JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SLUTTEN: 2. mai 1933 gikk tropper fra SA og SS til angrep       på fagbevegelsens hus i Berlin og resten av landet. Alle som befant seg i husene ble arrestert, og alt av verdi beslaglagt.

SLUTTEN: 2. mai 1933 gikk tropper fra SA og SS til angrep på fagbevegelsens hus i Berlin og resten av landet. Alle som befant seg i husene ble arrestert, og alt av verdi beslaglagt.

Scanpix

Fagbevegelsens folk kjempet mot nazismen:

De ukjente heltene

Hitler ville knuse fagbevegelsen. Men i det skjulte fortsatte motstandskampen. Tiden er kommet for å hente den faglige innsatsen fram fra glemselen.12.12.2013
12:00
17.12.2013 08:38

eline@lomedia.no

Tidlig morgen 2. mai 1933: Nazistenes brunskjorter og stormtropper beleirer IG Metalls hus i Alte Jacobstraße 149 i Berlin. Alle i ledelsen arresteres, og sendes videre til fengsler og konsentrasjonsleire. Alt av verdi beslaglegges. Over hele Berlin og hele Tyskland skjer det samme. I en koordinert aksjon skal den store tyske fagbevegelsen knuses. I stedet skal arbeidslivet organiseres etter nazistiske prinsipper. Klassekampen er avlyst, fagbevegelsen forbudt.

Fra nå skal arbeidsgivere og arbeidstakere dyrke sine felles, nasjonale interesser i Tysk arbeidsfront, DAF (Deutschen Arbeitsfront). I Riksdagen triumferer Adolf Hitler: Endelig kan et samlet tysk folk marsjere mot en lysere framtid med arbeidsfred og felles mål.

Aksjonen betydde slutten for den åpne, faglige klassekampen som hadde preget tysk samfunnsliv i flere tiår. Men det betydde ikke slutten på faglig aktivitet og motstand. Tusenvis av modige fagforeningsmedlemmer og tillitsvalgte tok opp kampen under jorda. Mange mistet livet, enten ble de henrettet eller de omkom under usle og brutale forhold i regimets konsentrasjonsleire. Andre ble tvunget til å forlate Tyskland.

Seelenbinder og Leipart

November 2013: Utenfor den staselige Berliner Dom på paradegata Unter den Linden er det tusmørkt. Noen få nysgjer-

rige stopper likevel opp for å se på utstillingen som er satt opp til minne om at det i år er 70 år siden Hitler og nazistene grep makten. Store søyler er fylt med portretter av folk som var uønsket i Hitlers nye Tyskland: kunstnere, politikere, leger, filosofer, jøder – og noen få representanter for den organiserte arbeiderklassen.

En mann haster forbi bildet av en ung Werner Seelenbinder, en tysk idrettshelt og kommunist som ble henrettet for sin deltakelse i den faglige undergrunnen. Den kjente tungvektsbryteren Seelenbinder var del av det største motstandsnettverket innen arbeiderklassen i Berlin, med grupper på over 20 fabrikker. Hovedtyngden av motstandskjemperne i dette nettverket var organisert i metallarbeiderforbundet IG Metall fram til 2. mai 1933. Men Seelenbinder og 64 andre i nettverket ble tatt i 1942, og etter to år med tortur i konsentrasjonsleire ble han henrettet med øks.

Også en eldre, bebrillet herre ved navn Theodor Leipart har fått plass på Unter den Linden. Han var sosialdemokrat, leder for det tyske LO på 1920-tallet, og en av de mange som ble arrestert og mishandlet da nazistene gikk til aksjon i mai 1933. Men Leipart overlevde Hitler-tiden, trass i at han hele veien holdt tett kontakt med sine kamerater i fagbevegelsen.

Bevarte sin integritet

Tilbake i IG Metalls hus i Alte Jacobstraße møter vi en av mange i tysk fagbevegelse som mener at tiden er kommet for å fortelle folk disse glemte fortellingene: sekretær Rüdiger Lötzer i Berlin-avdelingen av IG Metall.

– Til og med våre egne medlemmer er ikke klar over at det finnes en historie om heltemodig motstand mot nazismen i vår organisasjons fortid, sier Lötzer. Han peker på at andre motstandsgrupper har fått mer oppmerksomhet. Det gjelder særlig offiserene som forsøkte å drepe Hitler i et attentat 20. juli 1944. De kom for alvor i rampelyset da Hollywoodstjerna Tom Cruise spilte hovedrollen som oberst Claus von Stauffenberg i storfilmen Valkyrie i 2008.

– Det forskes mer og mer på feltet nå, og det kommer fram at den faglige motstanden var mye mer omfattende enn mange har trodd, sier Lötzer.

Historieprofessor Siegfried Mielke mener at fagbevegelsen er «blant de ikke så tallrike tyske aktørene som bevarte sin integritet gjennom tiden med nasjonalsosialistisk styre».

Mielke har forsøkt å komme til bunns i hvor mange faglig aktive som drev motstandskamp. Dette er ingen enkel oppgave, fordi kildematerialet er så usystematisk og spredd.

– Bare en brøkdel av sannheten er kommet for dagen, sier han.

Indre og ytre strid

Som eksempel bruker Mielke metallarbeiderforbundet IG Metall. Av 15 kretsledere fra før 1933 har han funnet kilder om 11. Ni av disse 11 var aktive motstandskjempere.

Motstanden mot Hitlers regime vokste i styrke de første årene etter maktovertakelsen.

– Utgangspunktet var ikke så godt. Fagbevegelsens ulike fraksjoner brukte like mye tid og krefter på å kjempe mot hverandre (sosialdemokrater mot kommunister) som mot den framvoksende nazismen, sier Rüdiger Lötzer.

– Kommunistene ble jo tatt med én gang. Men mange slapp ut av leirene etter hvert, og aktivitetsnivået økte på. Også mange sosialdemokrater som hadde hatt et håp om å kunne fortsette den faglige virksomheten i moderert utgave under Hitlers styre, aktiviserte seg etter 2. mai 1933. Så kom noen roligere år. Da jødeforfølgelsene tok av og krigene startet, var det mange grupper som ble organisert og aktivisert på nytt, sier han.

Hva kunne de gjøre?

Det nazistiske samfunnet var totalitært, med sterk kontroll og mye angiveri. Derfor var det svært vanskelig og risikabelt å drive motstandskamp.

En viktig del av arbeidet var å holde kontakt med kilder til alternativ informasjon om både samfunnsutviklingen og om krigene som Hitler førte på ulike fronter. Faglig aktive i utlandet var en viktig slik kilde. Så gjaldt det å spre informasjonen, blant annet ved å trykke og distribuere flygeblader ute på arbeidsplassene.

– Det ble også lagt mye arbeid i å hjelpe folk som måtte skjule seg for myndighetene, for eksempel opposisjonelle og jøder. Familiene til aktivister som var fengslet eller drept, trengte også støtte. I tillegg var det mange faglig aktive som organiserte hjelp til tvangsarbeidere fra andre land, sier Lötzer.

Han forteller at snart vil besøkende i det vakre IG Metall-huset i Berlin kunne se en permanent utstilling om den faglige motstanden mot nazismen. Det er et skritt for å bringe de ukjente heltene ut av glemselen.

– Den modige motstanden bygget opp en tillitskapital som fagbevegelsen ikke har benyttet seg av. I stedet har fagbevegelsen underdrevet sin egen rolle, mener historieprofessor Siegfried Mielke.

Tysk LO (DGB) har fått laget en nettside om dette temaet. Klikk deg inn her: http://www.zerschlagung-gewerkschaften1933.de/

Bare en brøkdel av sannheten er kommet for dagen

Siegfrid Mielke, historieprofessor

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.12.2013
12:00
17.12.2013 08:38Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Martin Guttormsen Slørdal

Tillitsvalgt Tyra: – Flere lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Amanda Iversen Orlich

Trygdeskandalen: Marianne vet ikke om hun blir frikjent før hun dør

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Marie von Krogh

Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

Ole Palmstrøm

Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

skjermdump, NRK TV - Sånn er Norge

Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

Leif Martin Kirknes

Regjeringen strammer inn: Utenlandske arbeidere fra røde land får ikke lenger unntak

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lastebilsjåfører får ny lønn: – Var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

Colourbox.com

Karensperioden fra AAP skaper fortvilelse. Frp sikrer regjeringen flertallet for å beholde den

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

Jan-Erik Østlie

Fra nyttår får permitterte og arbeidsledige flere tusen kroner mindre å leve av i måneden: – En hån

Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.

Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.

Jan-Erik Østlie

NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder

Kværner Stord er et av stedene der vektere blir tatt ut i streik fra 2. november.

Kværner Stord er et av stedene der vektere blir tatt ut i streik fra 2. november.

Håvard Sæbø

Her trappes vekterstreiken opp


Flere saker