Ni råd og triks til alle som skal holde tale. Mina Gerhardsen med egen taleskrivebok
Mina Gerhardsen kommer fra en familie der det å holde tale var naturlig og har selv vært taleskriver for noen av Norges fremste politikere. Nå vil hun lære bort triks og råd for folk flest.
Mina Gerhardsen har snappet opp taletriks fra både Jens, Jonas og sin egen bestefar, men understreker at det er viktig å finne sin egen stemme
Erlend Angelo
nina.hanssen@lomedia.no
Mina Gerhardsens rykende ferske bok «Å lykkes med taler» er en bok som fri for gamle grekere og amerikanske presidenter og som henvender seg til meg og deg.
– Da jeg begynte å skrive denne boka laget jeg meg en avatar som var modell for de jeg ville nå. Det var en kvinnelig tillitsvalgt over 40 år i et LO-forbund som holder mange taler. Så tenkte jeg at jeg skulle lage en bok som inspirerte henne og andre som holder hverdagstaler, forteller forfatter Gerhardsen over en kaffe på Youngstorget.
Gerhardsen har selv vært LO-medlem hele tiden og gikk nylig fra HK til NTL da hun ble kommunikasjonsdirektør i Norad etter nyttår.
PODKAST: Hør Mina Gerhardsen snakke om boka
Ufarliggjøring
Gerhardsen ønsker å ufarliggjøre det å skrive tale, fordi hun har sett og møtt mange som gruer seg veldig til dette.
– Hverdagstaler er det veldig mange av. Alt fra å legge fram prosjektplan, beretningen på årsmøte eller en sak i borettslaget.
– Målet mitt er å gjøre folk trygg på hvordan de kan formidle budskapet slik at talen når målet. Det er faktisk ikke så mye som skal til for å løfte en tale fra helt grei til veldig god, sier hun.
Og ifølge forskning så er det kun 10 prosent av talen som folk husker i ettertid.
– Da er det viktig å rydde i talen og tenke nøye igjennom hvilke 10 prosent du vil folk skal sitte igjen med og bygge argumentasjonen i talen rundt dette budskapet.
Mina Gerhardsen i studio med Rikke Jeppson
Jan-Erik Østlie
På egne bein
Mina Gerhardsen har jobbet som journalist, har bakgrunn fra frivillig sektor og har vært statssekretær. For henne som vokste opp med foreldre som begge var politisk aktiv og med en bestefar som hadde vært statsminister, så var det med å holde en tale ganske vanlig.
I førsteutkastet av boka hadde hun også noen sitater fra boka «tillitsmannen» som hennes bestefar og tidligere statsminister Einar Gerhardsen skrev, men dette finnes ikke i boka som ligger foran oss. Det er et bevisst valg.
– Jeg er fryktelig stolt av familien min og har jo nevnt i en setning om at bestefar holdt tale på Youngstorget, men er varsom om å bruke de. Jeg ville stå på egne bein og bruke egne erfaringer og lage en praktisk og nyttig bok folk kunne bruke når de skulle holde tale på jobben, i organisasjoner eller i privat sammenheng. Det er mange som er nervøse når de står foran en forsamling, men det er ikke så mye som skal til for at det skal bli en god tale og en god opplevelse, sier hun.
Mina Gerhardsen hadde en kvinnelig LO-tillitsvalgt i tankene da hun skrev boka
Jan-Erik Østlie
Trenger ikke antikkens historie
Boka hennes er helt fri for Pathos, Logos og Ethnos som de fleste andre taleskrivebøker inneholder og henvender seg både til kvinner og menn.
– Man trenger ikke kunne alt om de gamle greske menn og antikkens historie for å skrive en god tale. Mange taleskriverbøker starter med en gjennomgang av retoriske teorier fra det gamle Hellas. Dette tror jeg kan skremme noen. De fleste taleskrivebøker handler også mye om kjente menn og vektlegger de store talene. Jeg har skrevet en talebok til vanlige folk. Det viktigste er at du er trygg på temaet og har respekt for de du snakker til. Da er god forberedelse aller viktigst, sier hun. Hun mener at det å være litt nervøs kan være bra fordi det skjerper oss.
– Det er naturlig å være nervøs. Vi mennesker er redde for sosial utstøtelse. Det henger sammen med at vi i gamle dager var avhengig av flokken for å overleve. Vi er rett og slett redd for å dø, sier hun. Og innrømmer at hun selv har vært så nervøs på talerstolen at hun prata så fort at ingen oppfattet hva hun sa.
– Jeg tenker at det handler om å være så godt forberedt og at man har øvd slik at man også klarer å gjennomføre selv om man er nervøs. Gro Harlem Brundtland hadde ofte en tegnestift i skoa for å kjenne på smerten i stedet for frykten, forteller hun.
Selv lærte hun en del om taleskriving da hun som 13-åring var aktiv i AUF.
– Det første jeg selv lærte var at en god tale skal ha tre komponenter, nemlig situasjonsbeskrivelse, problem og løsning. Du må forklare situasjonen, tydeliggjør problemet og gi en løsning. Men det aller viktigste er at du har et klart mål med talen. Enten det er å vekke engasjement og mobilisere til handling eller å gjøre bestemor glad, sier hun.
Jan-Erik Østlie
Finne egen stil og særpreg
Mina Gerhardsen har aldri skrevet taler for kvinner, men jobbet tett på Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og Thorvald Stoltenberg i mange år.
– De er alle tre svært gode talere, men med helt ulik stil. For mens Jens kunne begeistre folk med en god tabell, så er Jonas mer glad i å fortelle historier og bruke referanser fra litteraturen. Både av mine foreldre og av disse tre lærte jeg deres beste triks, men jeg lærte også viktigheten av å finne talerens stemme og form.
– Når LO eller et politisk parti for eksempel sender ut et forslag til 1.mai tale, så bør dette brukes kun som inspirasjon for de tillitsvalgte som skal holde taler. Man må gjøre det til sin egen med egne historier og variere stemmeleie og styrke på stemmen, sier hun.
Hun trekker frem APs nestleder Hadia Tajik som, ifølge Gerhardsen, er en av Norges beste politiske talere i dag. Andre gode taler nevner hun de to tidligere statsministerne i Sverige og Storbritannia Göran Persson og Tony Blair.
I boka skriver hun litt om Winston Churchill og trekker også frem «drømmetalen» til Martin Luther King Jr «I have a dream» men det er først og fremst en praktisk bok med konkrete tips og råd.
Gerhardsen sier at et annet godt råd er å fremføre talen foran speilet eller for andre før du faktisk går på talestolen.
– Jeg har en 9-årig datter som liker å holde taler i familieselskap. Hun skriver talene selv og til min store glede så ser jeg at hun forbereder seg og øver foran speilet, sier hun stolt.
Påkledning er også viktig
I boka til Gerhardsen er det også et eget kapitell om hvordan man skal kle seg når man skal tale.
– Selv er jeg ikke glad i å gå med kjoler, men da jeg jobbet i kulturdepartementet var det en forventning at man kom i fargerike kjoler og pyntet seg litt når man skulle holde tale på kulturelle ting. En god regel er at man skal skille seg litt ut fra publikum og stå i flomlyset og pynte seg litt ekstra. Dette er det ikke alle som tenker igjennom, sier hun. Men legger til at man bør ha klær man føler seg fin i og ikke blir stressa av.
Om å tale til fienden
Gerhardsen håper boka hennes kan senke terskelen for å holde taler og kan være nyttig for alle som jobber med kommunikasjon enten det er tillitsvalgte, ledere forskere eller andre som ønsker å formidle et budskap. Og da hender det selv at man også møter en forsamling som i utgangspunktet er skeptisk til henne og hennes meninger.
– I slike settinger der det kanskje er en konflikt mellom arbeidstaker og arbeidsgiver eller man taler i en forsamling der folk har andre politiske holdninger er det ekstra viktig å være godt forberedt. Kanskje skal man også se litt på hva som er felles og forener oss og kanskje løsne litt med litt humor i starten. Men det er også viktig å være ærlig på det man er uenige i og opptre ryddig, sier hun. For tillitsvalgte er kapitlet som handler om at det er forskjell på å ha rett og få rett er spesielt interessant.
– De fleste taler skal jo gjøre en konkret jobb. Enten å overbevise folk til å handle eller gi kunnskap. Det er fint å bruke historier, men det bør også være fakta og argumenter for å være troverdig. Dessuten bør man være forsiktig med å bruke powerpoint. Det kan fort bli en krykke, sier hun.
Gerhardsen mener starten og slutten av en tale som er det aller viktigste.
– Det er som en god turner. De avslutter gjerne ikke med å legge seg ned men avslutter med en skikkelig kraftanstrengelse, ler hun.
Her er Gerhardsen ni råd
1. Bestem budskap først og lag resten av talen slik at alle poeng som får være med, bygger opp under hovedbudskapet.
2. Forbered deg ved å vite mest mulig om anledning og tilhørere
Sørg for å vite hvem du skal snakke til, hva de kan og hva de er interessert i, og tilpass innhold og nivå etter det.
3. Ha en fengende start som fanger interessen og klargjør budskapet
4. Ha en tydelig struktur
5. Fortell historier
6. Rydd i manus og ta bort alt som forstyrrer
7. Øv
8. Bruk kropp, stemme og blikk til å forsterke budskapet
9. Avslutt med å ta sats, framfor at luften går ut. Si aldri «takk for oppmerksomheten».
(Kilde: Å lykkes med taler, Mina Gerhardsen, Res publica 2018)