Her har Industri Energi investert en halv milliard kroner. Prosjektet får ros
Prislappen for Industri Energis nye hovedkontor er en halv milliard kroner. Nå får de skryt for utbyggingen.
Applaus når forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi klipper snora ved åpningen av forbundets bygg ved Youngstorget i Oslo. Til venstre prosejktleder i Entra Ove Ågedal. I andre enden av snora, Aili Klami, daglig leder Industri Energi Holding.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
Det manglet ikke på notabiliteter da Industri Energis nye bygg ble offisielt åpnet. Industri Energi har overtatt og satt i stand hele kvartalet i Youngstorgets østre hjørne. Tre svært forfalne bygårder er satt i stand og huser til sammen sju ulike restauranter.
Industri Energi erobrer hjørnet av Youngstorget
409 millioner kroner
Forbundet som nesten ikke har medlemmer i Oslo, kjøpte kvartalet i 2012 og flyttet selv inn i den moderne delen av kvartalet i 2016, men nå er hele kvartalet ferdig rehabilitert til en prislapp på 500 millioner kroner.
Arbeidsminister Anniken Hauglie holdt en liten tale, og overrakte blomster. Statsråden hadde ergret seg over at disse bygningene sto og forfalt. Hauglie bor i Oslo og i mange år irriterte hun seg over tilstanden når hun gikk eller syklet forbi.
Byrådsleder Raymond Johansen var partisekretær i Arbeiderpartiet i seks år og hadde hatt utsikt til hjørnegårdene og sett hvordan forfallet hadde grepet om seg. For ham som aktiv i arbeiderbevegelsen hadde Youngstorget en spesiell plass i hjertet og han pekte også på at hjørnegården var en viktig del av Oslo-jødenes historie.
Null skader
Opprinnelig var det Entra Eiendom som eide kvartalet og prosjektleder Ove Ågedal gikk gjennom historien bak. Entra Eiendom har gjennomført prosjektet på vegne av Industri Energi. Han kunne oppsummere at hele byggeprosessen hadde blitt gjennomført med null skader som førte til sykmeldt fravær.
Da forbundsleder Frode Alfheim fikk ordet roste han tidligere forbundsleder Leif Sande for å ha tatt en dristig beslutning når de valgte å kjøpe bygårdene. Han regnet med at dette ville være en god investering for forbundet, et prosjekt hvor det ikke var mulig å tape penger. Under utbyggingen hadde Industri Energi vært svært opptatt av at spillereglene i arbeidslivet ble fulgt, og det kunne han oppsummere at det var de blitt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie hadde med blomster da hun kom for å gratulere forbundsleder i Inudstri Energi, Frode Alfheim, med det nye bygget ved Youngstorget.
Torgny Hasås
«Energy shot»
Også byantikvar Janne Willberg kom med en hilsen ved åpningen. Da Industri Energi kjøpte kvartalet var situasjonen «ganske prekær». Det var spørsmål om husene i det hele tatt kunne reddes. Nå når prosjektet var ferdig kunne ikke byantikvaren få fullrost byggherren nok.
– Dette er mønsterprosjekt når det gjelder samarbeid med byantikvaren for å få gjennomført et slikt prosjekt, slo hun fast.
– Takket være dette prosjektet har hele Youngstorget fått et «energy shot», og det passer bra til forbundsnavnet, Industri Energi.
Så var det tid for forbundsleder Alfheim å kutte snora. Før de stolte eierne kunne ta forsamlingen med på omvisning. Rudolf Reim som er kreativ leder i Made In Oslo viste fram alle serveringsstedene som de eier sammen med de som driver serveringsstedene. Hjørnet mot Youngstorget ville vært et attraktivt sted for mange kjeder, men Made In Oslo ville ha egne genuine restauranter. Det har de fått og ifølge Reim går serveringsstedene bra, til tross for at de ikke fikk med seg hele julebordsesongen.
Industri Energi har prøvd å påvirke de nye restaurantene til å inngå tariffavtale. Ifølge Fellesforbundet er det ennå ikke inngått noen tariffavtaler ved noen av de sju restaurantene.