Utdanningsarenaen for teknologi- og industrifag (TIF) er fortsatt, i all hovedsak, verkstedet på skolen. Er dette hensiktsmessig i 2020?
Leif Martin Kirknes
Kronikk
«Gaver til yrkesfagene er ingen varig løsning»
Forslaget om at stat og næringsliv gir yrkesutdanningen sårt tiltrengt utstyr som gave, er en kortsiktig løsning på et systemproblem. Samlokalisering av skole og industri er en bedre langvarig løsning.
I kjølvannet av SSBs rapport om sysselsetting og arbeidsstyrke, som viser en mangel på inntil 90 000 fagarbeidere i 2035, har det dukket opp flere saker som viser at yrkesfagene i videregående skoler mangler godt utstyr.
I en undersøkelse fra Utdanningsforbundet rapporterer 42 prosent av lærerne på yrkesfag at de mangler nødvendig utstyr. Det skorter både på mengden utstyr og kvaliteten på utstyret. Ovenfor VG uttrykte nylig lærere ved Ishavsbyen videregående skole i Tromsø sin frustrasjon over å ligge 10–15 år bak på teknologifronten.
I samme oppslag foreslår stortingsrepresentant Turid Kristensen (H) og NHO en såkalt gaveforsterkningsordning som løsning på problemet. NHO ønsker at staten bevilger 100 millioner kroner over fem år for å kjøpe nytt utstyr til de videregående skolene. Samtidig skal næringslivet inn med like mange millioner.
Men en gaveordning vil trolig kun forskyve problemet fremover i tid. Som kjent skjer teknologiske endringer i industrien fort, og i fremtiden er de spådd å skje enda raskere. Hva vil da skje når det utstyret som kjøpes nå, blir utdatert?
Debatt: «Siv Jensen er ikke til å stole på»
I tillegg kan man risikere at en slik ordning, som skal styres av industrien, fører til økte forskjeller. Et spleiselag forutsetter at industrien har god økonomi. Det betyr at skoler i regioner der industrien ikke kan finansiere nytt utstyr, vil få dårligere forutsetninger til å drive undervisning enn skoler som ikke har en industri med økonomiske muskler i nærheten.
For å få til en varig løsning som motvirker utstyrsmangel, må systemet endres. Skole og industri snakker i for liten grad sammen. De opererer i all hovedsak hver for seg, som siloer, og kontaktene mellom de to er for få. I en tid hvor teknologi og industri utvikler seg stadig raskere, står utdanningsinstitusjonene innenfor yrkesopplæringen på stedet hvil i sitt gamle format.
Utdanningsarenaen for teknologi- og industrifag (TIF) er fortsatt, i all hovedsak, verkstedet på skolen. Er dette hensiktsmessig i 2020?
I en studie fra 2019 viste vi at samlokalisering av videregående skole (VG2 TIF) og industri i Kongsberg kompetansesenter for yrkesfag bidro til å løse utstyrsproblematikken. Der åpnet industrien dørene for den videregående skolen og inviterte den inn i Teknologiparken for å drive undervisning.
Leserbrev: Vi som «bare» har fagbrev fortjener tydeligvis ikke lønn for jobben vi gjør
Investeringer i større lokaler og et mindre bidrag fra fylkeskommunen til utvidelse av utstyrsparken, bidro til at løsningen ble god, både for elever, lærere og industrien.
I år åpnet Læringsfabrikken på Raufoss, en utdanningsarena med moderne produksjonsutstyr. Den skal benyttes av både videregående skole og fagskole. Også her har samarbeid mellom skole og industri gitt skoleverket tilgang til det utstyret som trengs for å få til god yrkesfagopplæring.
Eksemplene fra Kongsberg og Raufoss er trolig ikke gjennomførbare i alle norske fylker. Likevel: ideen om samlokalisering av utdanning og industri, og arbeidet med å bygge ned murene mellom industri og den videregående skolen, er god. Men ideen krever endringsvilje, både i industrien og i skolen.
Industrien er nødt til å ta større ansvar for den opplæringen som blir gitt, og i større grad åpne sine dører for utdanningsinstitusjonene. Skolen er nødt til å ta innover seg at den teknologiske utviklingen går fortere enn det fylkeskommunale organisasjoner klarer å henge med på.
Til å løse utstyrsmangelen i videregående skole og levere god utdanning til fremtidens fagarbeidere, trengs varige systemendringer som legger til rette for tett samarbeid mellom industri og utdanning. En gaveforsterkningsordning vil ikke bidra til dette.
Kommentar: «Under normale omstendigheter hadde det blitt regjeringskrise nå»
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp