JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SLUTTEN: 2. mai 1933 gikk tropper fra SA og SS til angrep       på fagbevegelsens hus i Berlin og resten av landet. Alle som befant seg i husene ble arrestert, og alt av verdi beslaglagt.

SLUTTEN: 2. mai 1933 gikk tropper fra SA og SS til angrep på fagbevegelsens hus i Berlin og resten av landet. Alle som befant seg i husene ble arrestert, og alt av verdi beslaglagt.

Scanpix

Fagbevegelsens folk kjempet mot nazismen:

De ukjente heltene

Hitler ville knuse fagbevegelsen. Men i det skjulte fortsatte motstandskampen. Tiden er kommet for å hente den faglige innsatsen fram fra glemselen.12.12.2013
12:00
17.12.2013 08:38

eline@lomedia.no

Tidlig morgen 2. mai 1933: Nazistenes brunskjorter og stormtropper beleirer IG Metalls hus i Alte Jacobstraße 149 i Berlin. Alle i ledelsen arresteres, og sendes videre til fengsler og konsentrasjonsleire. Alt av verdi beslaglegges. Over hele Berlin og hele Tyskland skjer det samme. I en koordinert aksjon skal den store tyske fagbevegelsen knuses. I stedet skal arbeidslivet organiseres etter nazistiske prinsipper. Klassekampen er avlyst, fagbevegelsen forbudt.

Fra nå skal arbeidsgivere og arbeidstakere dyrke sine felles, nasjonale interesser i Tysk arbeidsfront, DAF (Deutschen Arbeitsfront). I Riksdagen triumferer Adolf Hitler: Endelig kan et samlet tysk folk marsjere mot en lysere framtid med arbeidsfred og felles mål.

Aksjonen betydde slutten for den åpne, faglige klassekampen som hadde preget tysk samfunnsliv i flere tiår. Men det betydde ikke slutten på faglig aktivitet og motstand. Tusenvis av modige fagforeningsmedlemmer og tillitsvalgte tok opp kampen under jorda. Mange mistet livet, enten ble de henrettet eller de omkom under usle og brutale forhold i regimets konsentrasjonsleire. Andre ble tvunget til å forlate Tyskland.

Seelenbinder og Leipart

November 2013: Utenfor den staselige Berliner Dom på paradegata Unter den Linden er det tusmørkt. Noen få nysgjer-

rige stopper likevel opp for å se på utstillingen som er satt opp til minne om at det i år er 70 år siden Hitler og nazistene grep makten. Store søyler er fylt med portretter av folk som var uønsket i Hitlers nye Tyskland: kunstnere, politikere, leger, filosofer, jøder – og noen få representanter for den organiserte arbeiderklassen.

En mann haster forbi bildet av en ung Werner Seelenbinder, en tysk idrettshelt og kommunist som ble henrettet for sin deltakelse i den faglige undergrunnen. Den kjente tungvektsbryteren Seelenbinder var del av det største motstandsnettverket innen arbeiderklassen i Berlin, med grupper på over 20 fabrikker. Hovedtyngden av motstandskjemperne i dette nettverket var organisert i metallarbeiderforbundet IG Metall fram til 2. mai 1933. Men Seelenbinder og 64 andre i nettverket ble tatt i 1942, og etter to år med tortur i konsentrasjonsleire ble han henrettet med øks.

Også en eldre, bebrillet herre ved navn Theodor Leipart har fått plass på Unter den Linden. Han var sosialdemokrat, leder for det tyske LO på 1920-tallet, og en av de mange som ble arrestert og mishandlet da nazistene gikk til aksjon i mai 1933. Men Leipart overlevde Hitler-tiden, trass i at han hele veien holdt tett kontakt med sine kamerater i fagbevegelsen.

Bevarte sin integritet

Tilbake i IG Metalls hus i Alte Jacobstraße møter vi en av mange i tysk fagbevegelse som mener at tiden er kommet for å fortelle folk disse glemte fortellingene: sekretær Rüdiger Lötzer i Berlin-avdelingen av IG Metall.

– Til og med våre egne medlemmer er ikke klar over at det finnes en historie om heltemodig motstand mot nazismen i vår organisasjons fortid, sier Lötzer. Han peker på at andre motstandsgrupper har fått mer oppmerksomhet. Det gjelder særlig offiserene som forsøkte å drepe Hitler i et attentat 20. juli 1944. De kom for alvor i rampelyset da Hollywoodstjerna Tom Cruise spilte hovedrollen som oberst Claus von Stauffenberg i storfilmen Valkyrie i 2008.

– Det forskes mer og mer på feltet nå, og det kommer fram at den faglige motstanden var mye mer omfattende enn mange har trodd, sier Lötzer.

Historieprofessor Siegfried Mielke mener at fagbevegelsen er «blant de ikke så tallrike tyske aktørene som bevarte sin integritet gjennom tiden med nasjonalsosialistisk styre».

Mielke har forsøkt å komme til bunns i hvor mange faglig aktive som drev motstandskamp. Dette er ingen enkel oppgave, fordi kildematerialet er så usystematisk og spredd.

– Bare en brøkdel av sannheten er kommet for dagen, sier han.

Indre og ytre strid

Som eksempel bruker Mielke metallarbeiderforbundet IG Metall. Av 15 kretsledere fra før 1933 har han funnet kilder om 11. Ni av disse 11 var aktive motstandskjempere.

Motstanden mot Hitlers regime vokste i styrke de første årene etter maktovertakelsen.

– Utgangspunktet var ikke så godt. Fagbevegelsens ulike fraksjoner brukte like mye tid og krefter på å kjempe mot hverandre (sosialdemokrater mot kommunister) som mot den framvoksende nazismen, sier Rüdiger Lötzer.

– Kommunistene ble jo tatt med én gang. Men mange slapp ut av leirene etter hvert, og aktivitetsnivået økte på. Også mange sosialdemokrater som hadde hatt et håp om å kunne fortsette den faglige virksomheten i moderert utgave under Hitlers styre, aktiviserte seg etter 2. mai 1933. Så kom noen roligere år. Da jødeforfølgelsene tok av og krigene startet, var det mange grupper som ble organisert og aktivisert på nytt, sier han.

Hva kunne de gjøre?

Det nazistiske samfunnet var totalitært, med sterk kontroll og mye angiveri. Derfor var det svært vanskelig og risikabelt å drive motstandskamp.

En viktig del av arbeidet var å holde kontakt med kilder til alternativ informasjon om både samfunnsutviklingen og om krigene som Hitler førte på ulike fronter. Faglig aktive i utlandet var en viktig slik kilde. Så gjaldt det å spre informasjonen, blant annet ved å trykke og distribuere flygeblader ute på arbeidsplassene.

– Det ble også lagt mye arbeid i å hjelpe folk som måtte skjule seg for myndighetene, for eksempel opposisjonelle og jøder. Familiene til aktivister som var fengslet eller drept, trengte også støtte. I tillegg var det mange faglig aktive som organiserte hjelp til tvangsarbeidere fra andre land, sier Lötzer.

Han forteller at snart vil besøkende i det vakre IG Metall-huset i Berlin kunne se en permanent utstilling om den faglige motstanden mot nazismen. Det er et skritt for å bringe de ukjente heltene ut av glemselen.

– Den modige motstanden bygget opp en tillitskapital som fagbevegelsen ikke har benyttet seg av. I stedet har fagbevegelsen underdrevet sin egen rolle, mener historieprofessor Siegfried Mielke.

Tysk LO (DGB) har fått laget en nettside om dette temaet. Klikk deg inn her: http://www.zerschlagung-gewerkschaften1933.de/

Bare en brøkdel av sannheten er kommet for dagen

Siegfrid Mielke, historieprofessor

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.12.2013
12:00
17.12.2013 08:38Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Colourbox.com

Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet


Flere saker