Universitetsforlaget
Freias far
Erik Rudeng
Sjokoladekongen
Universitetsforlaget 1989
jan.erik@lomedia.no
Det fins noen gründere i Norge som har satt sine spor. Sam Eyde er kanskje den mest kjente – han har til og med fått et sted like utenfor Arendal oppkalt etter seg. Men en annen som levde på samme tid som Eyde, Johan Throne Holst (1868-1946), burde kanskje også vært løftet fram i lyset som et eksempel på at det er mulig å få til noe industrielt i Norge også – basert på hjemmemarkedet. Og Throne Holst har faktisk fått sin biografi skrevet av historiker Erik Rudeng allerede i 1989. I tillegg skrev Throne Holst sin sjølbiografi.
Hvem var så denne gründeren som Rudeng kaller sjokoladekongen? Jo, han var grunnleggeren av sjokoladefabrikken Freia som så dagens lys på Rodeløkka i Kristiania i 1892, og som ble et aksjeselskap seks år seinere. Sjøl var Johan født i Trondhjem, som byen het den gangen – men flyttet til hovedstaden som ganske ung mann. Mot slutten av sitt liv skrev han som nevnt sin sjølbiografi. Om den skriver Rudeng: «Hans ‘skjønne drømmer om å gjøre Freia til en idealfabrikk’ hadde ikke forlatt ham. Staben skulle bestå av fagarbeidere. ‘Arbeidstiden skulle være på 40 timer i uken fordelt på 5 dager – lørdagene fri. Lønningene skulle være vesentlig høyere enn nå, så alle, eller de fleste, kunne bli i stand til å eie sitt lille hus med sin lille have. 14 dagers sommerferie og 8 dagers vinterferie’. Han så for seg stipendier for studiereiser, biblioteker og leseværelser, differensiert lønn etter utdanning og oppgaver. Et Norge og ‘Europas forente Stater’ der vitenskapen skulle sikre en rasjonell utnyttelse av ressursene, og der ‘den åpne dørs politikk’ ga Freia og Marabou europeiske ekspansjonsmuligheter, dem han drømte om før 1920.»
Kanskje aller mest kjent i dag er Throne Holst og Freia for den flotte Freiasalen, og Freiaparken like utenfor. I salen, som alltid har vært Freia-arbeidernes spisesal, henger det 12 malerier av Edvard Munch – mens parken rommer flere skulpturer og er beplantet med fargerike blomster. At disse i sin tid ble anlagt, var alt annet enn tilfeldig. Throne Holst var ikke spesielt kunst- og kulturinteressert, men han ville at arbeiderne på fabrikken skulle trives. For da var de mest mulig produktive, han la aldri skjul på det. Han var en framsynt mann. Den første bedriftshelsetjeneste her til lands fikk han også gjennomført på Freia. Og han fikk bygd noen såkalte arbeiderhjem på Hasle, også dette i tråd med Sam Eydes måte å tenke på.
Skjønt, noen sosialist var han ikke. Han inviterte riktig nok sine arbeidere til å kjøpe såkalte arbeideraksjer – også for at de skulle få en større nærhet til bedriften og dens ve og vel. Dette slo imidlertid ikke an. Fagforeningen ville ikke gå med på dette, og Throne Holst måtte se en av sine kongstanker bli forkastet.
Rudeng skriver om Throne Holst sitt politiske samfunnssystem: «For Ibsen og Throne Holst var alternativet det borgerlige samfunns sosiale forbederlighet, en reformert kapitalisme: ‘Veien til et fuldkomnere samfund’, skrev Ibsen, ‘går ikke gjennom proletariatets seir, men gjennem proletariatets ophør, og en reformert kapitalisme vilde få det til at forsvinde.’»
Johan Throne Holst hadde ikke noe kjærlighetsforhold til den arbeiderbevegelse som han så vokse fram, han betraktet den nok mer som en bremsekloss for industriell utvikling. Derfor er det nesten som en skjebnens ironi at mange av de tankene han forfektet, både om arbeidslivets organisering og samfunnsutviklingen generelt, i dag ivaretas i beste velgående av sosialdemokratiske politikere, uansett hvilke politiske partier de tilhører. Den patriarkalsk innstilte Johan Throne Holst ville antagelig vært en av de fremste til å applaudere den norske velferdsstatens suksess. Trepartssamarbeidet og den norske modellen tror jeg også han ville ha likt. Familien førte hans tanker videre, fabrikken han skapte er ikke i familiens eie lenger – men den består. Den er fortsatt et lite stykke Norge, skjønt langt mindre enn Johan Throne Holst nok ville ha ønsket seg.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes avhull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes