JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier i varslersak

– Jeg er glad og lettet, sier Ulf Hæsken, hovedverneombud ved LKAB i Narvik. I 2008 fikk han en advarsel fordi han uttalte seg kritisk om støvproblemene til bedriften til lokalavisa i Narvik. Nå har Ofoten tingrett gitt ham fullt medhold.

Det var i september 2008 at Ulf Hæsken ble oppringt av en journalist i Narvik-avisa Fremover og bedt om å uttale seg om støvplagene ved LKABs anlegg i Narvik. Støvplagene skyldes pellets fra jernmalm som fraktes med jernbane fra LKABs gruver i Sverige for å skipes ut over selskapets havn i Narvik. I intervjuet uttalte Hæsken seg kritisk om LKABs evne til å håndtere støvproblemene. Han sa også at han «aldri hadde opplevd det verre».

Fikk advarsel

Da intervjuet kom på trykk, ble han tildelt en advarsel av bedriften for påståtte brudd både på lojalitetsplikten og taushetsplikten. I advarselen stod det dessuten at han ikke hadde anledning til å gå ut i media med forhold i bedriften som han fant kritikkverdige.

Ulf Hæsken godtok ikke advarselen, og tok dette opp med sin fagforening, LKAB Arbeiderforening. Deretter ba Transportarbeiderforbundet LKAB om å trekke advarselen, noe som ble avvist. Noe senere trakk LKAB allikevel advarselen tilbake, men opprettholdt begrunnelsen for den.

Med bistand fra forbundet og fra LOs juridiske avdeling brakte Hæsken saken inn for Ofoten tingrett. Dommen falt i forrige uke og gir Ulf Hæsken medhold på alle punkter. LKABs advarsel til Hæsken er dømt uberettiget. Retten gir Hæsken en erstatning på 15 000 kroner. Videre må LKAB dekke Transportarbeiderforbundets saksomkostninger med nær 111 000 kroner.

Glad og lettet

Ulf Hæsken er glad og lettet etter den knusende seieren i retten.

– Som hovedverneombud kunne jeg ikke akseptere å få en advarsel for at jeg uttalte meg til avisa Fremover. LKAB må finne seg i et kritisk søkelys på støvproblemene som har plaget byens befolkning og de ansatte i bedriften. Som tillitsvalgt har jeg heldigvis beskyttelse i arbeidsmiljølovens varslingsregler, sier Hæsken.

Også Reidar Nygård, leder for LKAB Arbeiderforening, er fornøyd med dommen.

– For oss har dette vært en prinsippsak. Vi kan ikke akseptere angrep på tillitsvalgtes ytringsfrihet. Det skal være takhøyde i bedriften. Og det har vi nå fått rettens medhold i. Samtidig er dette en påminnelse om at det er viktig å være organisert i et forbund som slåss for medlemmene.

Varsler-reglene

I dommen viser retten til arbeidsmiljølovens §§ 2-4 og 2-5 som gir regler om såkalt varsling fra en arbeidstaker om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. De sakene som kommer inn under varslingsbegrepet må være av allmenn interesse. Personlige og kritiske oppfatninger basert på etiske eller religiøse oppfatninger faller utenfor. Men informasjon om og kritikk av støvplagene som skyldes pelletsen som skipes ut fra LKAB-anlegget i Narvik, er etter rettens oppfatning av allmenn interesse. I dommen vises det til at støvplagen har vært mediestoff i Narvik i mange år.

Retten vektlegger at Hæsken er hovedverneombud ved LKAB, og at han fant det riktig å gi informasjon da han ble spurt om dette av avisa Fremover. Støvplagene hadde vært behandlet i bedriftens arbeidsmiljøutvalg en rekke ganger, og Hæsken hadde flere ganger spurt på møter om LKAB i Sverige gjorde nok for å redusere støvplagene i Narvik.

Forbud mot gjengjeldelse

Retten avviser at Hæsken har brutt taushetsplikten, og konkluderer med at varslingen var forsvarlig. Retten avviser LKABs påstand om at varslingsretten bare gir arbeidstakeren rett til å gå til Arbeidstilsynet eller andre offentlige myndigheter.

Retten sier at LKAB bør ha god takhøyde og være varsom med å tildele en advarsel til en arbeidstaker som har som mål å forbedre arbeidsmiljøet ved bedriften og som på dette grunnlag uttaler seg kritisk i et avisintervju. Retten ser derfor på advarselen som en form for gjengjeldelse som rammes av forbudet mot gjengjeldelser i arbeidsmiljølovens § 2-5.

LO-advokat Christopher Hansteen har ført saken for Ulf Hæsken, mens LKAB ble bistått av Logistikk- og Transportindustriens Landsforening.

Annonse
Annonse