«Det er rom for økt kjøpekraft»
Mandag startet lønnsoppgjøret.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen krever økt kjøpekraft for alle i årets lønnsoppgjør. Spørsmålet er hvor langt NHO-sjef Ole Erik Almlid vil strekke seg.
Erlend Angelo
KOMMENTAR: Kjell Werner, ansvarlig redaktør ANB
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen foretok det tradisjonelle håndtrykket og utvekslet hver sine krav. I år er det et såkalt mellomoppgjør hvor det bare handler om kroner og øre. Foreløpig vil ikke partene røpe noen tall. LO krever økt kjøpekraft for alle. NHO insisterer på at bedriftenes konkurranseevne mot utlandet må styrkes.
Onsdag setter partene seg formelt ved forhandlingsbordet, og torsdag ettermiddag blir det mest sannsynlig brudd. Da kobles riksmekleren i så fall inn, og det blir to døgn med hektisk mekling i slutten av måneden. 1. april vil vi ventelig få vite om det blir streik eller ikke. Mellomoppgjørene har tradisjonelt endt i enighet. Derfor er det god grunn til å tro at dette vil bli resultatet også i år.
• Følg oss på Facebook
Partene tar utgangspunkt i prisstigningen, som i år anslås til å bli 2,2 prosent. En lønnsøkning utover dette vil gi økt kjøpekraft. LO krever at det nå er arbeidstakernes tur til å få en lønnsvekst som gir mer å rutte med. Bakgrunnen er moderasjonen som fagbevegelsen har vist siden nedturen etter det kraftige oljeprisfallet i 2014. Den jevne arbeidstaker mistet kjøpekraft i flere år på rad. Også i fjor ble det ørlite ekstra å rutte med siden strømprisen ble høyere enn anslått.
Samtidig meldes det om bedre og mer normale tider i næringslivet, og selv NHO-sjefen innrømmer at det er rom for økt kjøpekraft. Det snakkes ikke lenger om nulloppgjør. Men Ole Erik Almlid er klar på at konkurranseevnen må styrkes. Det innebærer at lønnsveksten i Norge bør bli mindre enn lønnsveksten hos våre handelspartnere. I klartekst betyr dette et «tak» på 3,5 prosent.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
LO vil komme til å kreve et generelt tillegg til alle pluss et ekstra tillegg for lavtlønte. Lavlønnstillegget blir trolig den vanskelige nøtta, for det vil sitte langt inne hos NHO å påføre de typiske lavlønnsbedriftene en ekstra kostnad. Det hører med til historien at Fellesforbundets medlemmer i hoteller og restauranter har streiket seg fram til lokal forhandlingsrett, men her har det likevel vært null å hente. Og nå vil NHO gjøre det enda mer komplisert ved å kreve at det skal gis lavere generelt tillegg i tariffområder hvor man har lokal forhandlingsrett.
Som nevnt vil verken Gabrielsen eller Almlid røpe tall, men de har begge sendt sine løpegutter ut i lønnskrigen – og det gir en viss rettesnor. Sjefen i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, har signalisert at «det er uaktuelt å se tretallet» som prosentvist tillegg. På den annen side kjemper Fellesforbundets Jørn Eggum for «å se firetallet». En kvalifisert gjetting kan være et tillegg på rundt 3,3 prosent. Det er i hvert fall et lønnlig håp.