Pascal fratatt lærlingene
Det renommerte konditoriet Pascal i Oslo har mistet retten til å utdanne lærlinger.
has@lomedia.no
De siste årene har Utdanningsetaten fått flere klager fra lærlinger som beskriver et elendig arbeidsmiljø. De føler seg trakassert av eieren, Pascal Dupuy. I slutten av juni fikk den franske konditormesteren beskjeden fra Utdanningsetaten: De fant seg ikke lenger i at han ignorerte å rette opp opplærings- og arbeidsforhold ved konditoriet. Pascal ble derfor fratatt retten til å utdanne lærlinger.
Flere henvendelser
Utdanningsetaten i Oslo registrerte den første henvendelsen i november 2006. Et likelydende brev samme år fra en annen lærling bekrefter forholdene. Klagen førte til at etaten ba om et møte hos Pascal i februar 2007. Det ble avsatt to timer, men Pascal avbrøt møtet etter bare 10 minutter, ifølge etatens brev til konditormesteren 23. juni i år.
I mai 2007 påpekte etaten også at opplæringssystemet i bedriften ikke tilfredsstilte kravene i opplæringsloven. I 2008 hevdet Pascal at de hadde innrettet seg etter etatens pålegg. Bedriftens årsrapport og etatens besøk i 2009 avdekket imidlertid at Pascal ikke hadde gjort noe for å rette opp i forholdene som hadde blitt kritisert.
Reagerte først i år
Dette fikk ikke konsekvenser for Pascal før Utdanningsetaten i juni i år mottok nye klager fra flere lærlinger. Her skriver de at de mangler opplæringsplaner og at de ikke jobber sammen med Pascal som står ansvarlig for opplæringen. I tillegg kom det fram at det forekommer trakassering, både verbalt og fysisk.
Lærlingene skriver at de blir usikre og redde for å gjøre feil, da de opplever at de straffes for det. Utdanningsetaten inviterte etter dette til et drøftingsmøte, noe Pascal takket nei til. Da valgte Utdanningsetaten å trekke godkjenningen som lærebedrift tilbake.
– Svært uvanlig
Han kjenner ikke til at etaten tidligere har gjort dette. Juterud ønsker ikke å kommentere detaljer i Pascalsaken, men sier på generelt grunnlag at Utdanningsetaten stiller krav til at det er et arbeidsmiljø og et faglig miljø i bedriften som fremmer læring.
– Læreplanen skal følges, og det skal være et fagmiljø som har kompetanse til å gi lærlingene oppfølging, understreker Juterud.
Kastet kake i ansiktet
Magasinet for fagorganiserte har snakket med flere lærlinger hos Pascal. De beskriver et vanskelig arbeidsmiljø, med til dels grove episoder. Hilde Gardborg Vårlid tok svennebrevet som konditor ved Pascal høsten 2009. Da var hun helt utslitt av det psykiske presset. 21-åringen visste aldri hvor hun hadde sjefen.
– En kveld hadde Pascal gått gjennomsøpla og funnet en sukkerbunn. Dagen etter samlet han alle, viste fram bunnen og spurte rasende hvem som hadde kastet den. Jeg hadde dagen før spurt konditorsjefen om «tillatelse» til å kaste den, og bekjente at det var jeg som hadde gjort det.
– Da kastet Pascal sukkerbunnen rett i trynet på meg, og skjelte meg ut foran alle de andre. Konditorsjefen sto rett ved siden av meg, men han turte ikke si noe, forklarerer Hilde.
** LES om flere episoder og arbeidsmiljøet hos Pascal her **
Avviser kritikken
Konditormesteren Pascal Dupuy avviser kritikken han får servert.
– Det er veldig trist at vi ble fratatt retten til å utdanne konditorer. Ikke bare for meg, men for hele konditorbransjen, sier Pascal Dupuy til Magasinet for fagorganiserte.
– Jeg er en veldig krevende person, som sikkert kan oppfattes som sint noen ganger. Men jeg er ikke egentlig sint. Temperamentet skyldes at jeg er redd for at en person kan gjøre en feil med produktet – så jeg vil egentlig bare hjelpe.
Bekrefter overtid
Mye av kritikken fra lærlingene gjelder mye overtid uten betaling – eller «interessetid», som mange arbeidsgivere kaller det. Pascal bekrefter at lærlingene jobbet over normal arbeidstid, men ikke så mye som noen av dem påstår.
– Jeg vil si rundt én time overtid hver dag. Det er selvsagt ikke ønskelig, men de skaper overtid for seg selv ved å prate og tøyse i arbeidstiden. Etter at lærlingene sluttet, er vi fire personer mindre, og nå jobber vi ikke overtid. Er ikke det veldig rart, spør konditormesteren retorisk.
** Her kan du lese mer av Pascals svar til Magasinet for fagorganiserte **
** LES HELE SAKEN I VÅR PAPIRUTGAVE HER **
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp