JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Er det greit at noen tjener penger på en krise?»

En løsning kunne vært å innføre en skatt på strømproduksjon, skriver Egil Martin Solberg.

En løsning kunne vært å innføre en skatt på strømproduksjon, skriver Egil Martin Solberg.

Kai Hovden

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norske kraftprodusenter tjener nå uforholdsmessig mye på strømkrisen.

Hvorfor det er slik og hvordan vi har havnet i denne situasjonen er for så vidt uinteressant. Spørsmålet er om det er greit at kraftprodusentene skal tjene enorme summer på en krise?

Jeg mener at svaret må være nei og at regjeringen derfor må foreta seg noe for å hindre at så skjer. Det snakkes om rettferdig fordeling, og da må jeg spør; er dette rettferdig?

En løsning kunne da vært å innføre en skatt på strømproduksjon, i samme ånd som petroleumsskatten. Dette er snakk om norske naturressurser eiet av folket og dermed burde det ikke være så vanskelig å rettferdiggjøre en slik skatt også på strøm.

Petroleumsskatten er på rundt 78 prosent totalt. En slik skatt ville gitt staten de midlene som er nødvendig for å finansiere en strømstøtte for alle, inklusive alle bedrifter, uten at inflasjon og renter påvirkes. Da ville vi også ha sikret en mekanisme mot fremtidige kriser av dette slaget.

Innsikt: Så høy kan strømregninga bli i januar

I Norge har bedriftene et høyere kostnadsnivå på alle andre varer. Uten fordelen med lave strømpriser, utfordres mange fremtidige investeringer her i landet. Investeringer vi er helt avhengige av for å lykkes med det grønne skiftet.

Derfor er det også så viktig nå at regjeringen er handlekraftig og finner løsninger som næringslivet og investorer føler seg trygge på. Tilliten er tynnslitt med den tiden regjeringen har brukt frem til nå. Det de kommer med etter hvert, må skape tillit og motivere til investeringer - ellers taper vi alle sammen.

Derfor er det også så farlig å snakke om at en strømstøtte for næringslivet skal "treffe godt", at noen skal holdes utenfor. Alle må selvfølgelig få den samme støtten. Dersom noen går med overskudd, skal ingen straffes for det. Det er ikke straffbart å lykkes.

Det norske folk og norske bedrifter har i mange år jobbet med energieffektivisering. Det er ingen som sløser med strømmen fordi den er billig her i landet. Den påstanden er sterkt overdrevet. Dette handler om å ta samfunnsansvar og det opplever jeg at de aller fleste faktisk gjør.

Vi kildesorterer, stiller opp frivillig for strandrydding, bruker sparedusj og stadig flere bedrifter er blitt Miljøfyrtårn de siste 20 årene.

Vil man stimulere til ytterligere tiltak, må man bruke like mye gulrot som pisk.

Aktuelt: Vedum lover strømstøtte i hele 2023

Annonse
Annonse