JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Det er for tidlig allerede nå å avlyse lønnsoppgjøret», skriver Kjell Werner

Norsk Industris Stein Lier-Hansen vil avlyse årets lønnsoppgjør. Fellesforbundets Jørn Eggum mener det er for tidlig å trekke en slik konklusjon.

Norsk Industris Stein Lier-Hansen vil avlyse årets lønnsoppgjør. Fellesforbundets Jørn Eggum mener det er for tidlig å trekke en slik konklusjon.

Eline Lønnå

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Årets lønnsoppgjør er satt på vent til høsten.
Mye kan forandre seg på tre måneder.

kjell.werner@anb.no

Korona-krisen har nemlig snudd opp ned på de økonomiske utsiktene. Nå antydes det fra arbeidsgiverhold at arbeidstakerne må vente til neste år. Usikkerheten er for stor, og mange bedrifter sliter alvorlig. Men Fellesforbundets Jørn Eggum mener det er for tidlig å avlyse årets lønnsoppgjør.

I år var det tid for et hovedoppgjør, og toppene i Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri satte seg ved forhandlingsbordet 10. mars. To dager senere slo regjeringen korona-alarm, og Norge fikk en ny hverdag. Mange bedrifter ble pålagt å stenge ned, atter andre fikk kraftig fall i omsetningen. Nå blir det underskudd og røde tall i bedrift etter bedrift.

Følg oss på Facebook

Dermed ble lønnsforhandlingene avbrutt. Planen er at partene skal møtes igjen 3. august for å bli enige om veien videre. Norsk Industris Stein Lier-Hansen er klar på at gjeldende tariffavtale bør forlenges fram til våren 2021. Da blir det altså ikke noe lønnsoppgjør i år for noen. Også offentlig sektor må i så fall vente til neste år. Frontfaget i industrien skal nemlig være bjellesau og legge malen for de øvrige avtaleområdene.

Før korona-krisen traff oss lå det an til et rimelig godt lønnsoppgjør. Jørn Eggum sa da at lønnsveksten burde bli nærmere fire enn tre prosent. Stein Lier-Hansen svarte med at han ville se to-tallet. Med en forventet prisvekst på 1,5 prosent lå det an til god reallønnsøkning. Men det var da, og ikke nå. Vi må være forberedt på smalhans i lang tid. Da gjelder det å fordele rettferdig.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Bråbremsingen av norsk økonomi savner sidestykke i moderne tid. Norge er inne i en lavkonjunktur som vil vare i flere år. Den rekordhøye arbeidsledigheten vil naturlig nok sette preg på et lønnsoppgjør. Nå gjelder det å berge og trygge arbeidsplasser. På den annen side er det en del bedrifter som gjør det godt. Dagligvarehandelen går så det suser, og i noen industribedrifter kan det være rom for lokale tillegg.

Samtidig er det forventninger om lønnstillegg i offentlig sektor. Dette spenningsfeltet kan sette det indre samholdet i fagbevegelsen på prøve. Industriens tåleevne må være krittstreken for lønnstilleggene. Frontfagets rolle er viktigere enn på lenge. Her må det ikke bli strekk i laget. Det vil fort svekke industriens konkurranseevne i forhold til andre land. Fagbevegelsens styrke er at samhold gjør sterk.

Norsk fagbevegelse har vist evne til å ta ansvar i nedgangstider. Det kan vi forvente også i år. Men det er for tidlig allerede nå å avlyse lønnsoppgjøret. Mye kan jo forandre seg på tre måneder. Begge parter må ha litt is i magen.

Annonse
Annonse