JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mange har helt glemt hvordan det er å gå med munnbind. For Eirik Næss er det fortsatt en del av hverdagen. 

Mange har helt glemt hvordan det er å gå med munnbind. For Eirik Næss er det fortsatt en del av hverdagen. 

Jens Marius Sæther (Dagsavisen)

Koronavaksinen virker ikke på Eirik. Nå nærmer han seg 850 dager i isolasjon

Heller ikke i år kan Eirik Næss (41) dra på sommerferie eller bevege seg rundt i samfunnet.09.07.2022
07:00
01.08.2022 11:04

Dagsavisen

– Jeg kom hjem 11. mars 2020 klokka 16.20 – og siden har jeg vært hjemme.

En samtale med postmannen fra Oslo starter gjerne med en oppdatering på hvor mange døgn han har levd i isolasjon. Han har en app på telefonen som gir ham en rask oversikt over antallet minutter, dager og år han har vært fanget i sitt eget hjem.

Men i motsetning til en fange i fengsel, har han ennå ikke en dato han kan telle ned til.

Siden mars 2020 har Næss stort sett holdt seg hjemme i sokkelleiligheten i Oslo. Det hender han går til butikken, men bare grytidlig om morgenen eller rett før den stenger. Og alltid med munnbind. I snart 850 dager har han levd slik.

Julaften, 17. mai og andre merkedager har han feiret med familie og venner. På Teams.

– Jeg må ta det med galgenhumor ellers hadde jeg havnet på et sted med myke vegger og et digert belte rundt magen. Men å håndtere det psykososiale – det er jo noe som selvfølgelig setter spor, også hos meg. Jeg er onkel til tre. Etter at pandemien brøt ut, har jeg sett dem én gang. Da satt de i en bil. Det er et visst alvor i dette.

Eirik Næss har levd isolert helt siden koronapandemien brøt ut. Siden han er i en risikogruppe og vaksinene ikke virker på ham, har han valgt å holde seg unna folk. 

Eirik Næss har levd isolert helt siden koronapandemien brøt ut. Siden han er i en risikogruppe og vaksinene ikke virker på ham, har han valgt å holde seg unna folk. 

Jens Marius Sæther (Dagsavisen)

Seks koronavaksiner

Næss er nyretransplantert og i en risikogruppe. Da koronapandemien brøt ut i Norge, fikk han streng beskjed av legen og spesialistene på Rikshospitalet om å holde seg hjemme.

41-åringen har jobbet i Posten siden 1997 og har klart å stå i full jobb til tross for at han er transplantert og har en rekke andre store helseplager. Gjennom pandemien har både Nav og arbeidsgiveren støttet at han må følge legenes råd om å holde seg hjemme.

Dagsavisen skrev om Næss i januar. Han hadde da tatt fire vaksinedoser. Ingen hadde gitt effekt. Kroppen dannet ikke antistoffer.

Nå har han tatt to til. Den femte dosen ga heller ingen effekt. Han har ennå ikke fått svar på hva som er resultatet etter den sjette dosen, men han har ingen tro på at den vil gi beskyttelse.

– Jeg tar medisin hver tolvte time som senker mitt immunforsvar for å ivareta transplantatet. Når du har et ikke-eksisterende immunforsvar og heller ikke har hjelp av vaksinene, da er du ikke motstandsdyktig – det er derfor det kan gå verre for sånne som meg.

Det finnes ikke nasjonal statistikk på hvor mange som ikke har hatt effekt av koronavaksinene. Folkehelseinstituttet (FHI) kan heller ikke gi et anslag. Det er derfor umulig å si hvor mange som er i samme situasjon som Næss.

Men det er mange som nå er bekymret. Den siste tida har antallet innleggelser økt igjen, og sist uke ble det registrert mer enn 50 koronarelaterte dødsfall. Økningen i smitte og innleggelser skyldes ifølge FHI den nye omikron-varianten BA. 5 og at immuniteten i befolkningen er svekket.

Den nye omikron-varianten har vist seg å være mer smittsom, og FHI tror antallet sykehusinnleggelser vil øke i ukene som kommer.

– Det er med på å forsterke alvoret. Dette er ikke over. Om den nye varianten er mild eller ikke, så er det uansett vesentlig mer risikabelt for folk som meg, som ikke er motstandsdyktig i det hele tatt. Det er ikke bare gamle som dør av dette, sier Næss.

Kampen mot staten

Det er ikke bare isolasjonen og helsesituasjonen som har vært vanskelig for Næss etter at pandemien brøt ut. Etter ett år på sykepenger, måtte han gå over på arbeidsavklaringspenger, noe som betyr at han har gått ned 34 prosent i inntekt. Siden han jobber i et lavlønnsyrke, har det satt ham i en vanskelig økonomisk situasjon.

Næss har regnet på hvor mye det har kostet ham så langt.

– Jeg skjønner ikke at mitt bidrag til denne dugnaden skal være på over 200.000 kroner. Regningene blir ikke mindre, de går ikke ned 34 prosent. De går opp, og nå har jeg brukt opp alt jeg har av midler.

Han forteller at han har vært i jobb siden han var 13 år og betalt sin skatt.

– Skal det være sånn? Er det dette man skal få når man trenger hjelp?

Arbeidsavklaringspenger er en stønad som gis til personer, som på grunn av skade eller sykdom, har behov for hjelp fra Nav. Målet er at Nav sammen med personen som mottar ytelsen, skal avklare muligheten for å komme i arbeid.

For Næss er ikke det en relevant problemstilling. Han har jobb, og planen er å vende tilbake så raskt han har beskyttelse mot korona. Det var dette han tok opp i den forrige saken Dagsavisen skrev om ham.

– Jeg har ikke lyst til å fremstå som en sutrekopp, men jeg mener det blir feil at jeg skal tape såpass mye i inntekt. Hadde jeg tjent én million i året, så skulle jeg ikke sagt noe, men jeg jobber i et lavlønnsyrke, uttalte Næss.

Både Rødt og Frp reagerte på saken. Frp mente det var uholdbart at han skulle straffes økonomisk fordi han er i en risikogruppe og tok opp saken i Stortinget. Men det har ikke skjedd noe.

Tilbakemeldingen fra Ap-statssekretæren i Arbeids- og inkluderingsdepartementet var at det også kan være «slik i andre sammenhenger at mennesker blir forhindret fra å gå på jobb på grunn av sin helsesituasjon i mer enn ett år».

Næss mener regjeringen ikke forholder seg til sakens kjerne og at det er dypt urettferdig at noen må bære en mye større byrde enn andre fordi de er i en risikogruppe.

– Her har vi en helt ekstraordinær situasjon på grunn av pandemien. Hele poenget er at jeg har en jobb. Jeg har ikke behov for å bli avklart mot arbeid. Det er ikke så mange mennesker dette gjelder, og jeg mener det må gå an å finne en ordning som gjør at folk som er i samme situasjon som meg, kan få sykepenger fram til de er tilbake i jobb. Det er ingen skam å snu!

Eirik Næss har stort sett holdt seg hjemme. Men det hender han tar seg en tur ut, og da helst til områder hvor han kan være i fred.

Eirik Næss har stort sett holdt seg hjemme. Men det hender han tar seg en tur ut, og da helst til områder hvor han kan være i fred.

Jens Marius Sæther (Dagsavisen)

Voldsomme smerter

Gjennom hele pandemien har han savnet bedre informasjon til dem som ikke har fått beskyttelse gjennom vaksiner. I Norge er det flere titalls tusen mennesker som går på immundempende medikamenter, og Næss mener myndighetene har gjort for lite når det gjelder å følge opp dem som ikke kunne leve et normalt liv da samfunnet åpnet opp.

I tillegg til å være nyretransplantert, har 41-åringen en sjelden nevropatisk diagnose som fører til at han må leve med svært sterke smerter døgnet rundt. Massasje, infrarød sauna og opphold i varmtvannsbasseng hjelper som symptombehandling, men det er det blitt lite av etter at han måtte isolere seg. Smertene har derfor økt.

På grunn av sine diagnoser får han være på et rehabiliteringssenter noen uker i året. Det har vært spesielt viktig for ham under pandemien, og han har hatt et sterkt ønske om å være mer på dette senteret fordi han får god helsehjelp der. Rehabiliteringssenteret tar smittevern på det største alvor, og det er derfor også et sted det er lettere for ham å være sosial.

Næss har lagt ut av egen lomme for å få noen flere dager på senteret, men i år har han ikke hatt råd til det siden han har tapt så mye i inntekt.

Han er heller ikke fornøyd med hvordan Folkehelseinstituttet (FHI) har fulgt opp de mest utsatte. Etter at han hadde tatt fire doser av koronavaksinen, måtte Næss vente i flere måneder før FHI ga klarsignal til at han kunne få en femte og sjette dose med kort intervall, som legene på Rikshospitalet hadde anbefalt.

Dette var i starten av mars. Han forsøkte gjentatte ganger å få kontakt med FHI, men fikk ikke noe klart svar på problemstillingen. Dagsavisen tok også kontakt og fikk etter hvert til svar at det var åpnet opp for én oppfriskningsdose når behandlende lege «så grunn til det hos dem med særlig svekket immunforsvar». FHI åpnet altså ikke opp for at Næss kunne få to doser med et kort intervall imellom.

Men noen få dager etter at FHI skrev dette, fikk Næss plutselig beskjed om at han kunne få dosene likevel, og i begynnelsen av mai bekreftet FHI overfor Dagsavisen at det var åpnet for at det kan gjøres individuelle vurderinger av behandlende lege.

For Næss er det uforståelig at det gikk så lang tid før FHI åpnet for at spesialisthelsetjenesten selv kunne vurdere videre vaksinasjon for dem med alvorlig svekket immunforsvar.

– Hvorfor skulle jeg følge det ordinære vaksinasjonsprogrammet så lenge? Jeg mener jeg burde blitt overført til spesialisthelsetjenesten etter at den første dosen var satt og det viste seg at kroppen ikke dannet antistoffer. Da ville jeg fått vaksinene hurtigere og fått bedre oppfølging.

09.07.2022
07:00
01.08.2022 11:04Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Anita Arntzen

Dette yrket har Norges høyeste sykefravær

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Aslak Bodahl

Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Anita Arntzen

I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Leif Martin Kirknes

Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»


Flere saker