. Valget i september vil ha minst like store konsekvenser for utenrikspolitikken som for den nasjonale og vil ha store innenrikspolitiske konsekvenser. Vi er en del av verden. Vår politikk i Midt-Østen påvirker vårt forhold til amerikanerne, russerne og kineserne. Vårt brede engasjement, omfattende ressurser og nettverk henger sammen. Det er ikke en separat «utviklingspolitikk» som man kan kaste terning om, eller måle gjennom noen få utvalgte spørsmål i en «utviklings-valgomat». Det er heller ikke som FN-Sambandet sier få forskjeller mellom partiene. Dette er et retningsvalg hvor vi må velge hva slags verden vi vil bidra til og hvilken rolle Norge skal spille og hvor forskjellene er store.

Norsk Folkehjelp er en partipolitisk nøytral organisasjon. Vi er ikke fornøyd med alt denne regjeringen gjør. Vi synes de burde vært tydeligere på overgrep både i Sudan og Midt-Østen. Vi har kritisert dem gjentatte ganger for å gi for lite støtte til sivilsamfunn og sosiale bevegelser. Men vi må likevel si fra når vi mener kampen for demokrati, norske interesser og omdømme settes under press. Det står langt mer på spill her enn det enkle analyser av partiprogrammer og valgomater kan besvare. Dette er et retningsvalg!

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.09.2013
11:20
16.12.2013 23:43Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker