Arbeidsplassene til 60 ansatte ved Ello står i fare:
Lokale bedrifter vil forsøke å redde Lilleborg-fabrikk
Styret i Orkla-eide Lilleborg har utsatt avgjørelsen om hva som skal skje med Ello-fabrikken i Kristiansund. En gruppe lokale interessenter vil nå forsøke å redde fabrikken i ellevte time.
Stort oppmøte: Rundt 1000 deltok på støttemarkeringen for Ello i Kristiansund tidligere i april.
Jarle Vines, Industri Energi
line@lomedia.no
Styret i Lilleborg har nå utsatt beslutningen i saken til tirsdag for å gi seg selv tid til å vurdere initiativet bedre.
– Vi fikk en henvendelse fra lokale interessenter i løpet av helgen. Det er lokale bedrifter i Kristiansund og på Nordmøre som har kommet med henvendelsen, og vi ønsker å ta den seriøst før vi tar en beslutning, sier produksjonsdirektør Knut Eckhoff i Orkla Home & Personal Care til NTB.
Ba om forklaring
Omtrent samtidig som styret i Lilleborg tar denne beslutningen, så møter representanter fra Orklas ledelse med næringsminister Monica Mæland. Mæland møtte i forrige uke blant annet tillitsvalgte fra Ello og Idun Rygge og ble orientert om Orklas planer om utflagging.
I det møte sa tillitsvalgt Unni Garberg at Ello er en overskuddsbedrift, og at de ansatte er klare til omstilling og effektivisering for å redde arbeidsplassene i Norge.
Mæland stilte seg undrende til hvorfor det skal være nødvendig for Orkla å flytte arbeidsplassene til Sverige.
Møtte Orkla
Og i dag, mandag, møtte hun representanter fra Orklas ledelse.
Mæland er også orientert om at styret i Lilleborg har utsatt avgjørelsen om Ello til i morgen, tirsdag.
– Det er Orkla selv som må ta beslutningene i denne saken. Jeg kan ikke gripe inn i bedrifters strategiske vurderinger. Jeg inviterte til et møte for å høre om hvilke planer Orkla har fremover. Jeg møter bedrifter hver eneste dag i mange deler av landet. For meg var det viktig å høre hvordan Orkla ser på rammebetingelsene for næringslivet.
Mæland har forståelse for at dette er situasjoner som oppleves vanskelig for ansatte.
– For de som jobber på de berørte fabrikkene er dette selvsagt veldig tøft. Dette er mennesker, familier og lokalsamfunn. Slike beslutninger rammer hardt.
Fikk forsikringer
Mæland opplever at Orklas ledelse under møte forsikret at de også fremover skal være en stor arbeidsgiver i Norge.
-Jeg er opptatt av at Orkla skal fortsette å være en stor og viktig aktør og arbeidsgiver i Norge. Det fikk jeg forsikringer om at de skal. Det er viktig. Jeg er fornøyd med at Orkla signaliserer at de vil investere for å sikre mange arbeidsplasser i Norge, uttaler Mæland til LO-Aktuelt.
– I møtet redegjorde Orkla for virksomheten og hvilke planer de har for fremtiden. Orkla er en stor arbeidsgiver i Norge med over 3000 ansatte. Orkla-ledelsen er veldig tydelige på at de fortsatt skal være store i Norge. De gjør derfor store investeringer i fabrikkene. Samtidig fortalte de at Orkla har for mange fabrikker med for mye ledig kapasitet. For å utnytte kapasiteten bedre, gjør de noen omrokkeringer i Norden. De flytter noe virksomhet fra Norge, og noe virksomhet til Norge, sier Mæland.
Utsatt 24 timer
Arbeidet til nær 60 ansatte ved Ello står fortsatt i fare. Utsettelsen gjelder i første rekke kun et døgn.
Forslaget fra de lokale initiativtakerne er å kjøpe opp lokalitetene og så leie dem tilbake til Lilleborg. Utover dette har styret verken full oversikt over innholdet i tilbudet eller hvem som står bak.
• 1.000 møtte opp på støttemarkering for «Lanoungen»
– Vi jobber på spreng for å finne ut hva dette egentlig er og forstå konsekvensene for den beslutningen vi er i ferd med å fatte, sier Eckhoff.
Styreleder Stig Ebert Nilssen i Lilleborg understreker at de strategiske vurderingene som ligger til grunn for planene om å legge ned produksjonen ved Ello, er uendret.
– Men vi forstår at det er stort engasjement rundt denne saken og ønsker å se på dette initiativet før beslutning fattes, sier han.
Eckhoff forklarer at Lilleborgs virksomhet er svært konkurranseutsatt. Derfor ønsker Orkla å samle virksomheten i færre og større fabrikker.
– Vi må hele tida jobbe for å ha en mest mulig kostnadseffektiv verdikjede. Det mest konkurransedyktige alternativet er ikke å ha mange små fabrikker, det er å ha flere sentrale, store fabrikker, sier han.
Orklas plan har vært å flagge ut virksomheten til Sverige.
Dette er imidlertid en prosess som går begge veier, ifølge Eckhoff.
– Vi har en stor fabrikk på Ski utenfor Oslo som produserer vaskemidler, og i vurderingene som gjort så langt omkring stenging av Ello, har det også vært vurdert å flytte tilsvarende volumer på vaskemidler fra Sverige til Norge, sier han.