JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Endelig lytter regjeringen til vanlige folk!»

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Nå er det opp til arbeidsgiverne å ta lønnsstøtteordningen i bruk, framfor å permittere ansatte og svartmale ordningen, skriver Merethe Solberg.

Nå har de fått på plass en lønnsstøtteordning som er bra. En ordning som viser at nå er det vanlige folks tur. Det var viktig at en slik ordning kom på plass før jul, og at arbeidsgivere som har sendt ut permitteringsvarsler, kan trekke dem tilbake.

Jeg skal ikke påstå at veien til den gode lønnsstøtteordningen, slik det er fremstilt i media, ser ut til å ha vært enkel. Sånn er det når en foreslår nye ordninger. De må ofte justeres, og her har regjeringen lyttet og forbedret ordningen ytterligere.

Lønnsstøtteordningen er en ordning som vil gjøre det lettere for de fleste innenfor hotell- og restaurant å beholde sine ansatte i arbeid framfor å permittere. Det er allerede flere hoteller som velger å benytte seg av ordningen, og velger å beholde alle sine ansatte i arbeid ved å gi dem kurs og kompetanseheving. Ved å benytte seg av lønnsstøtteordningen, sørger de for at ansatte har en tilhørighet og en arbeidsplass å komme til hver eneste dag, til tross for strenge restriksjoner.

Å være permittert for lenge og gjentatte ganger kan være belastende for mange. Arbeidsgivere som velger å bruke lønnsstøtteordningen viser at de bryr seg om hver og en ansatt. De viser at de ønsker å ha egne ansatte i arbeid, og at det ikke bare er kroner og øre som teller. Det er de ansatte som er den store verdiskapningen i en bedrift.

Jeg har også sett at flere er uenige i at arbeidsgivere ikke kan motta lønnsstøtte og permittere samtidig. Jeg mener at arbeidsgiver må ha alle i jobb for å motta lønnsstøtte.

Det vi har sett gjennom pandemien under den blåblå regjeringen er at bedrifter har mottatt støtte, beholdt ledelsen i arbeid (den dyreste arbeidskraften) og permittert de (lavtlønnede) ansatte. Med denne lønnsstøtteordningen kan ikke bedriftene permittere de ansatte og beholde ledelsen i arbeid, samtidig som de mottar støtte. Her vil det bli tydelig hvilke bedrifter som faktisk tenker på sine ansatte.

Forrige uke så jeg en lønnsstatistikk som viste at lønningene i hotell- og restaurant økte med 2 prosent fra året før. Jeg kan ikke huske at medlemmene jeg representerer økte lønna sin med 2 prosent mens de var permitterte. Igjen viser det at mange av bedriftene gjennom pandemien valgte å beholde de best betalte, samtidig som de permitterte vanlige folk: de ansatte på gulvet, bedriftenes verdiskapning.

Det er de samme arbeidsgiverne som nå roper høyest om at lønnsstøtteordningen ikke er fleksibel nok. Det et de samme arbeidsgiverne som fikk støtte under den forrige regjeringen, samtidig som de permitterte sine ansatte. Det er de samme arbeidsgiverne som har benyttet koronapandemien til å sette ned sine egne ansatte i stilling, med beskjed om at det er nødvendig på grunn av driften og pandemien. Det er de samme arbeidsgiverne som konstant utnytter fleksibiliteten og vennligheten til sine ansatte dag inn og dag ut. Det er de samme arbeidsgiverne vi fryktet kom til å «rydde» (bli kvitt de syke, brysomme for å nevne noen) i staben sin – noe de gjorde med begrunnelse i pandemien.

Jeg leser på E24 om Foodora som trenger 400 nye bud før nyåret, på grunn av de nye strenge restriksjonene. Foodora henter mat fra restauranter som de leverer til kunder. Hvis etterspørselen har økt hos dem, vil det si at flere restauranter fortsatt produserer mat og fint kan benytte seg av lønnsstøtteordningen, og beholde alle sine ansatte i arbeid. Jeg forstår at det ikke vil være fulle hus og at det ikke er arbeid til alle. Vi vet at det er mange ufaglærte i denne bransjen, og dette vil være en fin anledning til å øke kompetansen og tilby kurs og ta fagbrevet. Rett og slett ta tilbake yrkesstoltheten og vise at dette er arbeidsplasser hvor en kan få en utdannelse. Det er mange som bare skal innom å jobbe ekstra i bransjen, men som elsker jobben sin og blir værende i mange år. Hvorfor ikke gi dem en mulighet til å ta et fagbrev?

Jeg forstår at det for utelivsbransjen kan være krevende, men ikke umulig. I første omgang er det snakk om strenge restriksjoner en periode nå i julen, men ingen vet hvor lenge det varer. Nå får de dekket tapt varelager, som er positivt, men også her vil det være mulig å kurse de ansatte, øke kompetansen og gi de ansatte en hverdag hvor de kommer seg på jobb framfor å sitte hjemme. Jeg har lest artikler om hvordan mange av de ansatte har det og den usikkerheten situasjonen setter dem i. Derfor er det ekstra viktig at de har en arbeidsplass å gå til framfor å sitte hjemme og føle på frykten for hva som er det neste.

Nå har regjeringen med innspill fra partene i arbeidslivet laget en god og nødvendig lønnsstøtteordning. Nå er det opp til arbeidsgiverne å ta den i bruk, framfor å permittere ansatte og svartmale ordningen. Dette er en ordning som tar vare på vanlige folk i arbeid!

Les også: Hotellkjedene droppar permitteringar: – Vi kunne ikkje fått ei betre nyheit no før jul, seier tilsette

Annonse
Annonse