JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Den store pensjonsbløffen»

I stedet for å øke pensjonsalderen bør vi heller diskutere og hvilke nye velferdsreformer som gir folk bedre liv, skriver Erik J. Jørgensen.

I stedet for å øke pensjonsalderen bør vi heller diskutere og hvilke nye velferdsreformer som gir folk bedre liv, skriver Erik J. Jørgensen.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Nestleder i Unge Høyre, Håkon Snortheim, skriver på NRK Ytring 2. november at besteforeldregenerasjonen er i ferd med å dra stigen opp etter seg, og mener det er på tide å heve pensjonsalderen.

Pensjonsreformen skapte 2000-tallets største løgn og ran ovenfor de kommende generasjoner. Det ble konstruert en sannhet om at ettersom vi lever lengre, må vi også jobbe lengre. Som om ikke det har vært tilfellet de siste hundre årene at vi lever lengre. Til tross for økt levealder har pensjonsalderen blitt satt ned, også før vi fant oljen.

Så er det virkelig er slik at vi må jobbe lengre, eller er det bare noen som ønsker at vi skal det?

Snortheim setter en sammenheng mellom inntekter til oljefondet og utgifter til alderspensjon, noe som ikke er et nytt fenomen. Denne sammenhengen er også presentert som et skremselsbilde for å få gjennomslag for den svært usosiale Pensjonsreformen. Kanskje noen husker en haikjeft som ble brukt for å illustrere denne «faren» vi hadde i vente, der grafen på utgiftene skøyt i været samtidig som inntektene falt dramatisk.

De dystre framtidsutsiktene for oljeinntektene til finansdepartementet for 20 år siden har fram til nå slått helt feil på et tallmessig grunnlag, men det er en annen debatt. I stedet for mener jeg det er rart at ikke flere stiller spørsmål til hvorfor man ikke heller ser på forholdet mellom brutto nasjonalprodukt og økningen i utgifter til alderspensjon. Kanskje er det fordi vi da vil se at det slettes ikke er noe dyster framtid vi går i møte.

Som alt annet handler dette også om prioriteringer og omfordeling. Det er helt klart at vi ikke har råd til framtidens pensjoner dersom politikerne på Løvebakken fortsetter å kutte i skattene til de rikeste.

Jeg er helt enig med Snortheim i at politikerne i framtiden må prioritere penger på klimatiltak. Men han snubler når han i neste avsnitt viser til Perspektivmeldingen som forventer at vi skal fortsette å øke forbruket vårt fram mot 2060, og later som at vi ikke har noe alternativ. Kanskje vi heller skulle vurdert å bruke den økte velstanden på pensjon og arbeidstidsreduksjon i stedet for å øke forbruke vårt i det uendelige.

I stedet for å heve pensjonsalderen oppfordrer jeg heller Snortheim og andre interesserte til å finne fram Norsk offentlig utredning 9A fra 1987 tidligere statsminister Kåre Willochs fra Høyre utredet å ytterligere sette ned pensjonsalderen til 60 år.

Jeg ser ikke dystert på framtiden. I stedet for å øke pensjonsalderen bør vi heller diskutere og hvilke nye velferdsreformer som gir folk bedre liv. Det er ikke nødvendigvis ved å tvinge eldre til å jobbe til de er 70 år eller lengre. Vi har alle et liv vi skal rekke å leve, og det er politikernes oppgave å sørge for at den økte verdiskapningen og velstanden i samfunnet omfordeles og kommer oss alle til gode.

Warning
Annonse
Annonse