Postkom vil til Fellesforbundet
To ganger forsmådd og fortsatt på jakt etter kjærligheten: Nå skal Postkom date igjen, og Fellesforbundet seiler opp som favorittpartner.
may.berg@lomedia.no
Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet tråkket opp den stien for sju år siden.
Deltakerne på en stor tillitsvalgtkonferanse i Postkom nylig var ikke i tvil: Postkom er et forbund i solnedgang, ettersom Posten nedbemanner med omtrent tusen ansatte i året. Derfor må Postkom finne seg en alliansepartner.
Å spore opp kandidater til et nytt sammenslåingsprosjekt etter modell av Forbund1 og Forbundsalliansen er ikke aktuelt, det er de tillitsvalgte unisont enige om, et knapt halvår etter at det siste forbundsprosjektet havarerte.
Transportarbeiderforbundet er egentlig den mest logiske samarbeidspartneren for Postkom, mener de fleste. Men den veien synes stengt, etter to mislykkede forsøk på samarbeid.
Den veien som nå peker seg ut for Postkom, er å finne et allerede eksisterende, stort forbund å slutte seg til. Fagforbundet har vært nevnt som kandidat tidligere, sammen med Fellesforbundet, men på konferansen snakket ingen om Fagforbundet. De to forbundene som ble nevnt, var Norsk Arbeidsmandsforbund og Fellesforbundet.
Samarbeid uten sammenslutning ble også diskutert. Det vil si samarbeid om å løse en del ressurskrevende oppgaver som regnskap og medlemsservice. De fleste synes imidlertid at et slikt samarbeid bare vil være et skritt på veien, og at målet må være å slå seg sammen med et annet forbund.
«Flytte inn» hos Fellesforbundet
På tillitsvalgtkonferansen pekte Fellesforbundet seg ut som favorittkandidat. Postkom kan «flytte inn» med mindre justeringer av sin eksisterende struktur, og Fellesforbundet har erfaring med å ta opp i seg mindre forbund, påpekte mange.
– Her kan vi beholde vår tariffavtale og vår egenart, men bidra i et fellesskap og høste fordelene av å ha mange i ryggen, var gjennomgangstonen. Noen nevnte at en eventuell privatisering av Posten vil gjøre en fusjon med Fellesforbundet enda mer fordelaktig.
Prosess fram mot 2016
Øverland understreket at det ikke var meningen å samle forsamlingen til en konklusjon på denne konferansen. Han påpekte samtidig at det er et sterkt signal når så mange tillitsvalgte mener at forbundet ikke kan fortsette som i dag. Etter to mislykkede forsøk, understreket Øverland at veien videre må være en prosess som Postkom sjøl har kontroll over.
– Vi skal systematisere tilbakemeldingene, og så skal vi fortsette prosessen med ulike grupper av tillitsvalgte, og la dette modne over tid, sa Øverland.
«Over tid» er ifølge deltakerne på konferansen tida fram mot neste landsmøte, i 2016.
Flere har gått foran
Fellesforbundet har tatt opp i seg flere forbund i årenes løp. Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) er ett av dem. Forbundet valgte å slutte seg til Fellesforbundet i 2007, etter at sammenslåingsprosjektet Forbund1 gikk skeis i 2005.
– Forbund1-prosessen bevisstgjorde oss på hva vi ville ha ut av ei sammenslåing. Da ting hadde roet seg, var det veldig lett å hente ønskelista ut av skuffen, sier Clas Delp, forbundssekrketær i Fellesforbundet, og før 2007 i HRAF.
HRAF tok opp tråden igjen forsommeren 2006. Forbundet hadde sonderinger med Fellesforbundet, Handel og Kontor og Norsk Arbeidsmandsforbund i løpet av sommeren. Utpå høsten, etter en høringsrunde i organisasjonen, besluttet forbundsstyret å gå i forhandlinger med Fellesforbund. Resten er historie.
Tilgangen til Fellesforbundets distriktsapparat, med den styrken det representerte, var et viktig argument for fusjonen. To andre forutsetninger var at samtlige ansatte ble med over og at et trettitalls lokalavdelinger i HRAF skulle bestå etter sammenslutningen.
I dag de aller fleste av lokalavdelingene oppløst, og medlemmene føler seg som en naturlig del av Fellesforbundets lokalavdelinger
– Endringene som har kommet, har vært et resultat av frivillige prosesser, sier Delp.
Tilpasset seg raskt
Delp forteller at den første medlemsundersøkelsen etter sammenslåingen viste at «hans» medlemmer raskt tilpasset seg og følte seg hjemme i sitt nye forbund. Faktisk økte trivselen i hele Fellesforbundet et hakk etter at HRAF ble med på laget. Delp mener at det skyldes at HRAF, med høy kvinneandel og mange med innvandrerbakgrunn, har gjort medlemsmassen i Fellesforbundet mer sammensatt og fargerik.
– Hvordan har det vært å gå inn i et allerede eksisterende forbund, sammenlignet med å prøve å skape et nytt forbund, slik Forbund1-prosessen tok sikte på?
– Det var en utfordring i Forbund1-prosjektet at samtidig som man skulle bygge et nytt forbund, skulle man også ivareta de gamle forbundenes særegenheter og tradisjoner, deres vedtekter og organisasjonsapparat. Da kan veien til et fellesskap bli veldig lang, og det kan bli mange harde kamper som skal utkjempes på veien. Da vi kom inn, hadde Fellesforbundet drevet denne prosessen i bortimot 20 år. Vi opplevde at vi var kommet til et samlet forbund. Etter kort tid følte vi at vi var en del av Fellesforbundet, og ikke lenger HRAF, sier Delp.
Ingen liten hybelboer
Fellesforbundet har 40 ulike tariffavtaler. De overenskomstene som omfatter mer enn 1000 medlemmer har egne bransjeråd. Her ivaretas særinteressene innenfor de enkelte bransjene, som næringspolitikk, rekruttering og skolering. Den viktigste oppgaven til bransjerådene er tariffpolitikken.
Dersom Postkom blir en del av Fellesforbundet, vil forbundet med sine 12 000 aktive medlemmer bli det tredje største avtaleområdet i Fellesforbundet, etter industrien og byggfagene, men foran HRAF med sine 8 000 medlemmer.
– Postkom ville med andre ord ikke bli noen liten hybelboer i en krok i Fellesforbundet, påpeker Delp.
Det viktigste skillet
Posten Norge tilhører arbeidsgiverforeningen Spekter, i likhet med andre statlige, fristilte virksomheter. Postkom er part i en stor konsernavtale som omfatter alle som jobber i Posten og i datterselskapene. I Fellesforbundet er det store, brede bransjeavtaler inngått med veldig mange arbeidsgivere som er regelen.
At Spekter-systemet er bedriftsvis og NHO-systemet er bransjevis har skapt problemer og grensekonflikter for Fellesforbundet, slik det har gjort i Postkom. Delp mener at denne forskjellen ikke trenger utelukke Postkom fra å gå inn i Fellesforbundet.
– Det handler om hvordan man opptrer i en slik konflikt, sier Delp.
Delp uttrykker medfølelse med Postkom som har vært gjennom to store, men mislykkede sammenslåingsprosesser. Han ser en fordel: At Postkom må være dobbelt klar over hva de ønsker å oppnå.
– Mitt råd til Postkoms besluttende organer er at de setter seg ned og finner ut av hva de vil oppnå med en sammenslutning. Se framover, i stedet for å være opptatt av hva som skal skje med forbundskassen og forbundslogoen, sier Clas Delp.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus