Moxnes bør slippe kollegene sine fri fra den partipolitiske selvskadinga som nå pågår. Saken kan bli en belastning for lokalpolitikere som skal stå på stand, skriver Synnøve Vereide.
Leif Martin Kirknes
Kommentar
Bjørnar Moxnes bør gå
Partilederen snublet. Nå bør han gi fra seg stafettpinnen, mens Rødt enda har kondis til å løpe videre.
Det er bare litt over to måneder siden Bjørnar Moxnes ble gjenvalgt som partileder på Rødts landsmøte. For en uke siden ville det være utenkelig at Moxnes ikke skulle lede partiet sitt gjennom valgkampen som venter. Nå blir det stadig vanskeligere å se hvordan han skal kunne gjøre det.
Mandag kveld publiserte VG en video som kom på toppen av en allerede tragisk sak. Videoen kunne i beste fall bidratt til å avkrefte påstander og roe gemyttene i offentligheten. Det ser dessverre ikke ut til å være tilfellet.
«Videoen forandrer ingenting», lød likevel ordene fra partiets 1. nestleder, Marie Sneve Martinussen, i går kveld. Responsen har overrasket flere, men kanskje burde vi ikke være så overrasket likevel. At bordet fanger er jo en kjensgjerning. Rett før videoen kom ut hadde nestlederen dessuten slått fast at et samlet landsstyre fortsatt hadde tillit til Moxnes.
Det at nye detaljer i saken er blitt tvunget fram gradvis og stykkvis, gjør det utvilsomt vanskelig å skulle sette strek for når denne tilliten eventuelt skal opphøre.
Fram til nå har partifellene vist sterk lojalitet ved å slå ring rundt Bjørnar Moxnes. Men selv om partiet klamrer seg fast til sin leder, betyr ikke det at lederen bør klamre seg fast til sin posisjon.
Da Moxnes møtte pressen lørdag formiddag, sa partilederen at han ikke gikk tilbake til butikken med solbrillene fordi han var livredd for «å påføre skade på partiet» og for at det skulle «bli en svær sak». Han sa også at han hadde vært redd for å «skape trøbbel for mange andre folk».
Hvis Moxnes mener alvor med disse ordene, burde han nå ta ansvar og tre til side som partileder. På denne måten vil han la kollegene sine slippe fri fra den partipolitiske selvskadinga som nå pågår.
For realiteten er dessverre den at solbrillene fra Hugo Boss nå kaster skygge – ikke bare over Moxnes selv, men også over partiet og politikken. Hele saken tærer nå på troverdigheten til Rødt.
Hvis partilederen nå setter partiet først, vil han kanskje også klare å lette litt på den belastningen han utvilsomt kjenner på personlig. Moxnes har stått i et enormt press de siste dagene, og det burde ikke overraske noen at han nå er sykemeldt.
Selv om skandalen er selvforskyldt, burde både folk og medier være forsiktige med å livnære seg på skadefryd.
Det betyr selvsagt ikke at Moxnes er fritatt for kritikk. Alle mennesker kan gjøre feil, men vi kan – og bør – forvente mer av en priviligert politiker som lønnes av folket. Ikke minst gjelder dette når vedkommende selv har vært en nådeløs kritiker av andre politikere som har tabbet seg ut.
Denne gangen var det Moxnes som ble utsatt for en stresstest han ikke bestod. Hvor i løypa han først feilet, kan ingen vite sikkert. Likevel, og som flere har påpekt: En god leder må evne å holde hodet kaldt og ta kloke beslutninger – også i vanskelige og pressede situasjoner.
Partilederen hadde flere muligheter til å ta kontroll over narrativet. Først gjennom handling, deretter med ord. Det gjorde han ikke. I stedet for snublet han, både én og to og tre ganger.
Det fremstår nå som om planen til partiet er at Moxnes skal tre inn i rollen som partileder igjen etter at han har vært sykemeldt i 14 dager. Det er en optimistisk plan, og det er virkelig et kunststykke hvis de får til dette.
Det er forståelig at partiet ikke ønsker å tvinge Moxnes til å gå. Derfor burde partilederen selv ta ansvar og gi fra seg stafettpinnen frivillig. Selv om Rødt i mange år var et ettmannsparti, har Moxnes ikke begått den feilen det er å gjøre seg selv uerstattelig.
Han har gitt rom slik at andre i partiet har fått vokse og blomstre, og dermed bygget et sterkt politisk lag rundt seg.
Trioen Marie Sneve Martinussen, Sofie Marhaug og Mímir Kristjánsson har for lengst blitt Rødts ansikter utad når partiet skal markere seg. Partiet har med andre ord flere gode lederkandidater som er klare til å ta over.
Selv om Moxnes skammer seg nå, har han ingen grunn til å skamme seg over prosjektet han etterlater seg hvis han velger å gå av. Partiet har en sterk posisjon før det kommende kommunevalget.
I løpet av de siste fire årene har medlemsmassen økt fra 4000 til 14.000 medlemmer, og Rødt stiller med lister i hele 171 kommuner. At de tre nevnte partiprofilene representerer Kirkenes, Stavanger og Bergen, er også en styrke.
Det er selvsagt ikke ideelt med et brått lederskifte så kort tid før valget. Moxnes bør likevel spørre seg om han, ved å bli sittende, bidrar til at valgkampen blir vanskeligere for lokalpolitikerene ute i landets kommuner. De risikerer nå å måtte svare på spørsmål om partilederen, fremfor å bruke tiden på å snakke om de politiske sakene.
Vitsing og harselering rundt solbrilletyveriet kan også fort bli en belastning for fotsoldatene som skal stå på stand i gater og på torg.
Det er selvsagt ikke mulig å spå hvilken innvirkning denne saken kan ha på valget. Likevel er det ikke utenkelig at den kan slå negativt ut på oppslutningen, spesielt hvis Moxnes blir sittende og støyen vedvarer.
Selv om Moxnes ble tatt med buksene nede, og attpåtil med solbrillene i lomma, tyder alt på at han fortsatt har en høy og rød stjerne internt i partiet. Vi skal derfor ikke se bort i fra at det senere vil dukke opp nye etapper han kan løpe.
Hvis han nå velger å gå.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie