Kommentar
Bonus er urettferdig
Frp-nestleder Terje Søviknes vil forsøke bonusordninger for å få ned sykefraværet.
Terje Pedersen / NTB
Å gi bonus til arbeidstakere som har lavt sykefravær blir å innføre kutt i sykelønna bakveien.
kjell.werner@anb.no
Frp-nestleder Terje Søviknes vil forsøke en bonusordning for å få ned sykefraværet i Bjørnafjorden, hvor Søviknes er ordfører.
Han ser for seg en ordning der kommunalt ansatte som holder seg friske, skal få litt ekstra betalt. Søviknes er inspirert av tilsvarende bonus-ordninger i privat sektor.
Bakteppet er det høye sykefraværet og debatten rundt sykelønnsordningen, som nå har ført til at det er knute på tråden mellom LO og NHO. «Vi ønsker å belønne de som står i jobben og som ofte må ta ekstrabelastningen», sier Søviknes til Bergens Tidende.
Kommunedirektøren i Bjørnafjorden har fått i oppdrag å utrede hvordan en bonusordning kan se ut. Bonusen kan være individuell og/eller kollektiv.
Det er ekstra interessant å merke seg at styrelederen i kommuneorganisasjonen KS, Gunn Marit Helgesen (H), er åpen for «nær sagt alle nye forslag for å få ned sykefraværet». Hun stiller seg derfor ikke avvisende til bonusordninger. «Men det er viktig hvilke kriterier og premisser som blir lagt til grunn», presiserer hun overfor Klassekampen.
Det blir ikke lett å finne et «rettferdig» system for slike bonuser. Hvor lavt må fraværet være for å få et tillegg i lønna? Må det være null dager? Eller er eksempelvis tre fraværsdager i løpet av ett år innafor? Eller 20 dager? Og mister man i tilfelle bonusen dersom det blir 21 dagers sykefravær?
Individuelle bonuser i arbeidslivet er en uting. Kollektive ordninger er bedre. Da kan for eksempel alle ansatte på en sykehjemsavdeling få bonus, uavhengig av den enkeltes sykefravær, dersom hele avdelingen klarer å redusere sykefraværet til et fastsatt nivå.
Sykefraværet har økt de siste årene, og det er nå høyere enn det var før pandemien. Psykiske lidelser bidrar mest til økningen. Statistikken forteller at sykefraværet nå er 7,2 prosent. Sykefraværet er høyest innen helse og omsorg.
Mange vil sikkert bli besnæret av bonustanken, ved første øyekast. Men å gi bonus til arbeidstakere som har lavt sykefravær blir å innføre kutt i sykelønna bakveien. Det blir i realiteten å jukse med ordningen som sikrer full lønn under sykdom. Og det legger indirekte et press på mange til å gå på jobb selv om de ikke er helt friske.
Vi må se på årsakene til at så mange arbeidstakere er for syke til å gå på jobb. Det lange fraværet er utfordringen. Bonuser er derfor ikke rett medisin.