LIV OG LÆRE: I Industri Energis eget bygg drives det uten tariffavtaler.
Martin Guttormsen Slørdal
Kommentar
«Hva skjer når LO selv er kapitalisten?»
Inne på Folkets Hus hyttes det med neven for det organiserte arbeidslivet. På torget utenfor bidrar LOs menn og kvinner til det uorganiserte arbeidslivet.
Når dagen er over, når jobben er gjort på det som med rette er kalt det viktigste politiske verkstedet i landet, LOs kongress, forsvinner 315 fagforeningstopper, journalister og et fullmønstra LO-mannskap tørste ut i Oslo-ettermiddagen.
Rett over gata for bastionen Folkets Hus serveres skummende drikke av uorganiserte ansatte i et milliardbygg eid av fagforbundet Industri Energi.
Denne uka har delegater fra hele landet for første gang på fem år vært samlet i Oslo for å diskutere veien videre, for fagbevegelsen og landet. På dagsorden har framtidas pensjon og framtidas industri stått øverst. Det er ikke småtteri. Og det spares ikke på ordene. LO har makt til å tvinge igjennom mye. Heldigvis, for fagbevegelsen har en hovedrolle i den suksessrike historien om Norge.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil fortsette i tre nye år fram til kongressen igjen er i rytme i 2025. Målene hennes for den perioden er kampen mot ulikheten, det grønne skiftet og å runde én million LO-medlemmer. Skal LO nå den milepælen må den fange ungdommen, og særlig de som jobber innen tjenesteyting i privat sektor. Det mangler bare noen tusen.
Et stort LO er et slagkraftig LO. Men giganten sliter med tilveksten, selv om koronaen fikk noen til å våkne og forstå kraften og tryggheten i fellesskapet. Organisasjonsgraden i Norge er bare på rundt 50 prosent. Halvparten av disse igjen er tilknyttet forbund under den store, røde paraplyen til Peggy på Youngstorget. Under den er det plass til flere.
Mens fire av fem i offentlig tjeneste er organisert, er andelen 38 prosent blant de privat ansatte. I stat og kommune er oppslutninga stabil, oppsiktsvekkende stabil. I offentlig sektor var organisasjonsgraden identisk i 1995 og 2017. I privat sektor siver lufta sakte, men sikkert ut av ballongen. Færre og færre organiserer seg. Dårligst oppslutning finner man blant de som driver med tjenesteyting, innen salg og service. En av fem er organisert.
«Det må utvikles nye kreative løsninger i rekrutteringsarbeidet», heter det i forslaget til nytt organisasjonsprogram. LO sliter med at hvert tredje medlem ikke lenger er yrkesaktiv. I Landsorganisasjons ruller er det over 300.000 som er ute av arbeidslivet. Og det er 10.000 færre yrkesaktive medlemmer enn det var i 1986. Skal LO nå millionen og opprettholde tariffmakta, må den tiltrekke seg flere medlemmer.
«Spesielt fokus må rettes inn på områder med lav organisasjonsgrad og der LO står i fare for å svekkes. Dette innebærer økt innsats i bransjer preget av lav lønn og usikre arbeidsforhold», mener LO sjøl.
Ifølge forskerne i Fafo er det godt over 300.000 uorganiserte innen servicesektoren. Om den andre kilden til vekst, den nye klassen med høyt utdannede akademikere, er kampen langt tøffere. Det er mange om det beinet.
Mandag fikk Ap-legenden Martin Kolberg fagbevegelsens hederspris. Kolberg brukte tida på scenen godt og understreket at det er en helt grunnleggende motsetning mellom kapital og arbeid, mellom venstre og høyre, mellom de som anerkjenner viktigheten av et organisert arbeidsliv og de som ikke gjør det. Som Høyre, som heller kjemper for retten til et uorganisert arbeidsliv. Dagen etter fulgte Industri Energi-bautaen Are Tomasgard opp på vegne av LO-ledelsen og sa at LO vil beskytte arbeidsfolk, sikre fast stillinger og legge til rette for enda mer organisering.
Men hva skjer når LO selv er kapitalisten? Tomasgards eget forbund Industri Energi kjøpte i 2012 bygningene rett over veien for Folkets Hus gjennom selskapet Industri Energi Holding AS.
I februar 2018 åpna det såkalte Youngskvartalet til stor applaus og åtgaum fra byantikvaren og med hederspris fra Norsk Eiendom. For forbundene som flyttet inn, var det nærmest som å innta hellig grunn ved Youngstorget. På gateplan i kvartalet lå det mange unge, hippe spise- og skjenkesteder, som skal sikre den økonomiske bærekraften i milliardinvesteringen.
Under LOs pågående kongress flokker delegatene nettopp hit til praktbygget på hjørnet for å nyte en øl eller fem på ett av sju serveringsstedene. Bak tappetårnene og på kjøkkenet står nettopp de menneskene LO har pekt ut som den viktigste gruppa å nå, unge folk som yter tjenester i privat sektor. Men i Industri Energis eget bygg drives det uten tariffavtaler.
Ledelsen i selskapet som driver barene og restaurantene i bygget, sier «vi er ikke bundet av noen tariffavtale». Det er heller ingen krav fra Industri Energi om dette.
«Vi oppfordrer alle til å benytte plasser med tariffavtale!». Det var meldinga fra Fellesforbundet i Oslo for et par år siden. Men med en organisasjonsgrad på litt over 20 prosent, er det ikke lett å gjøre de rette individuelle valgene som brukere av byen. Eller som utleier, selv om man burde kunne forvente mer. For det er mulig å finne samarbeidspartnere i Oslos uteliv som har tariffavtale for sine ansatte. Men kanskje må ølen bli litt dyrere, eller leia litt lavere. Det kan fort koste å ha prinsipper.
Det er ikke lett, men det burde vært mulig å fylle et bygg eid av fagbevegelsen med virksomhet som underbygger bevegelsens prinsipper. I LO-sekretariatets innstilling til nytt handlingsprogram hylles Oslo-modellen og en myndig offentlig holdning for et anstendig arbeidsliv: «Det offentlige må fortsette å gå foran i arbeidet for et seriøst arbeidsliv. Vellykkede modeller som Oslo-modellen og Telemarksmodellen må legge grunnlaget for en «Norgesmodell», der offentlige myndigheter stiller krav som sikrer faste ansettelser, fagutdanningenes stilling, styrket organisasjonsgrad, lønn etter tariffavtale og bærekraft».
Liv og lære, teori og praksis. LO mener staten skal gå foran, men også LOs forbund må bruke sin eiermakt. For det er et paradoks at mens LOs framtid ligger i servicesektoren, stiller ikke Industri Energi krav til virksomheten i eget hus.
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.
Tri Nguyen Dinh
Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø