Ledere vet ikke at de har IA-avtale
En undersøkelse i 2009 i statlige IA-virksomheter, er nedslående lesing. 13 prosent av lederne svarer at virksomheten ikke har IA-avtale, eller ikke vet om de har avtale.
anne.grete@lomedia.no
– Det er merkelig at 13 prosent av lederne svarer som de gjør. Det var jo bare IA-virksomheter som var med i undersøkelsen. Dette er ikke et godt utgangspunkt for IA-arbeidet, fastslår statssekretær i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), Inger-Anne Ravlum.
Vet mindre enn i 2006
Ravlum var invitert til en større NTL-konferanse om inkluderende arbeidsliv (IA) for å informere om IA-arbeidet i det statlige tariffområdet.
Undersøkelsen hun henviser til er utført av markedsanalyseselskapet Synovate Norge på oppdrag fra FAD.
Ledere er blant annet spurt om i hvilken grad statlige virksomhetene følger opp sykmeldte, slik IA-avtalen tilsier, og hvilke holdninger nøkkelpersoner har til avtalen.
Spørsmålene som ble stilt i 2009 er nesten identiske med spørsmålene i tilsvarende undersøkelse i 2006. Det tragiske er at ledere i 2009 vet mindre om IA-avtalen enn de gjorde i 2006.
Lederansvar
Det var langt færre ledere som sa i 2009 at de kjente IA-avtalen meget godt enn i 2006. Kun 39 prosent mot 53 prosent i 2006.
Flere sa de ikke kjente sykefraværet i egen virksomhet (12 prosent vet ikke, mot 7 prosent i 2006).
– En forutsetning for et systematisk IA-arbeid er å kjenne til fraværet. Det er et lederansvar, påpeker Ravlum.
Det var også færre ledere som i 2009 sa de hadde en skriftlig plan for å få redusert sykefraværet.
– Dette henger nok sammen med at færre ledere ser på sykefravær som et problem. Blant virksomheter med fravær over 7 prosent, sier en av tre ledere at de ikke oppfatter fraværet som et stort problem, sier Ravlum.
Har ”slappet av”
Det er også færre enn før som har skriftlige, konkrete planer for å ansette flere med redusert funksjonsevne (44 prosent i 2006, 36 prosent i 2009).
– Det har ikke blitt slik vi hadde satt oss som mål, men virksomhetene rapporterer at de har lagt vekt på å beholde personer som har stått i fare for å falle ut, sier Ravlum.
Hun legger til at tallene kan tyde på at statlige virksomheter har ”slappet av” i IA-arbeidet.
– Samtidig skal vi merke oss at oppslutningen om avtalen fortsatt er svært stor blant statlige ledere, legger hun til.
Økt pensjonsalder
På ett punkt er resultatene klart bedre enn i 2006. I fjor var det 10 prosent flere ledere som sa at de har gjennomført konkrete tiltak for å øke den reelle pensjonsalderen (78 prosent mot 68 prosent i 2006).
– På dette IA-målet har staten lyktes best hittil, ettersom avgangsalderen har økt med vel 13 måneder i IA-avtaleperioden slik at den nå er på 63,4 år, forklarer statssekretæren.
6,3 prosent fravær
I det statlige tariffområdet har sykefraværet de siste kvartalene ligget på nær 6 prosent. Det økte til 6,3 prosent i 3. kvartal i fjor. Dette gjelder både egenmeldt fravær og sykemeldinger.
Fraværet varierer en god del mellom etatene. Etater som sliter med forskjellige utfordringer, som NAV og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), har et fravær på 8 til 9 prosent. Mens departementer, som Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, har under 4 prosent fravær.
Generelt står det likevel bedre til i staten enn i resten av arbeidslivet. Sykefraværet ligger i snitt halvannen prosent lavere enn i arbeidslivet for øvrig, om en ser bort fra helseforetakene (7,8 prosent sykefravær).
Gradert sykmelding
En nye IA-avtale er framforhandlet mellom partene. Den trådde i kraft 1. mars i år. Her fastslås blant annet at normen nå skal være gradert sykemelding.
– Gjennom IA-avtalen har partene i arbeidslivet og regjeringen blitt enige om å gjøre mer av hva vi vet virker. Aktivitet framfor passivitet, nærvær framfor fravær og tidlig og tett oppfølging, sier Ravlum.
Hun understreker at vi ikke bør ha det slik at vi må velge enten å være helt frisk og gå på jobb, eller være syk og helt borte fra jobben.
– For mange ligger sannheten et sted midt i mellom. Vi er friske nok til å jobbe litt, men kanskje ikke full tid. Nå skal normen være gradert sykemelding. Da mister vi ikke kontakten med arbeidslivet og kolleger, sjøl om vi i perioder, eller for resten av yrkeslivet, ikke kan jobbe fullt ut, forklarer hun.
Tillitsvalgte på banen
Ravlum sier at det er på den enkelte arbeidsplass det viktige forebyggende og oppfølgende arbeidet må foregå.
Tillitsvalgte og arbeidsgiver må samarbeide for å få på plass en avtale om IA dersom den skal bli noe mer enn en ”papiravtale”.
– Det vil stille store krav til arbeidsgivers evne til å legge til rette på arbeidsplassen, og det vil kreve mye av de tillitsvalgte, forklarer hun.
I begynnelsen av juni skal FAD arrangere en større IA-konferanse om den nye avtalen. Her vil både ledere og tillitsvalgte bli invitert.
– Vi har ikke tenkt ferdig ennå, og ønsker innspill fra dere for å lykkes med dette viktige arbeidet, sier hun.
Ravlum framholder at FAD skal ta ansvar som sentral arbeidsgiver, og følge opp virksomhetene.
FAD ønsker også å samarbeide med LO Stat og andre parter i dette arbeidet.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen