Biologisk backlash
Kjønn er skjebne, het det en gang. I kampen for likestilling har troen på individets frie valg vist seg ikke å være stort bedre.
solfrid.rod@lomedia.no
Sju av ti norske kvinner synes det er greit å bli forsørget av en mann, skrev FriFagbevegelse.no i går. Disse kvinnene får stadig oftere et ansikt i mediene, som modige, motstrøms kvinner. Som ofre for biologiens backlash har de slitt seg ut på dobbelt- og trippelarbeid. Nå tar de et verdivalg og prioriterer det viktigste i livet.
Utilstrekkelighet og utbrenthet kalles den nye kvinnesykdommen. Riktig medisin griper inn i arbeidstid, arbeidslivets organisering og andre kompliserte strukturer. Mye lettere da å sette ut behandlingen til individuelle valg.
Som kvinne kan du neppe få dårligere skussmål enn dårlig mor. Tilsvarende finnes det ikke noe mer uangripelig enn en kvinne som lever det alle snakker om, at barna er viktigst. Skulle det liksom være noe galt i velge tradisjonelt? Nei, men det er en feilslutning å løsrive det valget fra kjønn og klasse. Hvor ofte hører du en mann si at han har trappet ned eller sluttet helt å jobbe fordi han har fått barn? Tallenes tale er klar: Usle fem prosent av norske fedre jobber deltid, mot 50 prosent av mødrene.
En mann i sin beste alder som ikke deltar i arbeidslivet er en unnasluntrer. Moralen og arbeidslinja tilsier at du skal i arbeid, uansett hvor langt unna arbeidslivet du står i utgangspunktet. Med mindre du altså er kvinne og har barn. Da kan du til og med få belønning av staten for å tre tilbake, angivelig fordi du ikke belaster barnehagebudsjettet.
Kvinner jobber mindre jo flere barn de har. For menn er det motsatt: Fedre jobber mer overtid for hvert barn de får. Men har noen hørt om en karrieremann? Kvinnelønna holder seg stabilt på 85 prosent av mannens. I tillegg mener en del, både kvinner og menn, at hans jobb er viktigere enn hennes. Dermed er det bare rett og rimelig at hun tar størstedelen av permisjonen og er hjemme med barna når de er syke. Et tradisjonelt valg er en tydelig prioritering, ikke bare av barna, men av mannens karriere og økonomi. Selvsagt på bekostning av sin egen.
Ufrivillig deltid er et stort problem i de tradisjonelle kvinneyrkene. Selvvalgt deltid er for de mer privilegerte. Et enda mer privilegert valg er å sette bort deler av hverdagskabalen til en au pair. Billig, importert arbeidskraft er en stadig viktigere brikke i den norske middelklassens likestillingseventyr. Kulturutveksling kalles det. Grov utnytting har det vist seg også å være. Det store mamma-ranet, sier forsker Lise Widding Isaksen. Og viser til at mange av au pairene som passer barn i det likestilte Norge, har egne barn i hjemlandet. Disse kvinnenes valg er mellom bunnløs fattigdom og en mulig bedre framtid for storfamilien hjemme.
Omtrent en milliard mennesker lever i dag i ekstrem fattigdom. 70 prosent av disse er kvinner og jenter. Dette til tross for at de utfører to tredjedeler av alt arbeid. Av all inntekt i verden tjener kvinner en tiendedel, og kvinner eier kun en prosent av all eiendom.
Økonomisk uavhengighet har vært og er fortsatt kampsak for kvinnebevegelsen i alle land. Det synes bedre i den fattige delen av verden. Men det gjelder her hjemme også.
Gratulerer med dagen!
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie